Yozgat'ta toprak işlemesiz yem bitkisi ekimi yapıldı

Yozgat'ta toprak işlemesiz yem bitkisi ekimi yapıldı

Hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin önemli bölümünü oluşturan kaliteli yem ihtiyacının daha ucuz ve zahmetsiz temin edilmesine yönelik başlatılan çalışma kapsamında deneme amaçlı toprak işlemesiz yem bitkisi ekimi Yozgat'ta yapıldı.

Toplam 20 dekarlık alana toprak işlenmeden yapılan ekimden olumlu netice alınması halinde önümüzdeki yıldan itibaren uygulamanın yaygınlaştırılması planlandı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen Mali desteklerle tesis edilen besi çiftlikleriyle birlikte büyükbaş hayvan varlığının 250 binin üzerine çıktığını söyledi. Besi hayvanı sayısının artmasına bağlı olarak yem bitkisi talebinin giderek arttığına dikkat çeken Özdemir, yem bitkileri ekiliş alanlarını genişletmeye yönelik çalışmaların yanında, daha zahmetsiz, maliyeti düşük kaliteli kaba yem üretimi konusunda da çalışmalar başlatıldığını ifade etti. 

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, besi işletmelerinde giderlerin önemli bölümünü yem giderlerinin oluşturduğuna vurgu yaparken, bu yıl Fakıbeyli Köyü'nde toprak işlemesiz yem bitkileri ekiminin deneme amaçlı yapıldığını kaydetti. Özdemir, şöyle dedi:

"Nadas alanlarının azaltılması, doğayı ve toprağı koruyan toprak işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması amacına yönelik olarak Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması kapsamında 2015 üretim sezonunda toprak işlemesiz buğday ekimi yapılan demonstrasyon arazisine bu kez Yem Bezelyesi ve Macar Fiği ekimi yapıldı. 2015 üretim sezonunda buğday üretimi yapılmış olan tarlaya herhangi bir toprak işlemesi yapılmadı. Anıza doğrudan ekim mibzeri ile 10 dekara Yem Bezelyesi, 10 dekara da Macar Fiği ekimi yapıldı. Tarlanın üretim sezonu içerisinde teknik takip tarafından kontrolleri yapılacak, demonstrasyon sonuçları kamuoyu paylaşılarak çiftçilerimizle gösterilecektir." 

YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ ARTTI

Ziyaattin Özdemir, hayvancılık sektörünün gelişmesi için kaba yem üretiminin artırılması gerektiğini, bu konuda başladıkları çalışmalar kapsamında üretim maliyetlerini de aşağıya çekmeye yönelik planlamalar, deneme ekimlerinin yapıldığını söyledi. Yozgat il genelinde 16 bin 810 hektar alanda yem bitkisi ekilişi yapıldığını bildiren Özdemir, hayvan yemi olarak kullanılan Yonca, Korunga, Fiğ, Silajlık Mısır üretiminin yıllık 196 bin ton civarında olduğunu bildirdi. Bu miktarın yeterli olmadığına dikkat çeken Özdemir, Yozgat'ta bulunan hayvancılık işletmelerinin en önemli sorununun kaliteli kaba yeşil yem olduğunu, bunu çözebilecek olan silajlık mısır ekiliş alanının 10 bin dekarın üzerine çıkartıldığına vurgu yaptı. Özdemir, Yozgat il genelindeki ekiliş alanları içindeki yem bitkileri ekim alanı oranını artırıp, beş yıllık süreç içerisinde toplam işlenir tarım arazileri içerisinde ki yem bitkileri ekiliş oranını yüzde 10'un üzerine çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.