Yusuf Kaplan: Mesele muhalefet-iktidar olmak değil hakikati korumak

Yusuf Kaplan: Mesele muhalefet-iktidar olmak değil hakikati korumak

Gazeteci-yazar Yusuf Kaplan, "Bizim modernleşmemiz de Müslümanlaşmamız da sığ" dedi. 

"Mesele iktidar meselesi değil, hakikatin korunması, hakikatin izinin sürülmesi meselesi" şeklinde konuşan Kaplan, Gazete HaberTürk'ten Kübra Par'ın sorularını cevapladı:

“Kültürel alanda iktidar olamadık” eleştirisi de bununla ilişkili mi?

İlle de iktidar olmak gerekmiyor. İktidar olmak hegemonya araçlarını ele geçirmek anlamına gelir. Mesele iktidar meselesi değil, hakikatin korunması, hakikatin izinin sürülmesi meselesi. Bu toplumun İslamcıları olarak biz iktidar olmadan önce hakikatin izini daha iyi sürüyorduk. İktidar olunca bitti. Bir şekilde iktidara talip olmayacaktık. Ya da iktidar olabilirdik ama merkeze talip olmayacaktık.

İktidar yaramadı mı yani?

İktidar zaten yaramaz bir şeydir, kötü bir şeydir. 80’ler ve 90’lardaki bütün olumsuzluklara rağmen asıl entelektüel birikim İslamcıların birikimiydi. Sezai Karakoç, İsmet Özel, Cahit Zarifoğlu, Cemil Meriç gibi önemli değerler vardı. Laikler arasından bunlar gibi bir düşünür çıkmadı.

Bunun sebebi İslamcıların muhalefette olması mıydı?

Hayır, dertlerinin hakikat olmasıydı. Muhalefet de modern bir tuzaktır. O da başka bir iktidar kurmak içindir. Kimi arkadaşlarımız şu an iktidarı eleştiriyor ama entelektüel ve kültürel iktidarı kesinlikle eleştirmiyorlar, çünkü oradan besleniyorlar. Hakikat, bütün iktidar biçimlerine karşı çıkar.

‘MODERNLEŞMEMİZ DE MÜSLÜMANLAŞMAMIZ DA SIĞ’

Şu anki kültürel iktidarın ürettiği kültürün problemi ne peki? Seküler kesimin ürettiği kültürü Yusuf Kaplan neden beğenmiyor?

Köksüz, ruhsuz. Sinema yapacaksın, değil mi? Aristo’yu bilmeden sinema yapamazsın. Bu ülkede celladına âşık bir entelijansiya var. Ne Batı’yı tanıyor ne de kendisiyle ilişkisi var. Dolayısıyla, Batı’dan da kendisinden de bihaber. Bizim modernleşmemiz de Müslümanlaşmamız da sığ. O yüzden, sadece sloganlar üretip karşılıklı atışmalara giriyoruz. Türkiye’de kültürün kökleriyle ilgili bir sorun var. Kendi ruh köklerinden beslenmeyen, derin nefes alamayan bir kültür, derin nefes üfleyemez.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum