Yunus Emre Vakfının yapısı değişiyor

Yunus Emre Vakfının yapısı değişiyor

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını kabul etti.

Türkiye'yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmek, kültürel alışverişini artırmak amacıyla 2007'de kurulan Yunus Emre Vakfının yapısında değişikliğe gidiliyor.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı kabul etti.

Tasarı, Vakfın Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu yapısında değişiklik yapıyor.

Mütevelli heyetinin başkanı Dışişleri Bakanı yerine, Kültür ve Turizm Bakanı olacak.

Vakfın karar organı olan mütevelli heyetinin doğal üyeleri arasından Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı başkanlıklarının bağlı olduğu bakanlar, Türk Dil Kurumu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı çıkarılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı mütevelli heyetinin doğal üyesi olmaya devam ederken, yeni üyeler; Kültür ve Turizm, Dışişleri, Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarının müsteşarları,Yunus Emre Enstitüsü Başkanı olacak.

Heyetin doğal üyeleri dışında Cumhurbaşkanı tarafından seçilen 4 kişi ve Türkiye Maarif Vakfı tarafından kendi mütevelli heyeti üyeleri arasından seçilen 1 kişi, 3 yıl süreyle mütevelli heyet üyeliğini yürütecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, vakfın mütevelli heyeti başkan vekili olacak.
Mütevelli heyet, başkanın ya da başkan vekilinin daveti üzerine üye tamsayısının yarısından bir fazlasının katılımıyla yılda en az iki kez toplanacak.

Yönetim Kurulu da değişiyor

Tasarı, vakıf yönetim kurulunun yapısında da değişiklik içeriyor. Yönetim Kurulunun doğal üyeleri, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, TİKA Başkanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü olacak.

Ayrıca, Mütevelli Heyeti, üniversitelerin Türkçe dil öğretim merkezleri başkanları arasından bir kişi; eğitim, kültür ve sanat alanında faaliyette bulunan ve Bakanlar Kurulunca kamu yararına faaliyet gösterdiği kabul edilen dernek veya vergi muafiyeti tanınmış vakıfların üyeleri arasından bir kişi, uluslararası ilişkiler, iletişim, kültür, sanat ve Türk dili alanınıda çalışmalarıyla tanınmış kişiler arasından bir kişiyi, 3 yıl süreyle Yönetim Kurulu üyesi seçecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.