Yıllık buğday rekoltesi 21 milyon ton

Yıllık buğday rekoltesi 21 milyon ton

Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel yaptığı açıklamada; Yıllık buğday ihtiyacının 22 milyon ton olduğunu sadece bu yıl 5 milyon ton buğday açığı oluşacağını söyledi.

Yüksel; çiftçilerimizi buğday ekimine özendirilmesi ve ekili alanlarda yapılaşmanın önüne hızla geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, yıllık buğday ihtiyacının 22 milyon ton olduğunu, sadece bu yıl 5 milyon ton buğday açığı oluşacağını bildirdi.
Yüksel yaptığı yazılı açıklamada, çiftçinin hızla buğday ekmekten vazgeçtiğini belirterek, yakın gelecekte Türkiye'de buğday açığının olabileceğini belirtti.
Türkiye'de 2000 yılında 94 milyon dönüm alanda buğday ekimi yapılırken, 2014 yılında 77, 2015 yılında 76 milyon dönüm buğday ekimi gerçekleştiğini ifade eden Yüksel, kişi başı yıllık buğday ihtiyacının yaklaşık 250 kilogram olduğunun altını çizdi.
Yüksel, bu yıl buğday rekoltesinin 21 milyon ton olarak tahmin edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu rekoltenin 2,5 milyon tonunun tohumluk, 1,5 milyon tonunun yemlik olarak ayrılması gereklidir. Gıda ham maddesi ise kalan 17 milyon ton civarında gerçekleşecektir. 2015 yılı itibarıyla ülkemizin nüfusu 78 milyon, ülkemize gelen turist sayısı yıllık yaklaşık 41 milyondur. Türkiye'nin günlük ortalama beslemesi gerekli nüfus 100 milyonun üzerindedir. Yıllık buğday ihtiyacı 22 milyon tondur. Sadece bu yıl 5 milyon ton buğday açığı oluşacak. Çok değil devletimizin 2023 vizyonuna ulaştığında ülkemizin nüfusu 90 milyonu, ülkemize gelecek turist satısı 50 milyonu geçecektir. Bu gerçekliğe karşılık ülkemiz çiftçi sayısı, ekili alanlarımız her geçen yıl azalmaktadır. Çiftçimiz buğday ekimine özendirilmeli, ekili alanlarda yapılaşmanın önüne hızla geçilmelidir."


AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.