Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye'ye gönderildi

Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye'ye gönderildi

New York ve Kanada'daki Türk vatandaşlarının genel seçimler için kullandığı oylar, mühürlü torbalarla THY'nin tarifeli uçağıyla Türkiye'ye gönderildi.

Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işleminin 25 Ekim'de sona ermesinin ardından New York, Washington ve Toronto'da kullanılan oylar mühürlü torbalarla Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağıyla Türkiye'ye gönderildi.

New York bölgesindeki kayıtlı seçmenlerin New York Başkonsolosluğunda kullandığı oyların bulunduğu turuncu renkli oy torbaları, pazartesi gecesi siyasi parti temsilcileri ve New York Başkonsolosluğu'ndan diplomatlar eşliğinde diplomatik kuryelere teslim edildi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK)​ talimatlarına göre her iki oy çuvalı için bir diplomatik kurye görevlendirilirken, uçakta her torba için bir koltuk ayrıldı.

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Başkonsolos yardımcıları ve siyasi parti temsilcileri, oy verme süreci, oyların torbalanması ve gönderme işlemine eşlik etti. 

New York'tan gönderilen oy torbaları Türkiye'de Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilecek.

''New York'ta 10 bin 95 kişi oy kullandı" 

AA muhabirine oy kullanma sürecini değerlendiren Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, 1 Kasım genel seçimi için New York'ta 10 bin 95 vatandaşın sandığa gittiğini söyledi.

Başkonsolos Yalçın New York'taki oy verme süreciyle ilgili şunları kaydetti:

"Bu sefer 7 Haziran'daki seçimlere göre görev bölgemizde daha çok seçmenimiz oy kullandı. 10 bin 95 oy kullanıldı. Haziran ayındaki seçimde kullanılan oy 7 bin civarındaydı ve tüm seçmenimizin yüzde 28,3'üne tekabül ediyor. Kayda değer bir artış var. Bundan çok memnunuz. Gönül isterdi ki daha çok seçmenimiz oy kullansın. Ama bu da bizi memnun etti. 9 günlük oy kullanma işlemi güzel geçti. Herhangi bir aksilik yaşamadık."

Vatandaşların hızlı bir şeklide oy kullanması için her türlü önlemi aldıklarını belirten Yalçın, "Çok fazla beklemeden olmadan 10 bin civarındaki seçmenimiz, hızlı bir şekilde oylarını kullandılar. Şimdi de hızlı bir şekilde Türkiye'ye gönderiyoruz" dedi.

ABD'deki Türk vatandaşlarının oy verme işlemi, Washington, New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Boston ve Miami olmak üzere 7 şehirdeki temsilciliklerde 17-25 Ekim'de gerçekleştirilmişti.

Washington

ABD’nin başkenti Washington’da kullanılan oylar da diplomatik kargo olarak Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli uçağıyla Türkiye’ye gönderildi. 

Washington bölgesindeki kayıtlı seçmenlerin büyükelçilikte kullandığı oyların bulunduğu çuvallar, pazartesi gecesi THY’nin tarifeli uçağına yüklendi. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın yanı sıra AK Parti ve CHP temsilcileri diplomatik kargo ile Türkiye’ye yollanan oyların torbalama işlemi sırasında hazır bulundu. Çuvallar, parti temsilcileri ve diğer yetkililerin nezaretinde diplomatik kuryelere imzalı ve mühürlü şekilde teslim edildi.

İşlemlerin ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, AA muhabirine oy kullanma süreci hakkında bilgi verdi.

Kılıç, "Seçimler bağlamında büyükelçiliğimizin ve başkonsolosluklarımızın görevi bugün itibarıyla tamamlanmış oluyor. Katılım oranı yüzde 28,9 oldu. Tabii gümrüklerdeki oy kullanma işlemi 1 Kasım’a kadar devam edeceği için bu oran bir miktar daha yükselecektir" dedi.

Bu seçimlerde ABD genelinde daha fazla vatandaşın sandık başına gitmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Kılıç, seçimlere katılımın 7 Haziran'dakine göre yaklaşık yüzde 10 arttığını, bunun da çok memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Kanada

Kanada’da da kullanılan oylar, Yüksek Seçim Kurulu'nun talimatlarına  uygun şekilde Türkiye'ye gönderildi.

Türk Hava Yolları’nın TK0018 sefer sayılı Toronto-İstanbul uçağı ile taşınan oylara Türkiye’nin Toronto Başkonsolosluğunda görevli Konsolos Muavinleri Cüneyt Hasan Erkılıç ile Ebru Demirbaş Çelik’in yanısıra, YSK kuryeleri Fethullah Emre ve Tahsin Kuzu refakat ediyorlar. Diplomatik kuryeye, AK Parti’yi temsilen Toronto Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mehmet Emin Erilli, CHP Kanada Temsilcisi Halil Sivri ile MHP Kanada Temsilcisi Cengiz Yılmaz da eşlik ediyorlar.

Yerel saatle 23.45’de Türkiye’ye hareket eden kuryenin bu akşam İstanbul’da olması bekleniyor. Oylar, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kurulan YSK Merkezi’ne kuryeler tarafından teslim edilecek.

Kanada’da Ottawa’daki büyükelçilik ile Toronto’daki başkonsoloslukta açılan sandıklarda, 23, 24 ve 25 Ekim'de gerçekleşen oy verme işleminde toplam 7 bin 599 seçmen oy kullandı. 

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.