YÖK 50/d kararlarını açıkladı

YÖK 50/d kararlarını açıkladı

YÖK, 50/d'li araştırma görevlilerinin 33/a maddesine geçişlerine üniversitelerin yetkili kurullarının karar vereceğini bildirdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 50/d'li araştırma görevlileriyle ilgili alınan kararları açıkladı. Buna göre, 50/d'li araştırma görevlilerinin 33/a maddesine aktarılıp aktarılmaması konusunda üniversitelerin yetkili kurulları karar verecek.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, araştırma görevlilerinin üniversitelerde, 2547 Sayılı Kanun'un 50/d maddesi, 33/a maddesi ve 33'üncü madde çerçevesinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında istihdam edildiği belirtildi.

Üniversitelerde 42 bin 245 araştırma görevlisinin yüzde 16'sını oluşturan 6 bin 650'sinin 50/d maddesine bağlı çalıştığı, geri kalan yüzde 84'lük kısmın yani 35 bin 595 kişinin ise 33/a ve ÖYP kapsamında istihdam edildiği kaydedilen açıklamada, 50/d'li olan 6 bin 650 kişinin yüzde 51'ini oluşturan 3 bin 391 kişinin  fakültelerde, yüzde 49'unu oluşturan 3 bin 259 kişinin ise enstitülerde çalıştığı bildirildi.

50/d maddesine bağlı  çalışan araştırma görevlilerinin 33/a maddesine geçişleri ile ilgili YÖK'e iletilen şikayet, görüş ve taleplere ilişkin olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bir çalışma başlatıldığı anımsatılan açıklamada, "Sorun Üreten Değil, Sorun Çözen YÖK" başlığı altında düzenlenen toplantıların ilkini 50/d'lilere ayrıldığı ve daha sonra üniversitelerden görüş alındığı ifade edildi.

Üniversitelerin görüşlerine verilen öneme işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Başkanlık olarak 50/d maddesinden 33/a maddesine geçişlerde çeşitlilik prensibinden hareket ile üniversitelerimizin farklı uygulamalarına imkan tanımaya, üniversitelerimizin kendi kurullarının görüşlerini ve taleplerini dikkate almaya ne denli önem veriyorsak, o denli dikkat ettiğimiz bir husus da bu aktarmalarda planlama, adalet ve fırsat eşitliği ilkelerine de uyulmasıdır.

Bir üniversitede aktarma veya geçiş yapılacak ise de yapılmayacak ise de bunun araştırma görevliliği süreci daha başlamadan, adaylık sürecinde üniversite tarafından beyan edilmesi ve adaylar tarafından anlaşılmasının sağlanması gerekir. Aktarma yapılacak ise her üniversitenin kendisine özgü şartlar koyabilmesine imkan tanınmalı, ama bu şartlar adil, nesnel ve denetlenebilir olmalıdır. Ayrıca bu kriterlerin yardımcı doçentlik şartlarından aşağıda olması gerektiği düşünülmektedir. "

Araştırma görevlilerinin keyfi ve adil olmayan uygulamalar sebebiyle sistem dışında kalmasının arzu edilmediği vurgulanan açıklamada, dün gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulunda, araştırma görevlilerinin Yükseköğretim Kanunu'nun 50/d maddesinden 33/a maddesine geçişlerinin görüşüldüğü ve bazı kararlar alındığı bildirildi.

Adil ve nesnel kriterler olacak

Buna göre, 50/d'li araştırma görevlilerinin 33/a maddesine aktarılıp aktarılmaması konusunda ilkesel olarak üniversitelerin yetkili kurulları karar verecek. Aktarılması yönünde karar alan üniversiteler, bu tercihlerini açık ve anlaşılır şekilde araştırma görevlisi ilanlarında belirtecek.

Fakültelerde bu geçişlere imkan tanıyacak üniversiteler, öğretim üyesi planlamasına dikkat ederek adil, nesnel ve ölçülebilir kriterler ile bunu sağlayacak ve kriterleri ilgili üniversitelerin web sayfalarında ilan etmeden bu geçişleri yapmayacak.

Enstitülerde bu geçişe imkan tanıyacak üniversitelerin, YÖK'ten izin almaları uygulamasına devam edilecek. Bu geçişler için adil, nesnel, ölçülebilir şartlar ve kriterler aranacak, kriterler üniversitelerin web sayfalarında ilan edilecek ve YÖK'e gönderilecek.

Geçişler için konulan kriter ve aranan şartlar, adil, nesnel, ölçülebilir ve ilgili üniversitelerin yardımcı doçentlik için aranan şartların altında olacak, caydırıcı olmayacak.

 Planlama ve koordine için aktarma yapmayacak üniversiteler,  yetkili kurullarından istihsal edecekleri kararlarını; aktarma yapma yönünde karar alacak üniversiteler de aynı şekilde üniversite yetkili kurullarınca belirlenecek ilke ve kriterlerini 13 Temmuz'a kadar YÖK'e gönderecek.

Tezlerini başarılı bir şekilde tamamlayan, fakat üniversiteleri ile ilişkisi kesilenlerin kendi rızaları olduğu takdirde öğretim üyesi ihtiyacı olan üniversitelere, mevzuata uygun bir şekilde yönlendirilecek. Kararlar, 1 Eylül'den itibaren uygulanacak. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.