Yüzde 90 fazla harcatan hastalık: Diyabet

Yüzde 90 fazla harcatan hastalık: Diyabet

Halk arasındaki adı gibi kendisi “şeker” olmayan diyabet hastalığının maliyeti her geçen gün artıyor. Ülkemiz bu hastalık için tam tamına yılda 5 milyar dolar harcıyor.

Ancak bu hastalık tek başına değil komplikasyonlarıyla geliyor. Böyle olunca maliyet yılda 13 milyar doları da geçiyor. Yani bu rakam hasta başına 650 ila bin dolar arasında bir rakama denk geliyor. Bu para hem hastadan çıkıyor hem de SGK aracılığı ile devlet hazinesinden.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı tarafından yapılan son araştırma metabolik cerrahi uygulamalarının diyabet maliyetlerini ciddi oranda düşürdüğüyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı tarafından yapılan ve Springer Plus isimli Amerika merkezli tıp dergisinde yayımlanan araştırmada diyabetli 116 hastanın harcamaları karşılaştırıldı. Hastaların iyileşmek için yaptırdıkları ameliyatlar sonrası yapılan harcamalar ile diyabetliyken yaptıkları harcamalar dikkat çeken türden. Buna göre maliyetleri metabolik cerrahi uygulamaları diyabet maliyetini yüzde 90 oranında düşürüyor.

Springer Plus isimli tıp dergisinde yer alan araştırmaya göre ilaç ve insülin ile tedavi edilen hastaların bir yıllık tedavi maliyetleri 650 ila bin dolar arasında değişirken, ameliyat sonraki masraflar 65 ile 100 dolar arasında kalıyor. Yani metabolik cerrahi yerine ilaç tedavisine devam eden hastalar tedavi için yüzde 90 daha fazla para harcıyor ve devlet hazinesine de o kadar fazla yük biniyor.

PAHALI HASTALIK

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Araştırma sonuçları bize gösteriyor ki, başarısı yüzde 15 civarında olan medikal tedavi yöntemleri, başarısı yüzde 90’ın üzerinde olan metabolik cerrahi uygulamalarından çok daha pahalı. Bu sadece pazarlamanın ve hastaları birer abone gibi görmenin bir sonucu olabilir. Üstelik ilaç tedavisine bir yıl sonra ne kadar para harcamanız gerektiğini asla bilemezsiniz. İlaç tedavisi tip 1 diyabetliler için hayati önem taşısa da, tip 2 diyabetliler için durum böyle değil. Yani hastalar ilaca mahkum değil” dedi.

HAZİNEYİ DESTEKLEYEN AMELİYAT

“Metabolik cerrahi uygulamaları ile sadece hastanın sağlığına kavuşmasını sağlamıyoruz” diyen Doç. Dr. Çelik, “Cerrahi ile hem mikro anlamda hastanın cebine, hem de makro anlamda hazineye de katkı sağlamış oluyoruz. SGK bu ameliyatları henüz desteklemiyor ama biz bu ameliyatlarla hazineyi destekliyoruz. Üstelik bunu başarı oranı yüzde 90’ların üzerinde olan bir operasyonla gerçekleştiriyoruz. Bugünlerde bu ameliyatlarla ilgili ortaya çıkan tartışmanın asıl nedeni de budur. Bugüne kadar bin hasta ameliyat ettik. Bu hastaların yani sadece bizim ameliyat ettiğimiz bin hastanın ortalama yıllık maliyetleri minimum 650-700 bin dolar. Türkiye’de bilinen hasta sayısının 7-8 milyon civarında olduğunu düşünürseniz bu ameliyatların neden bu kadar eleştirildiğini de anlamış olursunuz” diye konuştu. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.