Yol da mesaiye yazılacak

Yol da mesaiye yazılacak

Avrupa Adalet Divanı, İspanya'da açılan bir davada ofisi olmayan çalışanın yolda geçirdiği süreyi mesai olarak kabul etti. Karar en çok hizmet sektörünü etkileyecek

Avrupa Adalet Divanı, iş dünyasına bomba gibi düşen bir karara imza attı. Buna göre belirli bir ofisi olmayan çalışanların mesaisi artık, yola çıktıkları anda başlayıp, iş günü bitiminde evlerine ulaştıklarında sona erecek. Yani yoldaki süre, mesaiye dahil edilecek. Bu karar çocuk bakıcıları, güvenlikçiler, temizlikçiler, teknisyenler gibi daha çok hizmet sektöründe istihdam edilen çalışanları kapsıyor. Daha önce bu süreyi mesai kabul etmeyen birçok işverenin, zor durumda kalacağı belirtiliyor. Uzmanlara göre bundan böyle şirketler işlerini, çalışanların evlerine olan uzaklığı göz önünde bulundurarak yeniden düzenleyebilir. 

İSPANYA'DA ÖRNEK KARAR 
Konu, Adalet Divanı'nın önüne İspanya'da güvenlik sistemleri kuran Tyco adlı bir şirkete açılan davayla geldi. Şirket 2011'de bölge ofislerini kapatınca çalışanlar ilk randevularına gitmek için farklı uzunlukta mesafeler kat etmek zorunda kaldı. Şikâyeti inceleyen divan üyeleri verdikleri kararın gerekçesini, "Çalışanların işe yolculuklarının evlerinde başlayıp bitmesi, kişisel tercihlerinden değil, işverenin bölge ofislerini kapatmasından kaynaklanıyor. İşveren kararının yükünü işçilerin omuzlarına yüklemek, çalışanlara bir minimum dinlenme süresi veren direktifin öngördüğü gibi işçilerin sağlık ve güvenliklerinin korunmasına aykırı olur" şeklinde özetledi. 

HAFTADA 48 SAATİ GEÇMEYİN
Adalet Divanı kararın, Avrupa Birliği'nin (AB) mesai saatleri direktifleri uyarınca çalışanların sağlık ve güvenliği için alındığını belirtti. AB direktifleri işçilerin kaç saat mesai yapacaklarını, ne kadar ara alabileceklerini ve yıllık izinlerini düzenliyor. Amaç AB'de hiçbir çalışanın haftada 48 satten fazla mesai yapmaması.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.