Yerli otomobile YÖK Başkanı Saraç da talip

Yerli otomobile YÖK Başkanı Saraç da talip

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, yerli otomobil çıktığında mutlulukla talip olanlardan biri olacağını söyledi.

AA Editör Masası'na konuk olan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

"Yerli otomobille alakalı mısınız?" sorusuna Saraç, şöyle cevap verdi:

"Ben de o haberleri takip ediyorum. Yerli otomobil çıktığında mutlulukla alıcı, talip olanlardan biri olacağım. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı son yıllarda bu hususta gayret sarf ediyor. Bilim camiası olarak biz de kendilerini takdirle izliyoruz, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üniversite-Sanayi İşbirliği Komisyonu kurduk. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla birlikte oluşturduk. Orada hem akademik kurumlar hem kamu kurumları hem sanayi temsilcileri bulunuyor. Bu gibi hususlar o komisyonlarda da gündeme geliyor. Yerli otomobili biz de heyecanla takip ediyoruz."

Saraç, üniversitelerin de bu konudaki çalışmalarını takdirle karşıladıklarını ve yakından takip ettiklerini söyledi. 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) kaldırılmasına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu.

Üniversitelerden taleplerini aldıklarını aktaran Saraç, ÖYP kadrolarında yetkiyi üniversitelere bıraktıklarında devletin tahsis ettiği kadroların yanma ihtimali bulunduğunu, üniversitelerin zorlaması halinde de yükseköğretim kurumlarının kimyasının bozulma riskinin ortaya çıktığını söyledi.

Bu nedenle, "bundan sonra cari usulle devam edelim" dediklerini aktaran Saraç, şunları kaydetti:

"Şöyle bir suçlamayla karşılaşıldı, 'Cari usulle yandaş  öğretim üyeleri gelecek.' Peki 5-6 sene öncesine kadar, Türk yükseköğretim sistemine giren öğretim üyelerinin hepsi yandaş mı? Şu an bölüm başkanları, öğretim üyeleri, hepsi yandaş mı? ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi başarı sıralamasında yer alan üniversiteler ÖYP'yi istemiyor. Hiç almadılar. Dolayısıyla biz üniversitelerimizin kimyasını bozucu bu uygulamadan artık vazgeçilmesi gerektiğini düşündük."

"Temel bilimlere kaydolan öğrenci sayısını artırdık"

Geçen yıl bazı üniversitelerin temel bilim programlarının kapatılması kararı aldıklarının hatırlatılması ve bunun sonuçlarını değerlendirmesinin istenmesi üzerine Saraç, "Toplamda 90 küsur program kapatmış olmamıza rağmen, bir önceki yıla göre temel bilimlere kaydolan öğrenci sayısını artırdık" dedi. 

"Başbakan'ın akademisyen oluşu işlemlerimize sürat getirdi"

Yükseköğretimin meselelerinin uzmanlık gerektirdiğini ve terminolojinin bilinmesinin zorunlu olduğunu belirten Saraç, "Başbakan'ın akademisyen oluşu aynı dili kullanmamız dolayısıyla işlemlerimizde süratlilik getirdi" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.