Yüzeyi lav okyanusları ile kaplı bir gezegen keşfedildi

Yüzeyi lav okyanusları ile kaplı bir gezegen keşfedildi

Bilim adamları yeni bir gezegen keşfetti. Yapılan incelemelerde gezenin yüzeyini kaplayan lav okyanusları olduğu belirtildi. Cehennem benzeri gezegene GJ 367b adı verilirken dünyadan yaklaşık 30 ışıkyılı uzaklıkta olduğu açıklandı.

Yeni keşfedilen gezegen GJ 367b, dünyanın tam olarak dörtte üçü büyüklüğünde. Merkür'den daha büyük olan gezenin Mars'a göre ise daha küçük olduğu söylendi. Gezegenin saf demir kadar yoğun olduğu belirtiyor. Bu ötegezegeni en ilginç kılan şey Merkür'ün daha aşırı bir versiyonu olduğuna inanmalarıdır. Bu, dünyanın geri kalanının erimiş lav okyanuslarıyla kaplı olduğu, çoğunlukla metalik bir çekirdek olacağı anlamına geliyor.

SEKİZ SAATLİK BİR YÖRÜNGESİ VAR

Bilim adamları, GJ 367 adlı küçük bir kırmızı cüce yıldızın etrafında dönen cehennem gezegenini keşfettiler. Yıldız çok küçük olduğu için gezegeni tespit etmeyi çok daha kolay hale getirdi. NASA Exoplanet Bilim Enstitüsü'nden bilim insanı Astrofizikçi Jesse Christiansen Caltech GJ 367b'nin yörüngesini tamamlamasının sekiz saatten az sürdüğünü keşfetti. Christiansen, bunun bilim insanlarının gezegen hakkında daha fazla şey keşfetmesi için başka bir fırsat olabileceğini söylüyor. Bu, gezegenin yüzeyinin nasıl olacağına dair daha iyi bir fikir içerebilir.

GEZEGEN DEMİRİ BUHARLAŞTIRACAK KADAR YÜKSEK SICAKLIKTA

Şu anda cehennem gezegeni hakkında bildiklerimiz TESS'ten toplanan verilere dayanıyor. Ancak bu bilgiyi kullanan bilim adamları, gezegenin demiri buharlaştıracak kadar yüksek sıcaklıklara ulaştığına inanıyor. Bu nedenle, mantonun eridiği bir demir çekirdekli gezegen olduğuna inanıyorlar. Ayrıca, ötegezegenin yörüngesinin bazı dış etkilerden kaynaklandığına inanıyorlar.

Ne yazık ki, bu etki gücü şu anda bilinmemektedir. Bilim adamları, cüce yıldızın ve yörüngesindeki cehennem gezegeninin etrafındaki sistemin daha derinlerine inmeyi umuyorlar. Başka bir gezegenin GJ 367b'yi şu anki yörüngesine girmeye zorlayıp zorlamadığını keşfetmeyi umuyorlar.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.