Yer gök Kutlu Doğum!

Yer gök Kutlu Doğum!

Halk programlara yoğun ilgi gösteriyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Türkiye Peygamberine koşuyor. Kutlu Doğum haftası büyük bir ilgi ve heyecanla kutlanıyor. Doğusu Batısı, Kuzeyi Güneyi Sevgili Peygamberi Hz. Muahmmed'i (asm) anmak için salonları dolduruyor.

İşte onlardan bir demet:

Çorum'da 10 bin paket Kutlu Doğum helvası dağıtıldı  
 
Lokman Hekim Derneği tarafından vatandaşlara 10 bin paket helva dağıtıldı. Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün 1400. yılı ve Hz. Peygamber(sav)'in doğumunun 1439. doğum yılı olarak kutlanan "Kutlu Doğum Haftası" etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Konferans ve kermeslerle renklenen Kutlu Doğum dolayısıyla Lokman Hekim Derneği tarafından vatandaşlara 10 bin paket helva dağıttı.

Kim Yok mu Derneği'nin Çorum Temsilciliği'ni de yapan Lokman Hekim Derneği tarafından geleneksel hale getirilen helva dağıtımı NT Mağazası'nda dualarla yapıldı. Dernek gönüllüleri, NT müşterileri ve Çorum halkının katıldığı Kutlu Doğum helvası büyük ilgi gördü. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi(OSB)'nde bulunan fabrikalardaki çalışanlara da helva dağıtıldı.
Kutlu Doğum Haftası hürmetine helva dağıttıklarını ifade eden Dernek Başkanı Salih Melendiz, Peygamber Efendimiz'(sav)i anma, anlama ve anlatmak adına gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası'nın yüreklerde hissedilmesi için bu yıl da helva dağıttıklarını dile getirdi.
Melendiz, "Etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Kutlu Doğum Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

**

İzmirliler, Burhan-Der'in Kutlu Doğum programında buluştu 

İzmirliler, Kutlu Doğum Haftası'nda Burhan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin etkinliğinde bir araya geldi. İzmir Merkez Vaizi Necdet İçel, "Şefkat ve merhamete ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde O'nun ahlakını örnek almalı, sünnetine sımsıkı sarılmalıyız." dedi.

Derneğin Kutlu Doğum etkinliğinde, kız ve erkek çocuklardan oluşan koro ilahiler ve salat ve selamlar okundu. Burhan-Der'in bünyesinde kurulan Cevher Tiyatro ekibi ise Hz. Muhammed'in (SAV) ashabından olan Kâb bin Malik (RA), Hilal bin Ümeyye (RA) ve Murare bin Rabi'nin (RA) tevbelerini anlatan 'Müjdeler Olsun Ya Kâb' isimli tiyatro oyununu sahneledi.

Program, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Hafız Enes Tokgöz'ün Kur'an okumasıyla başladı. Ayet ve hadislerden oluşan slayt gösterilerinin yapıldığı organizasyonda konuşan Burhan Eğitim Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Kenan Şimşek, "Köklü bir sivil toplum kuruluşu olan Burhan-Der, dünden bugüne her gün artan gönüllü desteğiyle birçok güzel ve hayırlı işlere imza atmıştır ve atmaya da devam edecektir." dedi. Hz. Peygamber'in (SAV) ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bizler Hz. Muhammed Mustafa (sav)'in ifadesiyle 'İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır' sözünü hayat düsturumuz haline getirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Programa konuşmacı olarak katılan İzmir Merkez Vaizi Necdet İçel de "Derneğin faaliyetlerini yakından takip ediyor ve çalışmalarını takdire şayan buluyorum." dedi. İçel, şunları söyledi: "Şefkat ve merhamete ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde merhametin yeryüzündeki timsali, münevveri olan Resulu Ekrem'in elinden tutarak bizleri Rahman ve Rahim olan Hz. Allah'a ulaştıracak en kısa yol şefkat yoludur. Bu nedenle O'nun ahlakını örnek almalı, sünnetine sımsıkı sarılmalıyız. Bizler şefkat ve merhamet ümmetiyiz. Sevgili Peygamberimizin en önemli ahlakı sonsuz şefkat ve merhamete sahip olmasıdır. O, kainatta hayvani ve nebati canlı cansız ne kadar varlık varsa işte o kadar şefkate ve merhamete mazhar bir peygamber olarak karşımıza çıkıyor."
Konuşmasının sonunda Necdet İçel'e İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, Burhan-Der adına bir plaket verdi.
Programda en fazla ilgiyi Burhan İlahi Grubu'nun seslendirdiği ilahiler eşliğinde sema gösterisi yapan ve dünyanın en küçük semazenlerinden biri olan Halil İbrahim Taştan gördü ve izleyicilerden büyük alkış aldı.
Program sonunda izleyicilere gül, Kutlu Doğum adlı dergi ve büyük boy Hilyeyi Şerif hediye edildi.

