‘Z Kuşağı ve Din Algısı’

Muhabbet Platformu’nun 2022 güz buluşmaları Şekercihan Derneği ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç gün süren programın birinci gününde öğleden sonra Risale-i Nur Enstitüsü ve Açıkdeniz dergisinin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verildi. Daha sonra zamanın ruhunu yakalayabilen, genç kuşaklara hitap eden Santral-7 gençlik merkezi ziyaret edildi.

‘Z Kuşağı ve Din Algısı’ konulu seminere katıldık

Akşam üzeri İstanbul’dan ve Anadoludan gelen misafirler ile bereber Şekercihan seminer salonunda hukukçu Ahmet Özkılınç’ın verdiği ‘Z Kuşağı ve Din Algısı’ konulu seminere katıldık. Ahmet Özkılınç; seminerinde Peygamber Efendimizin (sav) sünneti, Hadisler ve Risale-i Nur bakış açısıyla değerlendirme ve tespitlerde bulunarak şunları ifade ettiler:

“Birbirinizi seviniz, birbirinizle selamlaşınız ve aranızda salamı yayınız.

Güzel gören güzel düşünür güzel düşünen hayatından lezzet alır.

Günümüzde ve önümüzde duran önemli problemlerden birisi de insaniyetsiz, insan örneğidir.

Mümin ve müslümanın önünde ebedi hayatı kazanmak ve kaybetmek meselesi vardır.

Acz, fakr, şefkat yolcularının bir görevi de müfritane temas, bir arada olmaktır.

Sosyal medya ve bir çok temas vesileleri ile bir araya gelmeye gayret etmeliyiz.

Günümüzde zihin işleyişi, problem ve imtihan zorlaşıyor, bunun sonucunda ise bireyselleşme artıyor. İmtihanımız git gide zorlaşıyor. Z kuşağı imtihanımız mı yoksa, imkanımız mı olacak? Çalışacak mıyız, çatışacak mıyız? Biz burada imtihanı imkana dönüştürmeliyiz.

Türkiye’de, 6 kuşak bir arada yaşıyoruz. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü kuşak derken Y kuşağı ve son olarak Z kuşağı önümüzde.

Gençler vesayeti değil yol arkadaşlığını istiyor.

Gençlerle özne-nesne değil özne-özne ilişkisi kurulmalıdır.

Büyüklerimiz gençler ile diyalog kurmalıdırlar.

Şimdiki kuşakla muhatab olmamız gereklidir.

Gençlerle beraber olmak, onlara fırsat ve imkan verilmelidir.

İletişimin anahtarı dinlemektir. İletişimin esası empatidir.

Hakikatleri güzel bir dil ile gençlerin kalbine aktarmamız gerekir.

Bizim de gençlerden öğreneceklerimiz var demeliyiz.

Biz eski kuşakların, bir kısım gereksiz bagajları ve ağırlıklarımız var, maalesef taraflı bakıyoruz. Risale-i Nur, bu dünyada, imanda ve hasenatta manevi bir cennet, delalette ise manevi bir cehennnem olduğunu ispat ediyor. Doyayısıyla lezzetin adresi İslamdır.

İman-ı billah, marifetullah ardından muhabbetullah, neticede, içinde lezzet-i ruhaniye var.

Biz hüsn-ü zana memuruz.

Gençleri anlamada hazmetmek bize ait bir sorundur.

İletişimde geri dönüşüm önemlidir, bunu dikkate almamız gerekir.

Zamanın ilcaatına uygun elbiseyi giydirmemiz gerekir.

Kavminin reisi hizmet edendir. Buna, Hz. Peygamberin (sav) misafirlerine süt dağıtmasını örnek verebiliriz.

Üzerimize düşeni yapmamız gerekir. Nev-i beşer intibaha gelmiş, uyanmış beşerin çaresi yok, din-i hakkı aramak meyli çıkmış.

Biz burhana tabi olmuşuz, hikmet dünyasındayız, evvela gencin aklının ikna olması gerekir, bunları şefkat ve merhametle sunmak lazım.

İslamiyet İnsaniyet-i kübradır.

