YouTube ırkçılık nedeniyle dava edildi

YouTube ırkçılık nedeniyle dava edildi

Siyahi içerik üreticileri YouTube’a yapay zeka kullanarak kullanıcıları ırklarına göre ayrım yaptığı iddiasıyla dava açtı. Davada yalnızca ırklara değil siyasi düşüncelere göre de ayrım yapıldığı iddia edildi.

ABD’de George Floyd isimli siyahinin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı protestolar kurumların yaptığı ayrımlara da ulaştı. Son olarak siyahi içerik üreticileri, YouTube’u yapay zeka kullanarak farklı ırklardan kişilerin ürettiği içerikleri sansürlediği iddiasıyla dava etti.  Davada platformun algoritmalar kullanarak içerik üreticilerini dijital olarak hedef aldığı öne sürüldü.

Dosyada, içerik üreten kişilerin ırkına ya da görüşüne bağlı olarak o kişinin hesabına erişim kısıtlaması, engelleme, parasız bırakma, askıya alma ve hesap silme gibi uygulamalar yapıldığı iddia ediliyor. YouTube’un özellikle ‘kısıtlı mod’u kötüye kullanarak ‘Black Lives Matter’, Racial Profiling’ ve ‘White Supremac’ gibi ırk temelli başlıkları ve bu etiketlere sahip videoları sansürlediği yönünde itirazlar bulunuyor.

Bir içerik üreticisi  YouTube yetkililerinin 2017 yılında şirketin yönetim algoritmalarının ırk temelinde çalıştığını kabul ettiğini söylemişti.

YouTube tarafından dava hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak daha öncesinde platformun algoritmalarının ırk veya cinsiyete dayalı olarak belirlenmediği açıklanarak benzer iddialar reddedilmişti.

KAYNAK: HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.