Yerli otomobilin fiyatı ne olacak?

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak?

Bakan Fikri Işık, lüks sınıftaki araçlarla rekabet edecek yerli SAAB 9-3’ün orta araç sınıfında satılacağını, hedefin içeride ithal araç pazarından pay almak, dışarıda ise yakın komşulara ihtiyaç duydukları motor tipleriyle araç satmak olduğunu söyledi.

Gebze’de bir araya geldiğimiz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile dün gazetemizde yer alan ‘babayiğitin kim olacağı, prototipin ne kadara alındığının yanı sıra’ yerli otomobilin neden D segmentinde, yani Türkiye’de pazarın yüzde 10’luk bir kısmını bile oluşturmayan lüks araçların olduğu sınıfta seçildiği konusunu da konuştuk. Işık bu sorumuzu bir cümleyle cevapladı: “Tamamen bilinçli bir seçimdi.”

Türk halkının büyük ve lüks otomobilleri sevdiğini ancak, satın alamadığını belirten Bakan Işık, bu aracın sadece orta sınıf araç kullanıcılarını değil, B segmenti yani küçük sınıfta araç kullananları bile üst sınıfa yükseltebileceğini söyledi. En büyük hedeflerinin bu aracın rekabetçi fiyatlarla pazara çıkması olduğunu vurguladı.

Aracın pazarlanmasında iki yönlü düşünceleri olduğunu söyleyen Bakan Işık, “Petrolde dışa bağımlı ve petrolü pahalıya mal eden ülkelere elektrikli ve menzil uzatıcılı (Range Extender) araç satarız, ki Türkiye için de bu çok önemli. Bu pazarlar dışında bu segmentte bir otomobili içten yanmalı bir motorla talep edecek olan İran veya Suudi Arabistan gibi ülkelere de bu araç içten yanmalı bir motorla da satılabilecek. Onun için de yine TÜBİTAK bünyesinde motor mükemmeliyet merkezini kurup, içten yanmalı motor konusunda da çalışmalara başlıyoruz” dedi. Söz konusu araçlar üretime hazır hale gelene kadar 30- 40 prototip daha üretileceğini açıklayan Bakan Işık, bu araçların parasının ödenen 40 milyon Euro içinde olmadığını, bunlar için açıklamak istemediği bir miktar daha ödeme yapılacağını kaydetti. Araçların İsveç’te mi yoksa Türkiye’de mi üretileceği konusunun ise, sonuçlanması beklenen bazı gelişmelerden sonra netlik kazanacağını söyleyen bakan, üretim bandının da mart ayına kadar bir yatırımcıyla anlaşılması halinde Türkiye’ye taşınacağını belirtti.

DEVŞİRME ELEKTRİKLİ UZUN ÖMÜRLÜ OLMUYOR

Türkiye’de ilk kez Renault, içten yanmalı motor için tasarlanmış Fluence modelini elektrikliye devşirmeyi denedi. Ancak Fluence EV başarılı olamadı ve tamamen üretimden kalktı. Saab 9-3 de tıpkı Fluence gibi içten yanmalı bir motora uygun olarak tasarlandığı için, Fluence EV’nin başına gelen tehlikeyle karşı karşıya. Bunu gerçek yol testleri başladığında göreceğiz. Tabii eğer bu proje seçim sonrasında rafa kalkmaz ve büyük umutlarla yazılan Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi gibi unutulmazsa.

YERLİNİN MOTORU BMW I3’LE AYNI MANTIKTA ÇALIŞACAK

Elektrikli otomobile uzun süre mesafeli yaklaşan Alman BMW markası, kimsenin beklemediği bir anda BMW i3 modelini pazara çıkardı ve bu aracı kısa sürede görece yüksek fiyatına rağmen Türkiye’de bile satmayı başardı. Bakan Işık yerli elektrikli aracın elektrikli motoru ve menzil uzatıcı içten yanmalı motorunun BMW i3 ile aynı mantıkta üretileceğini söyledi. Bakan şöyle konuştu: “15-17 kw’lik bataryası olan araç, bir sefer şarj edildiğinde güvenli olarak 100 kilometre yol alabilecek. Bu aracı şehir içinde kullanacak olanlar için bu menzil zaten yeterli olacaktır. Ama eğer 100 km’nin üzerinde bir yol yapacaksanız, batarya boşaldığı andan itibaren jeneratör devreye girerek bataryayı şarj etmeye başlayacak, araç yine elektrikle yol alacak.”

habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.