Nev-i beşerin de bir baharı olacak, eğer çabuk bir kıyamet kopmaz ise istikbalde hak ve hakikat nev-i beşerin eski hatalarına keffaret olacak.

Eğer biz hakaik-i imaniyenin kemalatını ef’alimizle gözterirsek sair dinlerin tabileri elbette cemaatlerle islamiyete gireceklerdir.

Ey iki hayatın ruhu hükmünde olan İslamiyeti bırakan, iki ayaklı mezar-ı müteharrik bedbahtlar! Mesil-i Neslin (Neslin yolu üzerinde) kapısında durmayınız, mezar size bekliyor, çekiliniz, ta ki, hakikat-ı islamiyeyi hakkıyla kainat üzerinde temevvücsaz (dalgalandıracak) edecek olan nes-li cedid gelsin!

Sahabe-i kiram birbiri ile sohbet ettikten sonra, Asr suresini okuyarak birbirlerine, iman, amel-i salih, hakkı ve sabrı tavsiye ederek ayrılırlarmış.

Muhabbet Platformu toplantısı

Her bir mahalde yapılmakta olan dersler, dershanelerimizin durumu, öğrencilerimiz ve okuma programı faaliyetleri üzerinde fikir alışverişi yapıldı. Mahallerde yapılan derslerin tamamıyla yüz yüze yapıldığı ve bunun daha geniş kitlelere ulaştırılması için gayret edilmesi dile getirildi. Muhabbet Platformu olarak bölgeler çapında da bir ayara gelinmesi tavsiye edildi. Hizmet Stratejileri ARGE çalışmalarının yapılması gereği üzerinde duruldu. Öğrencilerimize oryantasyon eğitimi verilmesi, gençlerimize dokunmak gerekliliği bir kez daha vurgulandı. Mezunlarımız ile irtibatımızı sıcak tutmamız. Yaz ve kış okuma programları düzenlemek, Çam dağındaki okuma programlarına katılmak, digital irşad ekipleri ile Youtube, İnstagram, Facebook gibi digital kanallar üzerinden faaliyetlerimizin artırılması. Online Kur’an okumaları. Nur kardeş şenliği, Risale-i Nur Eğitim Merkezi faaliyetleri hakında bilgi verilerek kız ve erkek mezun öğrencilerimizin vakıf yetiştirme programı üzerinde bilgiler verildi. Kermes faaliyetlerinin düzenlenmesi, liselere değerler eğitiminin verilmekte olduğu ve bunun giderek genişletilmesi. Değerler eğitimi kapsamında madde bağımlılarına, hapishanelere ve hastahanelere, kısaca tüm muhtaçlara seminerler verilmesi tavsiye edildi. İstabul Şekercihan Derneğinin faaliyletieri arasında Risale-i Nur Enstitüsü, Santral-7, Çat-Pat TV, Lahza, Köprü Dergisi, Açıkdeniz Dergisi, Ramazan Ayı faaliyetleri, dini cemaatlere verilen iftar yemekleri, kurban kesme faaliyetleri, aylık bülten, akademik külliyat projesi, yaz okuma programları, okuma programları için alınan mekanın faaliyete geçirilmesi çalışmalarına hız verilmekte olduğu, ayda bir kahvaltı programlarının düzenlendiği ifade edildi. Altı ay önce yayın hayatına başlayan ‘Muhabbet Medya’ ile ilgili bilgiler ve çalışmalar dile getirildi.

Sosyal faaliyet programı

Programın üçüncü gününde Ayasofya camii ziyareti, Sarıyer Fıstıklıbağlar’daki Bediüzzaman Said Nursi’nin, kapısından birinci Said olarak girdiği, daha sonra Risale-i Nur Külliyatının müellifi ikinci Said olarak çıktığı mütevazı ahşap evi ziyaretimiz... Çamlıca Camii ziyaretimiz sonrasında Dil Ruba Restaurant öğle yemeği ve ardından misafirlerin vedalaşma zamanı. Bundan sonraki toplantımız Allah nasib ederse İzmir’de olacak inşaallah. Rabbim burada aldığımız ve sinerjiyi döndüğümüz beldelerde hayırlı hizmetlere vesile eylesin. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.