**

Tirebolu'da Kutlu Doğum konferansı düzenlendi 
 
Tirebolu Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde konferans düzenledi.
İstiklal Marşı okunmasından sonra Cintaşı Camii İmam Hatibi İlkay Yılmaz, Kur'an-ı Kerim okudu. Kutlu Doğum'la ilgili düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrenciler naatlarını seslendirdi.

İlçe Müftüsü H.Hilmi Yılmaz yaptığı konuşmada, "Yüce Allah kainatı gülsüz, çiçeksiz bırakmazken yaratılanların en güzeli olan insanı hiç gülsüz bırakır mı? Güllerin en güzeli olan Efendimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Programa emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.
Konuşmacı olarak programa katılan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nevzat Aşık, 'Kur'an ve sünnetin evrensel mesajı' konulu konferans verdi. Konferans bitiminde dinleyicilere pilav ikram edildi.

**
'Kur'an ve Hz. Peygamber' konulu konferans büyük ilgi gördü 
 
Kilis Müftülüğü'nün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Kur'an ve Hz. Peygamber" konulu konferans büyük ilgi gördü. Konferansa Kilis Vali Yardımcısı Eren Arslan, belediye başkan yardımcıları, daire amirleri ve vatandaşlar da katıldı

Öğretmenevi'ndeki konferansa konuşmacı olarak katılan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muhammed Çelik, "Bugün bizim söyleyeceğimiz sözler Kur'an-ı Kerim'in güzelliğini, Peygamber Efendimiz(sav)'in sevgisini ifade etmede aciz kalacaktır. Ama O'nun ve Kur'an-ı Kerim'in isminin Kutlu Doğum Haftası'nda geçmesi, herkesin sözünü güçlendirecektir, o söze güzellik katacaktır." dedi.

Program sonunda katılanlara Diyanet Yayınları'ndan Namaz İlmihali ve Kur'anı Kerim Meali hediye edildi.

**

Şanlıurfa'da 100 bin kişiye tirit ziyafeti verildi 
 
Şanlıurfa'da, 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında yaklaşık 100 bin kişiye sabah ezanıyla birlikte yöresel et yemeği olan tirit ziyafeti verildi. Tirit ziyafetine katılmak isteyen vatandaşlar, ikramın yapıldığı Balıklıgöl'deki Dergah Cami avlusuna sığmadı. Etkinliklere yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, 2 kilometreyi bulan kuyrukta sıranın kendilerine gelmesini bekledi.

Şanlıurfa Müftülüğü'nün organize ettiği Gönüllü Kuruluşlar ve Aşevi tarafından hazırlanan tirit yemeği, sabah namazının ardından Hz. İbrahim Peygamber Dergah Cami'nde dağıtıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tirit ziyafeti, sabah namazının kılınmasından sonra cami avlusuna kurulan sofralarda verildi. Camiden çıkanların avluyu doldurmasının ardından, namaza yetişemeyenler ise avlu dışında kuyruğa girdi. Dergah Camii'nde oluşan kuyruk 2 kilometreyi bularak Balıklıgöl'e kadar uzadı. Karanlık havada girdikleri kuyrukta saatlerce sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşlar; hem tirit yemeyi sevdikleri, hem de yıllardır devam eden geleneği sürdürdüklerini dile getirdi. Erkeklerin yanı sıra çok sayıda kadın da çocuklarıyla birlikte geldikleri cami avlusunda kendilerine ikram edilen tiritten yedi.

