Yusuf Kaplan: Siyasetle olmuyor

Yusuf Kaplan: Siyasetle olmuyor

Gazeteci yazar Yusuf Kaplan'dan özeleştiri

Yazar Yusuf Kaplan, muhafazakarların kültürel alandaki başarısızlıklarını eleştirdi.

The Independentturkish'ten Cihat Arpacık'a konuşan Kaplan, "Türkiye'de Statükoyu temsil eden, merkezinde sabatay şebekesinin yer aldığı, laik devşirmelerin oluşturduğu statüko ile bu statükoya baş kaldırmaya çalışan Menderes’ten itibaren bu ülkenin çocukları arasında kültürel iktidar savaşı olduğunu" belirterek "Oturup adam gibi konuşulabilecek insanlar"ın olmadığına dikkat çekti ve Kemalizm eleştirisinde bulundu:

Kemalizm diye bir heyula üretmiş

"Çünkü insanların konuşma gibi bir derdi yok. Kemalizm diye bir heyula üretmiş, ürettiği şeyin kült olduğunun farkında değil. Türkiye’nin yetiştirdiği dünya çapındaki tek sosyal teorisyen Şerif Mardin, ‘Kemalizm’in iyi, güzel, doğru fikri, bir felsefesi yoktur. Kemalizm, sekülerliğin Türkiye şartlarındaki karikatürüdür’ dedi diye dünya çapındaki tek adamı Türkiye Bilimler Akademisi’ne almadılar. Kemalistlerin nasıl dogmatik olduğunu, nasıl fanatikleştiklerini buradan anlayabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük ekonomi devlerinden biri 10 Kasım’larda “olmasaydın olmazdık” diye reklamlar yapıyor. Aslında demek istediği sen olmasaydın biz bu gücümüze ulaşamazdık. Kemalizme dayanarak bu güce kavuştuğun için böyle diyorsun. Dayandığın şeriat olsa aynı şeyi şeriat için söyleyeceksin. Sen küresel sistemin Türkiye şubesisin.”

Medya düzenini de eleştiren Kaplan, “Gençliğimizde TRT’nin önünden geçemezdik. İçeri girsek “gerici, yobaz” diye kaldırıp atacaklar diye korkardık. Aynı şeyi şimdi muhafazakar kesimler sol-seküler kesimlere yapıyorsa bu da iğrenç bir şey. Medyadaki düzen kötü bir düzen. Bize yakışmayacak ilişki biçimleri var" dedi.

Siyaset kurucu olamaz en fazla koruyucu olur

AK Parti’nin geride kalan 17 yıla rağmen kültürel iktidar alanındaki başarısızlığını da batı modernliğinin açmazları üzerinden açıklama ihtiyacı hisseden Kaplan, batı modernliğinin kendi başına açtığı felaketin tüm binanın felsefe üzerinden değil siyaset üzerinden kurulmuş olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Siyasetin kurucu bir kaynak olamayacağının altını çizen Kaplan bu süreçte siyasetin en fazla koruyucu bir barınak olabileceğini ve yol açabileceğini savunuyor:

“Modernliğin vesayeti zaten var ya da siyasetin vesayeti var. Bizde ise vesayetin siyaseti var. Yaşadığımız hikaye bu. Hükümet biraz fazla geriyor ve bence bunu yaparak çok yanlış yapıyor. İslam’ın daha kuşatıcı dünyasını, duyargalarını harekete geçirerek toplumun bütün kesimlerini tek hedefe sürükleyebilir. Bunu başaramadı. Tuhaf bir medya oluşturdu o medya da “biz ve onlar” dilini kabalaştırdı ve ilkelleştirdi. Buradan da sadece kendi çıkarlarını düşünen sığ şebekeler ve bu şebekelerin şebekleri türedi. Pespaye tipler. Ahlaksızsınız siz.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum