Zenginler kirletiyor yoksullar etkileniyor

Zenginler kirletiyor yoksullar etkileniyor

Oxfam'ın raporuna göre, dünyadaki karbon emisyonunun yarısına dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk dilimi yol açıyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın karbon emisyonunun yarısını, dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk diliminin ürettiğini açıkladı.

 Oxfam'ın internet sitesinde yayımladığı rapor, iklim değişikliğine en fazla neden olan kesimlerle bundan en çok etkilenenler arasındaki farkı ortaya koydu. 
 
Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kısmının, en yoksul yüzde 10'luk kesime göre 175 kat fazla karbon salınımına neden olduğu ifade edilen raporda, en yoksul yüzde 50'lik nüfusun ise karbon salınımının sadece yüzde 10'una yol açtığına işaret edildi. 
 
Dünyadaki toplam karbon emisyonunun yarısını dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk diliminin ürettiği vurgulanan raporda, buna karşın, küresel ısınmadan en çok etkilenen kesimin yoksullar olduğuna dikkat çekildi.
 
Rapora göre, küresel ısınmanın etkilerini en fazla gelişmekte olan ülkeler hissediyor. Ancak raporda, varlıklı kesimlerin, yoksul ülkelerde bile olsalar, diğerlerine göre, küresel ısınmanın neden olacağı su sıkıntısı, hastalık oranlarındaki artış gibi sorunları da daha kolay atlatabileceği tespiti yapıldı. 
 
Raporda ayrıca, Paris'te düzenlenen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP21) katılan liderlere, aşırı hava olaylarındaki artış nedeniyle ortaya çıkan zararın karşılanması için yoksul ülkelere mali destek sağlanmasını da içeren anlaşmaların kesinleştirilmesi çağrısı yapıldı.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.