Şanlıurfa'da her yıl yapılan tirit ziyafetinin bu yılki ikramına katılanlar arasında, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın yer aldı.
Tirit ziyafetini organize eden Gönüllü Kuruluşlar Aşevi sorumlusu Ali Topal, "Kutlu Doğum Haftası nedeniyle hazırlanan tirit yemeğinin 30 sığır, 180 koyun, 25 bin yufka ekmek, 3 ton yoğurt, 2 ton limon ve bir ton sarımsak kullanılarak hazırlandığını söyledi. Topal, "Peygamberimizin ruhu için bu tirit ziyafetini yapıyoruz. Hayırsever vatandaşların katkılarıyla hazırlanan bu yöresel yemeğimizi her yıl olduğu gibi bu yıl da dağıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

**

Bartın Müftülüğü, Kutlu Doğum konferansı düzenledi 
 
Kutlu Doğum Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Bartın Müftülüğü konferans düzenledi. Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen 'Kur'an ve Hz. Peygamber' konulu konferansa konuşmacı olarak Ankara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Ünsal katıldı. Konferansı Vali Yardımcısı Ali Akça, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, BTSO Başkanı İsmail Toksöz ve yaklaşık bin kişi dinledi. İstiklal Marşı'yla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Bartın Müftüsü İsmail Bayrak, insanlık tarihinin en önemli olayının Hz. Peygamberin doğumu olduğunu söyledi. Bayrak, Hz. Muhammed'in (SAV), kendi öz kız çocuklarını diri diri toprağa gömen cahiliye bir toplumdan karıncayı dahi incitmekten çekinen evrensel değerlerle yaşayan medeni bir toplum oluşturduğuna dikkat çekti.
Müftü Bayrak hafta boyunca Bartın'da ve ilçelerde konferanslar, ebru sergisi, tasavvuf musikisi konseri, Kur'an kurslarına yönelik etkinlikler, vaaz ve irşatlar, kutlu doğum pilavı dağıtımı, kitap, ayet ve dua kartelası dağıtımı gibi etkinlikler gerçekleştirildiğini söyledi.
"Kur'an ve Hz. Peygamber" konulu konferansı veren Ankara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Ünsal ise Asr suresinin meali, salavat getirmenin fazileti, salavatın Hz. Peygamber'e ulaştırılması gibi konularda bilgiler verdi. Ahretin dünyada kazanıldığına dikkat çeken Doç.Dr. Ahmet Ünsal insanın yaşantısıyla melekten daha üstün mertebeye ulaşabileceğini ifade etti.
Konferans bitiminde Kutlu Doğum Haftası kutlamaları kapsamında okullarda düzenlenen hadis, şiir, kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından çeşitli ödüller verildi. Müftü İsmail Bayrak protokol üyelerine gül takdim ederken, müftülük personeli de konferansı dinleyen halka gül dağıttı.

**
İstiklal'de 'kutlu doğum' coşkusu 
 
Beyoğlu Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle İstiklal Caddesi'nde çeşitli etkinlikler düzenledi. Beyoğlu Müftüsü Recai Albayrak, Kollama dizisi oyuncularıyla birlikte vatandaşlara gül dağıttı.
Beyoğlu Müftülüğü tarafından gerçekleştirilen organizasyona '571. İlahi Grubu'nun ilahileriyle başlandı. Beyoğlu Müftüsü Recai Albayrak, İstiklal Caddesi girişine kurulan standa katılan "Kollama" dizisi oyuncularından Deniz Evrenol, Süheda Çil ve Orhan Bıyıklı'yla birlikte vatandaşlara gül dağıttı. Müftü Albayrak, vatandaşlara kutlu doğumu anlatan dergi broşür ve kitap hediye etti. Albayrak, kutlu doğum haftası nedeniyle böyle bir etkinlik düzenlediklerini ve vatandaşların etkinliğe yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Bu arada, vatandaşlar da kutlu doğum etkinliğini ilgiyle izledi.

**

Beşikdüzü Müftülüğü, Kutlu Doğum konferansı düzenledi 
 
Trabzon'un Beşikdüzü Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde 'Kur'an ve Hz.Peygamber' konulu konferans düzenledi. Anadolu Öğretmen Lisesi salonunda İl Müftüsü Veysel Çakı'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Beşikdüzülüler yoğun ilgi gösterdi.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kutluca Köyü imam-hatibi Kemal Kasap tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından İlçe Müftülüğü ilahi korusu, Vardallı Mahallesi imam-hatibi Yetkin Karaca yönetiminde ilahiler seslendirdi. Kaymakam Alper Faruk Güngör, yaptığı açılış konuşmasında, "Hz. Peygamber'imizin doğum yıldönümü anısına düzenlenen programlar, Hz. Peygamber'in kendi kişiliğiyle daha geniş topluluklara tanıtmak ve O'nu yanlış tanıyanların yanlışlıklarını ortaya koymak için gösterilen bir çabadır. Biz inanıyoruz ki, Hz. Peygamber tanındıkça, örnek alındıkça insanlığın mutluluğu ve huzuru artacaktır." dedi.

Naat okuma yarışmasında dereceye giren Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Sakine Beyza Soylu, Anadolu Lisesi'nden Zeynep Kaya ve Kız Teknik Meslek Lisesi'nden Buket Yamak adlı öğrencilere ödülleri Kaymakam Alper Faruk Güngör tarafından verildi.

İl Müftüsü Veysel Çakı, Allah'ın yeryüzündeki halifesinin Hz. Peygamber olduğunu ve O'nun talimatları doğrultusunda tasarrufta bulunduğunu söyledi. Bütün varlıkların insana hizmet ettiğinin altını çizen İl Müftüsü Çakı, konuşmasında özetle şunları söyledi: "Bu dünyada dengeli beslenmek lazım. Hem bedeni hem de ruhumuzu gıda ile beslemek gerek. Bu dünyada herkes kendi yolunu kendi seçecektir, ama sonucuna da katlanmak zorundadır. Dinde zorlama yoktur. Kimseyi zorla Müslüman etmek yoktur. Yanlışla doğru belli. İnsana verilen bütün nimetler kulluk görevimizi yerine getirmek içindir. Cennet bir vitrindir. Cennete talip olanlar en kaliteli mal gibi kaliteli mümin olmak durumundadırlar. Allah'a ve ahiret gününü kavuşmak isteyen Müslümanlar için Allah'ın Resulü en iyi örnektir. Ben Allah'a döneceğim diyenler için Kur'an ve Peygamberimiz rehberdir ve örnektir."

Program İlçe Müftüsü Ömer Tütüncü'nün teşekkür konuşması ile sona erdi. Konferansa, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gözaçan, İlçe Emniyet Müdürü İlker Kara, Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Müdürü Kenan Çelik, İlçe Müftüsü Ömer Tütüncü, Çarşıbaşı Müftüsü Yahya Semiz, İl Genel Meclisi Üyesi Harun Demirci, Beşikdüzüspor Kulübü Başkanı Harun Topal, daire amirleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

**
Goncader Kutlu Doğum Haftası sebebiyle 15 yetimi giydirdi 
 
Gonca Eğitim Gönüllüleri Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruluşunun birinci yılı etkinlikleri içinde Kutlu Doğum Haftası olması sebebiyle 15 yetimi giydirdi.
Goncader'in hizmet binasında Kutlu Doğum Haftası olması sebebiyle düzenlenen etkinlikte derneğin tarama çalışmaları sonucu tespit edilen, 15 yetime önce anneleri ile birlikte yemek verildi. Daha sora da yaşları 6 ila 15 arasında değişen 15 çocuğa çeşitli giyecek eşyaları takdim edildi. Goncader Başkanı Dr. Nalan Şen, Peygamber Efendimiz (sav)'in doğumu sebebiyle Kutlu Doğum Haftası'nın çeşitli etkenler ile değerlendirildiğini aktararak, "Biz de aynı zamanda derneğimizin birinci yılını tamamlamış olmanın heyecanı içindeyiz. Diğer taraftan o en büyük yetimin yani Efendimiz (sav)'in doğumu ile kutlanan bir zamanda bizler de kendi yetimlerimizin, kendi şehrimizdeki yetimlerimizin bir nebze da olsa sıkıntılarına çözüm olmak istedik." dedi.

**
Peygamber sevgisi salona sığmadı 
 
Mersin'in Silifke ilçesinde Kutlu Doğum Haftası etkinleri kapsamında düzenlenen "O'nun hayatı Kur'an'dır" konferansını dinlemek isteyenler salona sığmadı. Birçok davetlinin ayakta dinlediği konferansa konuşması olarak Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedir katıldı.

İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Merkez Alaattin Camii Müezzini Ramazan Ayhan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan ilçe Müftüsü Bekir Kaplan, salondaki teveccühün insanların O'nu ne kadar çok özlediğinin, sevdiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Müftü Kaplan, Kur'an'a her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu belirterek, "Kur'an inananlara yol göstericidir, şifadır. Kur'anı anlamak ve yaşamak isteyenler, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in hayatına baksınlar. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v)'in hayatı Kur'an'dı. Ahlakı da Kur'an ahlakıydı." dedi.

Hz. Muhammed (s.a.v)'in yeryüzüne teşriflerinin en büyük mucize olduğunu belitten Prof. Dr. Ahmet Bedir ise "İslam dini çok önemlidir. İslam'ı dünyadaki her insanın bilmeye, öğrenmeye, öğretilmeye ihtiyacı vardır. 21. yüz yılda insanların yaşadığı buhranların temelinde halkın yeterince Kur'anı ve Hz. Muhammed (S.A.V)'i tanınmaması ve bilinmemesi yatıyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Bedir, "Sahabeler, çok ağır şartlarda, neden dünyanın dört bir köşesine dağıldılar ve bir daha geri dönmediler. Çünkü onların tek bir hedefi vardı, dünyada efendimizi (s.a.v), tanımayan, bilmeyen bir gönül kalmayacaktı. Onlar, yürekten inandılar, ihlas ve samimiyetle irşat ve tebliğ görevlerini ifa ettiler." ifadelerini kullandı. Programa gelenlere gül, meyve suyu ve Efendimizi anlatan kitaplar hediye edildi.

**
Demre'de, 'Kutlu Doğum' için 20 bin karanfil dağıtıldı 
 
Demre Müftülüğü'nce Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde 20 bin karanfil dağıtıldı.
Karanfil dağıtımına Demre Müftüsü Hüseyin Yaşar, Vaiz Aydın Öçalan ve din görevlileri katıldı. Müftü Hüseyin Yaşar yaptığı açıklamada ilköğretim okullarına, toptancı haline, sanayi esnafına, Gökyazı Mahallesi'nde bulunan esnaflara ve ilçedeki kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edip ve Kutlu Doğum Haftasını kutlayıp karanfil takdim ettiklerini söyledi.
Hüseyin Yaşar, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında müftülükçe okullarda şiir, kompozisyon ve atletizm yarışmalarının yapıldığını, dereceye giren öğrencilerin ödüllendirildiğini de sözlerine ekledi. Müftü Yaşar "Amacımız İslamiyetin güzelliklerini herkese ulaştırabilmektir." dedi.

**

Doç. Dr. Ayhan Tekineş: Peygamber Efendimiz'i kendimize rehber kılarsak hiçbir problem kalmaz 
 
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Tekineş, 21.yüzyılda insanlığın Peygamber Efendimiz'i (sav) örnek alması halinde yeryüzünde hiçbir problemin kalmayacağını söyledi.

Kutlu Doğum Haftası, Antalya'nın Kumluca ilçesinde Müftülük, Belediye, dernekler, vakıflar, esnaflar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların ortak çalışması ile kutlanıyor.
Kültür Han'da kutsal emanetlerin sergilenmesi ile başlayan etkinlikler düzenlenen konferanslarla devam ediyor.

Kumluca Belediyesi konferans salonundaki konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ayhan Tekineş, insanların problemlerinden kurtulmasının tek çaresinin Son Peygamber'in (sav) hayatını hayatlara hayat kılmak olduğunu ifade etti.
Dünya tarihinin en eski dinlerinde ve tahrif olmasına rağmen en eski kitaplarında hep son peygamberden bahsedildiğini anlatan Tekineş, "Aslında Müslüman olmayan diğer tüm toplumlar da geçmişte ve günümüzde kurtuluşun, tüm insanlığa ve alemlere gönderilen Hazreti Muhammed'in (sav) hayatını örnek almakla olacağını çok iyi biliyor. Ancak, inatlarından ve dünyadaki çıkarlarına uymadığı için kabul etmiyorlar." diye konuştu.
Peygamberimiz'in (sav) çalışma hayatına da çok önem verdiğini dile getiren Tekineş, dilenciliği yasaklamasından aile hayatına, ticaretten hukuk alanına hayatın her safhasında insanlara mutlu bir dönem yaşattığını anlattı.
Tekineş, bu yüzyılda da mutlu bir hayat sürmenin O'nu (sav) kendimize örnek almakla olabileceğini sözlerine ekledi.
Konferansa Kumluca İlçe Müftüsü Mehmet Yaman, Orman İletme Müdürü Fuat Nur, Kamer AŞ Müdürü Cüneyt Arslan, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
İlçedeki etkinlikler, pazartesi günü Ömer Müftüoğlu konferansıyla son bulacak.

