Yurtdışında 2 bin mağaza açacak
İndirimli gıda perakende zinciri BİM, yurtdışında büyüme stratejisini açıkladı.
Abdulkadir Cembekli'nin haberi:
Şirket, 116 mağazayla faaliyet gösterdiği Fas’ta bu yıl 50, Mısır’da da 30 mağaza açacak. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, 2023’te Türkiye’nin çıkardığı iki dünya markasından biri olmayı istediklerini, bunun için yurtdışında 2 bin mağaza açmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye ve Fas’ın ardından nisan ayında Mısır pazarında faaliyet göstermeye hazırlanan indirimli gıda perakende zinciri BİM, hedef büyüttü. Şirket, uluslararası marka olma hedefi doğrultusunda 2023 yılına kadar yurtdışında 2 bin mağaza açmayı hedefliyor. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, kendilerini sadece Türkiye pazarı ile sınırlamadıklarını, uçakla 3 saatlik mesafede bulunan çevre ülkelerdeki 950 milyon insana ulaşmak istediklerini söyledi. Aykaç, uygun bir fırsat çıkması halinde BİM’in satın alma fırsatlarına da açık olacağını dile getirdi.
BİM’in 2012 finansal sonuçları ve 2013 hedefleri basın toplantısıyla açıklandı. Buna göre BİM, 2012 yılını yüzde 21 büyüme ile kapattı. Geçtiğimiz yılı 9,9 milyar TL ciro ve 303 milyon TL net kâr elde eden firma, 2012’de 366 mağaza açarak yurtiçindeki mağaza sayısını da 3 bin 655’ye çıkardı. Şirketin 2012 sonuçlarını değerlendiren BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, “En az yüzde 20 ciro artışı hedefimiz vardı, bunu gerçekleştirdik. Bizim için önemli olan, yıllık hedeflerimizi tutturmamız. Dolayısıyla son çeyrekte piyasa beklentisinin biraz altında kalmış olmamız önemli değil, yıllık hedefimizi yakaladık.” dedi. 2013 yılındaki yeni yatırımlar hakkında da bilgi veren Aykaç, Mısır ve diğer bazı Ortadoğu ülkelerinde mağazalar açarak, bölgedeki etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Aykaç, yurtdışına ilk açıldıkları ülke olan ve halen 116 mağazayla faaliyet gösterdikleri Fas’ta büyümeye devam edeceklerini, bu yıl 50 yeni mağaza daha açmayı planladıklarını dile getirdi. Aykaç, bu yıl Mısır’a da 30 mağaza açarak bu ülke pazarında da faaliyetlerine başlayacaklarını kaydetti. Aykaç, BİM’in uluslararası marka olma hedefi doğrultusunda, en az bir ülkeye daha gireceğini; ancak bunun için önce Mısır’daki faaliyetlerin tam olarak oturmasını bekleyeceklerini söyledi. Aykaç’ın verdiği bilgiye göre toplam satışlarının yüzde 66’sı özel markalı ürünlerden oluşan BİM, bu ürünlerin kalitesini ve çeşitliliğini artırmayı planlıyor. Firma, özellikle taze sebze-meyve ve kişisel bakım ürünleri ile dondurulmuş hazır gıda kategorilerine önem verecek. Elektronik ticaretle ilgili incelemelerini sürdüren BİM, ilerleyen yıllarda bu alanda adım atabilir.
375 mağaza açıp 2 bin kişiyi işe alacak
BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu ise yüksek kalitedeki ürünleri düşük fiyata satarak büyümeye devam ettiklerini, düşük fiyatları koruyabilmek için de kâr marjinallerini düşük tuttuklarını söyledi. Dortluoğlu, geçen yıl Bimcell ile girdikleri mobil iletişim sektöründe tüketicilerden büyük ilgi gördüklerini belirterek, karışık paketler içermeyen hesaplı bir model ortaya koyduklarını kaydetti. Bimcell’in 440 bin abone sayısına ulaştığı bilgisini veren Dortluoğlu, hedeflerinin 1 milyon aboneye ulaşmak olduğunu belirtti. 2013 yılı hedeflerini açıklayan Dortluoğlu, 375 mağaza açarak mağaza sayılarını 4 bine çıkartmak istediklerini söyledi. 2013’te 270 milyon TL yatırım yapacaklarını vurgulayan Dortluoğlu, 2 bin kişiye istihdam sağlayarak çalışan sayılarını 23 bine çıkartacaklarını ifade etti. Dortluoğlu, mağazalarından günde 2,8 milyon kişinin alışveriş yaptığını ve Deloitte danışmanlık kuruluşunun araştırmasına göre toplam piyasa değerinin şirketin maddi değerine oranında dünyada 1. olduklarını kaydetti. Dortluoğlu, 2013 büyüme hedeflerinin ise yüzde 15 ile 20 arasında olduğunu söyledi.
2012’DE ÇALIŞAN SAYISI 20 BİNİ GEÇTİ
Toplam satış (ciro) 9,9 milyar TL
Net kâr 331,3 milyon TL
Mağaza sayısı 3655
Çalışan sayısı 20.724
Yatırım tutarı 241 milyon TL
Zaman
