Yoksulluk ilk kez yüzde 10'un altına düştü

Yoksulluk ilk kez yüzde 10'un altına düştü

Dünya Bankası tarafından hazırlanan yoksulluk raporuna göre, 2015 yılında yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı yüzde 9,6 olarak gerçekleşecek. 2012 yılında 900 milyon aşırı yoksul sayısı, 2015 yılında 702 milyon kişiye geriledi.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan yoksulluk raporuna göre, 2015 yılında yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı yüzde 9,6 olarak gerçekleşecek. Aşırı yoksulluk çekenlerin oranının uzun zamandan beri ilk kez yüzde 10'un altına indiği belirtildi. 2012 yılında 900 milyon aşırı yoksul sayısı, 2015 yılında 702 milyon kişiye geriledi.

Dünya Bankası'nın raporuna göre, yoksul sayısındaki gerilemenin ana nedeni, başta Hindistan olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkede ekonomik kalkınmanın hızlanması oldu. Latin Amerika'da uygulanan eğitim programları da yoksulların işgücüne katılım oranlarını arttırdı.

Ancak Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek küresel yavaşlamanın, yoksulluk oranını azaltma planlarını tehlikeye atabileceğini söyledi. Plandaki hedefin, 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 3'e kadar düşürmek olduğu belirtildi. Bu iyileşmeyi sekteye uğratabilecek diğer nedenler arasında küresel ısınma, nüfus artışı ve siyasi istikrarsızlıklar gösterildi.

Günümüz itibariyle dünyada aşırı yoksulluk çekenlerin yarısı Afrika'da Sahra çölünün güneyinde kalan ülkelerde yaşıyor. Yoksulluğun özellikle iç veya dış çatışmalar yaşayan ülkelerde güçlü olduğu gözlemleniyor.

GÜNLÜK SINIR 1,90 DOLAR

Yoksulluk sınırı altında yaşayanların en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 80'e varan oranla Madagaskar ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Dünya Bankası, yoksulluk sınırını kişi başına günlük 1,25 dolardan 1,90 dolara yükseltti. İlk raporun yayınlandığı 1990'da günlük sınır 1 dolardı.

Dünya Bankası'nın ilk raporu açıkladığı 1990'da aşırı yoksulluk çekenlerin sayısı 1,9 milyar kişi ya da dünya nüfusunun yüzde 20 olarak gerçekleşmişti. En yüksek oran ise yüzde 29 ile 1999'da yaşanmıştı.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.