Yusuf: "Müslüman dünyasında savaşlar son bulmalı"

Yusuf: "Müslüman dünyasında savaşlar son bulmalı"

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sebebiyle Türkiye'de bulunan Sami Yusuf gündem ve kendisine ilişkin sorulara cevap verdi.

Sami Yusuf: "Dayanması en zor şey çocukların ölümü. Ölen herkes için büyük acı çekiyoruz ama bunlar çocuklar olunca acılar bin kat daha artıyor"

Tanınmış Azerbaycan asıllı İngiliz müzisyen Sami Yusuf, özellikle Müslüman dünyasında yaşanan savaşların bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, bu çatışmalarda çocukların ölümünün acıları artırdığına dikkat çekti.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sebebiyle konserler vermek için Türkiye'de bulunan Sami Yusuf verdiği röportajda, Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden ve 300 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan iç savaşın en masum kurbanlarının çocuklar olduğunu söyledi.

Ünlü müzisyen, "Dayanması en zor şey çocukların ölümü. Ölen herkes için büyük acı çekiyoruz ama bunlar çocuklar olunca acılar bin kat daha artıyor" dedi.

Amerikan TIME Dergisi tarafından 2006 yılında "İslam dünyasının en büyük rock yıldızı" olarak gösterilen Sami Yusuf, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın küresel elçisi olmaktan gurur duyduğunu ve elinden geldiğince insani yardım çalışmalarında yer aldığını söyledi.

Son olarak 2014 yılında Ürdün'de Suriyeli mülteciler için kurulan ve şu an 83 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Zaatari kampını ziyaret ettiğini söyleyen Yusuf, "Savaş ayrım yapmıyor. Savaşın nasıl ve nereden geldiğinin önemi yok. Savaş acımasız" diye konuştu.

Zaatari kampındaki Suriyeli mültecilerin durumunu "dayanılması inanılmaz derecede güç" olarak tanımlayan Sami Yusuf, "Oradayken sürekli gülmeli ve umut dağıtmalısınız fakat içinizde bunun çok zor olduğunu hissediyorsunuz" ifadesini kullandı.

Yusuf, zorluklara rağmen yurtlarından olan insanların dirençli davrandıklarını görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi. İngiliz müzisyen, "Mülteciler hayatları için mücadele ediyor ve pes etmiyorlar, kızgın değiller, hüsrana uğramış hissediyorlar. Oradaki Suriyelilerin en büyük özellikleri dayanıklılıkları, güçleri, onur ve haysiyetleri" dedi.

İngiliz müzisyen, ayrıca Suriye ordusunun Halep'te muhaliflerin denetimindeki Ensari bölgesinde bir ilkokula düzenlediği "vakum bombalı" hava saldırısına ilişkin AA muhabirlerinin çektiği fotoğrafları inceledi.

Sami Yusuf, şu anda Irak'ta, Suriye'de ve Yemen'de devam eden çatışmaların durması için çağrıda bulundu. Politikadan "hiçbir şekilde hazzetmediğini" ifade eden Yusuf, yaşanan kargaşanın siyasi sorunlar neticesinde meydana geldiğini ve "en üst düzey" politikacıların bu sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Yusuf, "Şiddetin bir an önce durması gerekiyor, insanlara acilen gıda ve sağlık yardımlarının yapılması gerekiyor. Şiddet durduktan ve yardımlar yapıldıktan sonra siyasiler masaya oturup meseleleri çözmeliler, tanklarla değil" değerlendirmesinde bulundu.

Barışa ancak oturup tartışarak ulaşılabileceğini ifade eden Yusuf, "Tarihten bir şey öğrendiysek o da barışların savaş alanlarında kazanılmadığıdır. Bu hiçbir zaman işe yaramamıştır" dedi.

"Geleneksellikten ilham aldım"
İran'ın Tebriz şehrinde doğan ve aslen Azeri Türkü olan Sami Yusuf, 3 yaşından itibaren Londra'da yaşadı ve orada eğitim aldı. Piyano, keman, tar, tombak, santur, tef gibi müzik aletlerini çalabilen Yusuf, kendisini "kalben geleneksel bir insan" olarak tanımladığını söyledi.

"Geleneksellikten ilham aldım. Londra'da büyürken bile hep geleneksel şeylere ilgim oldu" diyen Yusuf, çocukluğunun da diğer çocuklarınkine kıyasla "garip" sayılabileceğini anlattı.

Kendisini "modern" şekilde yetiştirmedikleri için ailesine "minnettar" olduğunu söyleyen Yusuf, "Örneğin okula hep kravat takarak gittim. Diğer çocuklar gibi bol kesimli kıyafetler giyerek havalı durmaya özenmedim. 17. yüzyıldan çıkmış bir adama benziyordum" dedi.

"Geleneksellikte kutsallık yatıyor" ifadesini kullanan Sami Yusuf, "Türkiye'de Mevlevi müziğini dinlerseniz onun özünde bir Türk müziği olduğunu hissedersiniz. Burada bir kutsallık bulunur. Bu sadece dinlemek için bir pop müzik değil, dünyevi bir müzik değildir. Ruhen o müziğin içinde yer almanız gerekir" şeklinde konuştu.

İngiliz müzisyen, aynı zamanda Batı'nın Klasik müziğini ve Türk Sanat Musikisi'ni de çok beğendiğini söyledi. Yusuf, "Hiç şüphe yok ki bunlar yoğun ve derin sesler" dedi.

Geleneksel müziğin özünün günümüzde değiştirilmeye çalışıldığına dikkati çeken yıldız müzisyen, modernitenin gelenekselliği tehlikeye soktuğunu iddia etti.

Sami Yusuf, "Yıllar geçtikte modernite ile geleneksel müzik de köklerinden yavaş yavaş sökülmeye başladı. Modern müzikte geleneksel müziğe benzer sesler duyabilirsiniz ama geleneksel müzik esasen dejenere olmuş durumdadır" ifadesini kullandı.

Sami Yusuf, 2014 yılının kendisi için çok yoğun geçtiğini ve 2015 yılında da bu yoğunluğun birçok konser turu kapsamında devam edeceğini ifade etti.

Yusuf, 2015 yılının ocak ayında çıkardığı "Songs of the Way" adlı albümünün, hocası George Washington Üniversitesi'nde İslam Bilimleri profesörü olan Sayid Hüseyin Nasr'a bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu söyledi.

Ünlü sanatçı, ayrıca 11. yüzyılda fizik, matematik ve felsefe alanında çalışmalar yapmış ve "modern optiğin babası" olarak bilinen İbn-i Heysem'i konu alan bir filmin müziklerini hazırladığını belirtti.

Sami Yusuf, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde konserlerine Kocaeli'de devam edecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.