Zengin adam dağıtım memurudur

Zengin adam dağıtım memurudur

Sultanlar Grup Genel Müdürü Mücahit Yıldız, RisaleHaber’e konuştu

Cemil Yüzer’in röportajı - RisaleHaber

Sultanlar Grup Genel Müdürü Mücahit Yıldız'la yaptığımız röportaj

Mesleğiniz ve çalıştığınız sektörden kısaca bahseder misiniz?

Sultanlar Grup Genel Müdürüyüm. Biz bir aile şirketiyiz. Çalışma alanımız; gıda, temizlik, kozmetik ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Hızlı tüketim sektörünün Türkiye’deki en geniş dağılım sağlayan örgütlerinden bir tanesine sahibiz. Ayrıca inşaat, makine ve plastik konularında da yatırımlarımız var.

Çalıştığınız sektörde krizin etkisi oldu mu?

YENİSİAD’ın Kozaklı’daki aile buluşmasında bir büyüğümüzün “Biz krizi yaşamadık, yaşayanlar var.” şeklinde, çok güzel bir söylemi vardı. Elbette ister istemez, dünyanın global olması nedeniyle bir çok kişi çeşitli nedenle krizden etkileniyor. Bizi de bir şekilde bu kriz etkilemiş durumda. Ancak biz işimizi sürekli olarak büyütmeye, geliştirmeye, herkesin yapmadığını yapmaya çalışıyoruz. Bunu yapanlar, işlerini ilerletecekler. Devamlı anlatılır, dünyanın neslini en uzun süre sürdüren yaratıklarından bir tanesi köpek balıklarıdır. Dikkat ediniz, köpek balıkları durağan varlıklar değildir. Dolayısıyla bugün bir işadamı, kendi mevcut işinin yeterli olduğunu düşünmeye başladığı anda, o işi bir müddet sonra küçülecek demektir. Biz bu manada işimizi geliştirmek adına sürekli yeni şeyler yapmaya çalışıyoruz.



Krizden kurtulmak için neyi tavsiye edersiniz?

Bir kere şu var, artık ferdi anlamda iş yapabilme olayı yavaş yavaş bitiyor. Mutlaka birleşmek, birlikte hareket etmek lazım... Bediüzzaman’ın dediği gibi 3 elifi alt alta topla 3 yapar, yan yana koy 111 yapar. Bugün belki sermaye birlikteliği de bu kadar önemlidir ama daha çok bilgi birlikteliğine ihtiyacımız var. Değişen dünyada fertlerin bütün olaylara tek başına hakim olabilmesi mümkünat dahilinde değil. Burada, tıp ilmiyle ilgili bir örnek vereyim. Yılda 1 milyon 750 bin adet tıp üzerine makale yayınlanıyor. Tıp konusunda uzman ya da kendini yetiştirmiş birisinin bu kadar yeniliğe adapte olması hakikaten zor. Fransa’da yılda yaklaşık 200 bine yakın yeni ürün piyasaya çıkıyor. Bu da gösteriyor ki işler giderek daha da zorlaşacak… Bu zorluğu aşabilmenin tek çaresi birlikte hareket etmekten geçiyor.

Risale-i Nur’dan aldığınız kültür ve birikim iş hayatında size neler kattı?

Tabii inançlı insanlarız. Buna ne kadar da şükretsek az… Malum, her olayın maddi ve manevi boyutları var. Bir imtihan dünyasında yaşıyoruz. Bu imtihan dünyasında bize verilen bir görev var. Bediüzzaman’ın çok hoşuma giden ve kendime rehber edindiğim bir vecizesi var. Üstad zengin adamı tarif ederken “Zengin adam dağıtım memurudur.” diyor. Dolayısıyla biz, bize verilen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan bize verilen bu dağıtımla ilgili vazifeyi mükemmel bir şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Ancak bunu yaparken de sadece mevcut birikimlere sahip olarak değil; aynı zamanda kendi işimizi geliştirerek yapmak istiyoruz. Dolayısıyla, işin manevi boyutunun olmadığı hiçbir organizasyonda başarıya ulaşma şansı mümkünat dahilinde değildir. Bizim ana gaye ve hedefimiz budur.