Yerli tanı kiti saniyeler içinde COVID-19’u tespit ediyor

Yerli tanı kiti saniyeler içinde COVID-19’u tespit ediyor

Türk bilim insanlarının 300’den fazla hastadan aldığı örnekleri yapay zekaya öğrettiği sistem, saniyeler içerisinde yüzde 90 oranla COVID-19 tanısı koyuyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları, yapay zeka teknolojisi kullanarak COVID-19 hastalığını saniyeler içerisinde tespit edebilen bir tanı kiti geliştirdiler. Bilim insanları, 300'den fazla hastadan alınan nefes örneklerini inceleyerek, yapay zekaya bu verileri öğretti ve cihazın saniyeler içerisinde tanı koyabilmesine olanak sağladı.

Bilim insanları, şimdilik bir prototip olarak sunulan bu cihaza "e-burun" adını verdi. 300 gönüllü üzerinde test edilen ve yakın zamanda sadece hastanelerde değil, kamuya açık alanlarda da kullanılması beklenen cihaz, %90 başarı oranına sahip.

YÜZDE 90 DOĞRULUK PAYI

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları'ndan Prof. Dr. Mesut Yılmaz, bu projeye ilk olarak arı sağlığı ve bal kalitesini ölçmek için başladıklarını, ardından da aynı teknolojisinin COVID-19 için tanı kiti oluşturmakta da kullanılabileceğini fark ettiklerini açıkladı. Bir yıllık çalışmanın ardından yapay zeka ile birlikte geliştirilen cihaz, saniyeler içerisinde %90 doğrulukla tanı koymaya başladı.

KAYNAK: HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.