Yunanistan'da 'Ayasofya'yı cami yapacaklar' açıklamaları

Yunanistan'da 'Ayasofya'yı cami yapacaklar' açıklamaları

Ayasofya'da okunan Kur'an-ı Kerim üzerine peş peşe açıklama geldi

Risale Haber-Haber Merkezi

TRT Diyanet TV'nin Ramazan ayı boyunca Ayasofya'dan yapacağı 'Bereket Vakti Ayasofya' adlı sahur programı Yunanistan'ı telaşlandırdı. 

Programın ilk konuğu Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle Ayasofya'da ilk sahuru idrak ettiklerini belirten Görmez, büyük heyecan duyduğunu söyledi: "Burası nice ilim adamları, nice edebiyatçılar, nice büyük insanlar yetiştirmiş bir mekan. Fetih-i mübinden bugüne kadar, bu yüzyılın başına kadar burada secdeyi Rahman'a varmış bütün büyüklerimize bütün ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyorum." Sahur programında Kuran-ı Kerim de okundu. 

YUNANİSTAN'IN TELAŞI

TRT’nin dini içerikli yayınlar yapan kanalı TRT Diyanet’in Ramazan ayı için 1934’te müze statüsü verilen Ayasofya’da özel bir program hazırlaması Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini çekti. Sputnik'in haberi şöyle:

KUR'AN AÇIKLAMASI BAŞKA BİR DÖNEMDEN GELİYOR!

Azınlıkça’nın aktardığına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na yakın kaynaklar “Türk devlet televizyon kanalı TRT’nin program yaparak her gün Ayasafoya’da Kur’an okunacağı yönündeki açıklaması, başka bir dönemden gelen bir açıklamaya benziyor” değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, kaynakların “Bu tür hareketler anakronik ve anlaşılamaz hareketlerdir ve dünya kültürel mirasının sembolü olan dinî eserlere yönelik saygı eksikliğini göstermektedir” yorumunda bulundu.

ONLARA GÖRE KIŞKIRTICI, ANLAŞILMAZ

Öte yandan muhalefetteki Yeni Demokrasi de bir açıklama yayınlayarak Ayasofya’nın Ortodoks Hristiyanlar için önemine vurgu yaptı. Ayasofya’nın müze olarak hizmet verdiği de anımsatılan açıklamada, “Bu hareket kışkırtıcı, anlaşılmaz ve dünyanın dört bir yanındaki Ortodokslara karşı saygı eksikliğinin bir göstergesidir; bu da Türkiye’nin Avrupa süreciyle uyuşmamaktadır” denildi.

POTAMİ: MUSTAFA KEMAL MÜZE YAPMIŞTI AMA!

Nehir’den (Potami) yapılan açıklamada da, “Ayasofya’nın kullanımının değiştirilmesi için binlerce imza toplanıyor ve bunun Türkiye’nin resmi olarak düşmanca olarak algıladığı Batı’nın girişimlerine karşı yapılan hamleler olduğuna dair yoğun söylentiler bulunuyor. Bu yönlendirmelerin hedefinde ise 900 yıl boyunca Ortodoksluğun en yüksek kilisesi sayılan, 500 yıl boyunca cami 1934 yılından bu yana ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in kararıyla müze olarak işleyen bir anıt bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen, İstanbul’un fethedilmesinin ardındansa camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934’ten bu yana müze olarak hizmet veriyor. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesinin ardından ilk kez geçen yıl Hz. Muhammed’in (asm) doğum günün kutlandığı Kutlu Doğum Haftası kapsamında Kur’an okunmuştu.

mehmetgormez_ayasofya_risalehaber.jpg

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum