Yerinde yardım göç hareketini önlüyor

Yerinde yardım göç hareketini önlüyor

Dünya genelinde 300 milyon insan ya göç etti ya da yerinden edildi.

Dünyadaki her yüz kişiden üçü göçmen durumundayken her 122 kişiden biri de evini terk etmek zorunda kaldı. 244 milyonu aşan göçmen ve 60 milyonu aşan yerinden edilmiş insanın evinde kalması için güvenliğin yanı sıra temel ihtiyaçların yerinde sağlanması gerekiyor.

Suriye içinde yerinden edilenlerin ülkesinde kalmasını sağlayan önemli faktörlerden birini AFAD koordinasyonunda Türkiye'nin yaptığı sıfır noktası insani yardımlar oluşturuyor. AFAD'ın yerinde yardım startejisi, nüfus akış riskini azaltmanın başarılı örneklerinden biri olarak nitelendiriliyor.
Her üç göçmenden biri savaş, afet veya açlık gibi zorunlu sebeplerden göç ederken yerinden edilen insanların neredeyse tamamı savaşlardan dolayı evini terk etmek zorunda kaldı. Göçmen ve yerinden edilen insan sayısı 300 milyonu aşarken nüfus akış riskini azaltmanın iki ana yöntemi olarak güvenliğin ve temel ihtiyaçların yerinde sağlanması öne çıkıyor. Dünyanın en büyük mülteci kaynağı olan Suriye için AFAD'ın izlediği risk azaltma yolu ise dikkat çekiyor. Risk azaltma stratejisi ile güvenli bölgelerde ihtiyaçları karşılanan Suriyeliler ülkelerinde kalmayı tercih ediyor.

Suriye içine 1.3 milyar TL'lik yardım yapıldı

Dünya genelinde bulunan 38 milyon ülkesi içinde yerinden edilmiş insanın 8 milyonunu Suriyeliler oluşturuyor. 5 yıldır süren savaşta evini terk eden insanların 4.6 milyonu ülke dışına kaçarken 8 milyonunun ülke içinde kalmasında AFAD'ın koordinasyonunda yapılan insani yardımlar ciddi şekilde etkili oluyor. Nufüs akış riskinin azaltılması, AFAD'ın yerinde yardım stratejisi ile sağlanıyor. Suriye içerisinde yerinden edilen insanlara 2012'den beri AFAD koordinasyonuyla 1 milyar 300 milyon TL'lik insani yardım ulaştırıldı. Yardımlar, 23 bin insani yardım aracıyla Halep, Hama, Humus ve İdlip başta olmak üzere Suriye'de yerinden edilen sivillerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Can güveliği bulunan ve ihtiyaçlarını karşılayabilen Suriyeliler, terk etmek yerine 
ülkelerinde kalmayı tercih ediyor.

12 noktadan yardımlar gönderiliyor

AFAD koordinasyonunda Türkiye, insani yardım çalışmalarını sınırda bulunan 12 insani noktadan yaklaşık 4 yıldır sürdürdürüyor. Gönderilen yardımlar, gıda, içme suyu, çadır, hijyen malzemeleri, ilaç, tıbbi ve medikal cihaz ile eğitim araç gereçlerinden oluşuyor. Suriye içerisinde Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan 163 kampta bulunan yerinden edilmiş 160 bin Suriyeli de Türkiye'nin ulaştırdığı yardımlardan yararlanıyor. AFAD'ın risk azaltma çalışmaları, evinden edilmesine rağmen ülkesinde kalan Suriyeli sayısının ülkesinden kaçan Suriyeli sayısından neden iki kat fazla olduğunu da açıklığa kavuşturuyor.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.