Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Zamanında yatmak istemeyen çocuklar

Bazı çocuklar neden erken yatmak istemezler?
Sizlerin de erken yatmak istemeyen çocuklarınız var mı?

Pek çok çocuk erken yakmak istememektedir. Bunların nedenlerinden bazıları şunlardır:
Bazı çocuklar karanlıktan korkar, bazı çocuklarda yalnız yatmaktan korkar. Ev ortamının cazip olması da çocuğun geç saatlere kadar oturmasına, televizyon izlemesine veya bilgisayarla vakit geçirmesine neden olabilir. Eve misafir gelmesi ve geç vakitlere kadar oturmaları veya ailenin misafirliğe gidip geç vakitte eve dönmeleri de çocuğun geç yatmasına neden olmaktadır. Çocuğun anne-baba ile iyi vakit geçirmek istemesi de çocuğun geç yatmasına neden olabilir.

Bu tür nedenlerden dolayı çocuklarımızla problem yaşadığımızda anne-baba olarak neler yapmalıyız? Ve çocuklarımızın zamanında yatmalarını nasıl sağlayabiliriz?

-Çocuğa neden erken yatması gerektiği gerekçeleri ile anlatılmalıdır. Bu gerekçeler neler olabilir?
Geç yatarsa uykusunu alamayacağı ve yeterli büyüyemeyeceğini, ertesi gün uykusuzluktan dersini anlayamayacağını, öğretmeninin anlattıklarını anlayamayacağını anlatabiliriz.
-Çocukların akşam yatış, sabah kalkış saatleri düzenli olmalıdır. Özellikle okula giden çocukların uykularını yeterince almaları dersi iyi dinlemeleri ve anlamalarını sağlar ve okul başarılarını artırır.

-Çocukların belli bir uyku düzeni olmasını sağlayabiliriz. Bunun için de:
1-Çocukların belli yatış saati olmalıdır. Yatış saati geldiğinde yatması gerektiği anlatılmalı erken yatmaya alıştırılmalıdır.
2-Bazı özel durumlarda veya eve misafir geldiğinde yatış saati geciktiğinde bunun nedeni açıklanmalı, ertesi gün yine eski yatış saatinde yatması sağlanmalıdır.
3-Çocuklarımıza uykuya hazırlayacak bir düzen kurabiliriz. Çocuk yatağına yattığında onunla biraz vakit geçirmek, hikâye okumak, masal anlatmak günlük yaşanan olaylardan konuşmak çocuğu rahatlatır ve uykuya hazır hale getirir. Kaç sayfa hikâye kitabı okunacağı, kaç masal anlatılacağı, kaç dakika sohbet edileceği süreleri önceden belirtilmelidir. Ve bu sürelere uyulmasına dikkat edilmelidir.
Çocuklarımıza uyku düzenine kurarken yatmadan önce hareketli oyunlar oynatılmamalıdır.
4-Duvardaki saatte çocuğun yatacağı saat gösterilir ve işaretlenir. Akrep ve yelkovan işaretli yere geldiğinde yatması gerektiği öğretilir. Ve yatması gereken saatin geldiğini duvardaki saatten takip etmesi istenir. Ve yatış saati sorumluluğu çocuğa verilmelidir.

Çocuğun okuma yazması yoksa duvardaki saatin yanına kâğıda saat çizip yapıştırılır. Yatış saati işaretlenir. Çocuğa yatması gerektiği yer öğretilir. Normal duvar saati çizdiğimiz saatin yerini geldiğinde yatması gerektiği söylenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.