Yerli teknolojiye 866 milyon liralık destek

Yerli teknolojiye 866 milyon liralık destek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Yerli teknolojik ürün üreten ancak iş bitirme belgesi olmadığı için kamu ihalelerine giremeyen firmalarımızın sorunları çözülüyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli teknolojik ürün üreten ancak "iş bitirme" belgesi olmadığı için kamu ihalelerine giremeyen firmaların sorunlarının çözülmeye başlandığı bildirdi. Işık, bu kapsamda 66 adet Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi alan 47 firmanın 866 milyon liralık ihale kazandığını ifade etti.

 Bakanlığın yerli üreticiyi desteklemek adına geçen yıl hayata geçirdiği proje ile Ar-Ge projeleri sonucu ortaya çıkan hizmetler ve yerli malı belgesine sahip ürünlere sahip firmalara Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi veriliyor. Söz konusu firmalar, 5 yıl geçerliliğe sahip olan ve "iş bitirme belgesi" yerine geçen belge ile kamu ihalelerine girebiliyor.
 
Uygulamayla Ar-Ge yapan ve teknoloji tabanlı üretime başlayan işletmelerin kamu alımları yoluyla desteklenmesi ile yerli firmaların büyümeleri ve küresel firmalarla rekabet edebilir hale gelmeleri amaçlanıyor.
 
Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli üretimi her alanda desteklediklerini vurguladı. Bu kapsamda önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlatan Işık, tüm kamuya, yüzde 15 fiyat farkı olsa dahi yerli ve yenilikçi ürünü satın almayı zorunlu hale getirdiklerini bildirdi.
 
Bunun yanı sıra yerli teknolojik ürün üreten ancak "iş bitirme belgesi" olmadığı için kamu ihalelerine giremeyen firmaların sorunlarının da fiilen çözülmeye başlandığına dikkati çeken Işık, "Bu kapsamda, 47 firmamıza kamuda iş bitirme belgesi yerine geçecek 66 adet Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi verdik. Böylece, 'Benim yerli bir ürünüm var ama iş bitirme belgem olmadığı için kamu ihalelerine giremiyorum' denilen sorunu ortadan kaldırmış olduk. Firmalarımız, aldıkları bu belge ile bugüne kadar 866 milyon liralık ihale kazandı" diye konuştu.
 
"Firmaların yüzde 66'sı en az bir ihale kazandı"
 
Belge sahibi olup da ihaleye katılan firmaların yüzde 66'sının en az bir ihale kazandığını aktaran Işık, söz konusu ihalelerin yüzde 45,5'inin belediyelerden, yüzde 22,7'sinin bakanlıklardan, yüzde 13,6'sının KİT'lerden ve yüzde 18,2'sinin diğer kamu kuruluşlarından alındığını söyledi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ihalelerdeki ürünlerin yüzde 61,1'inin orta yüksek teknoloji, yüzde 38,9'unun ise yüksek teknoloji alanlarına ait olduğunu kaydetti.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.