Zekanızı bileyip geliştirecek 7 egzersiz

Zekanızı bileyip geliştirecek 7 egzersiz

Her insan bir deha değildir. Ama zekası olan her insan onu geliştirip, bileyerek hayatta daha başarılı olabilir. Bu yöntemler sayesinde beynimizi ve beynimize bilgi alışverişini hızlandırıp sonuca daha hızlı ulaşabilirsiniz...

Serkan Ertem'in Yazısı

Bir deha olmadığınızı bilmek sizi üzüyor mu? Beni üzmüyor ama kıskandırmıyor da değil hani. “ Yahu benim onlardan neyim eksik?” gibi talihsiz cümleler yerine eğer sizde “ E ben acaba ne kadar ileri gidebilirim?” gibi cümleler kuruyorsanız uzlaşıyoruz demektir. Zekânın değil de dehanın Allah vergisi olduğu savından hareketle beynimizi acaba nasıl daha da güçlendirebiliriz diye düşündüm ve sizin için beyninizi biraz daha aktif olarak kullanabileceğiniz birkaç metod buldum. Bu yöntemler sayesinde beynimizi ve beynimize bilgi alışverişini hızlandırıp sonuca daha hızlı ulaşabilmek temel amaç.  Bunlardan en popüler olanları ise Dr. J. Steven Poceta’nın açıkladığı yöntemler. Şu an hemen hemen her yerde bahsedilen bu uygulamalar sayesinde birçok farklı yolla zihnimizi güçlendirebiliyoruz. Hadi takılın peşime, ben uygulamaya başladım bile.. bir kii bir kii..

1- Perifer Vizyonunuzu Geliştirin:  Gözlerinizi hareket ettirmeden çevredeki nesneleri görebilmeye “perifer vizyon” denir. Bir parkta, banka ya da bir kafeye oturun. Dik durun ve dümdüz karşıya bakın. Gözlerinizi hareket ettirmeden çevredeki nesnelere konsantre olmaya, onları görmeye çalışın. Uygulama sonunda görebildiğiniz her şeyin listesini yapın. Aynı uygulamayı bir süre sonra tekrar deneyin ve görebildiğiniz yeni nesneler varsa bunları da listeye ekleyin.
Sebep: Bilimsel araştırmalara göre konsantrasyon ve odaklanma için çok önemli olan ve neurotransmitter acetylcholine denilen madde hafıza kaybında azalıyor, Alzheimer'de ise neredeyse tamamen yok oluyor. Bu görsel hafıza aktivitesi, beyindeki sözkonusu maddenin kontrollü salınımını hızlandırır.

2- Uykunuzu İyi Alın: Gece uykunuzu iyi alın. Uyuma güçlüğü çekiyorsanız yatak odanızın sessiz ve karanlık olmasına özen gösterin. İyi uyumak için rahatlama tekniklerini öğrenin, geç vakitte kafein almayın. Bilimsel araştırmalara göre uyku sırasında öğrenme ve hafızaya alma faaliyeti hızlanır. Çalışmalarda, yeterli süre uyuyamayan kişilerin gün içinde yeni bilgileri öğrenmede zorluk çektiği gözlenmiştir. Ayrıca, yeni bir şeyler öğrendikten sonra alınan uyku da bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasını hızlandırıyormuş ona göre.

3- Egzersiz Yapın: Bisiklet kullanın, yüzün, yürüyüş yapın… Böyle fiziksel aktiviteler beyin sağlığı için önemlidir. Fırsat buldukça bedeninizi eğitecek faaliyetlerde bulunun.
Sebep: Son araştırmalara göre, egzersizin beyinde hafıza ve bilgi depolamadan sorumlu merkez olan hipokampüs üzerinde pozitif etkileri vardır. Ayrıca, düzenli egzersizin de Alzheimer başlangıcını geciktirdiği belirtiliyor.

4- Arnavut Kaldırımında Yürüyüş Yapın: Uygulama: Hâlâ kaldıysa, Arnavut kaldırımında yürüyüş yapın. Olmazsa benzer taşlı ve engebeli yollarda yürüyün. Düz olmayan engebeli yüzeylerde yürümek, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu vestibül sistemi geliştiriyor.

5- Plastik Topla Egzersiz Yapın: Topu havaya atıp yakalayın. Eğer bunda iyiyseniz, ufak oyunlar da yapabilirsiniz.
Duyulara hitap eden bu tür aktiviteler beynin görsel, dokunsal, el-göz koordinasyonu merkezlerini güçlendirir.

6- Bir Müzik Aleti Çalın: El-göz koordinasyonunu geliştirmek için bir müzik aleti çalın.
Müzik aleti çalmak, duymak-dinlemek, hassas el hareketlerinin kontrolü ve yazılı notaları (görsel) müziğe (hareket ve ses) çevirmek gibi farklı beyin fonksiyonları arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur.

7- Diğer Elinizi Kullanın: Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız sol elinizi, sol elinizi kullanıyorsanız sağ elinizi kullanmak üzere aktiviteler yapın. Mesela dişinizi diğer elinizle fırçalayın, bu konuda oldukça iyi olana kadar devam edin. Daha sonra diğer elinizle yeme egzersizi yapabilirsiniz. Bu alıştırma size daha önce yaptığınız bir aktiviteyi yeni ve daha çok çaba isteyen bir öğrenme korteksinde başarmanızı sağlayacaktır. Bu, diğer beyin lobunuzun daha da aktifleşmesini sağlar. Siz yeni maharetler edinince milyonlarca nöron arasında yeni bağlar kurulur.
Beyin Gücü Dergisi