**

Yüz binlerce Peygamber sevdalısı mevlitte buluştu 
 
Diyarbakır'da Peygamber Sevdalıları Platformu'nun düzenlediği mevlit programına yüz binlerce kişi katıldı. Yenişehir ilçesinde İstasyon Meydanı ile meydana uzanan dört yolu dolduran halk, bir ağızdan Hz. Peygambere (SAS) selam gönderdi, salâvat getirdi. İstasyon Meydanı son yılların en kalabalık mitingine sahne oldu.
Diyarbakır'da çok sayıda sivil toplum kuruluşundan oluşan Peygamber Sevdalıları Platformu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAS) dünyaya gelişini toplu mevlitle kutladı.

İnsanların günler öncesinden davet edildiği program için sabah saatlerinde çok sayıda minibüs ve otobüs ücretsiz çalıştı. Sabah saatlerinden itibaren halkın akın ettiği İstasyon Meydanı'nın dört girişine polis güvenlik noktası kurdu. Buralarda yapılan üst aramasının ardından vatandaşlar kutlama alanına alındı. Saatler ilerledikçe meydan kalabalıklaştı. Programın başlayacağı 13.00'de ise meydanda yer kalmadı. İstasyon Meydanı dolduktan sonra buraya ulaşan dört yol da sonuna kadar doldu. Resmi rakamlara göre meydana 300 binden fazla insan geldi.

Meydanda 'Allah'ın Habibi Âlemlere Rahmet Hz Muhammed', 'Hoş Geldin Ey Seyidim Serverım', 'Seni Mahçup Etmeyeceğiz Ey Allah'ın Resulü' yazılı pankartlar açıldı, üzerinde tevhit yazısı bulunan afişler dağıtıldı.

Alanda okunan Kur'an-ı Kerim can kulağıyla dinlendi. Okunan ilahilere kalabalık eşlik etti. Sık sık salâvatlar ve tekbirler getirildi. Bölge halkının büyük ilgi gösterdiği sanatçıların okuduğu ezgiler, ilahiler ve getirilen salâvatlar, manevi bir havanın oluşmasını sağladı. Alandaki bazı kişiler ise yoğun kalabalıktan baygınlık geçirdi.

**

Gölbaşı'nda çifte Kutlu Doğum konferansı düzenlendi 
 
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle bir günde iki konferans düzenlendi. Konferanslar büyük ilgi gördü.

Gölbaşı Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle 'Kur'an ve sünnet bütünlüğü' konulu bir konferans gerçekleştirdi. Gölbaşı Belediye Düğün Salonu'nda yapılan konferansa yaklaşık 500 kişi katıldı. Katılımcılara, 750 kırmızı gül dağıtıldı.
Konferansa, Kaymakam Bünyamin Yıldız,Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir, Balkar Belde Belediye Başkanı Orhan Orhan, Emniyet Müdürü Fatih İnceyavuz, Milli Eğitim Müdürü Aziz Özduman, Müftüsü Mehmet Taştan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasının yapan Müftüsü Mehmet Taştan, "Diyanet İşleri Başkanlığımız bu seneyi Kur'an yılı ilan etti. Her vatandaşımızın yirmi dört saatinin sadece yarım saatini Kur'an okumaya ve anlamaya davet ediyorum. Peygamber ve Kur'an'dan uzak olan bir hayat hayat değildir." dedi. Taştan konuşmasın ardından konferansa katılan izleyicilere kırmızı gül dağıttı. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskinoğlu da Kuranı Kerim'in bir hidayet rehberi olduğunu vurguladı.
Akşam saatlerinde ise Kardelen Eğitim Kültür Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği, 'Kardeşlik bilinci' konulu konferans tertipledi. Efsane Düğün Salonu'nda yapılan konferansa bin 600 kişi katıldı. Konferansın konuğu ise Mustafa İslamoğlu idi.
Konferans, Gölbaşı İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yunus Olcay'ın Kuran-ı Kerim okumasıyla başladı. Kardelen Derneği Başkanı Ekrem Ekinci, "Rabbimiz İslam ile murat ettiği kamil insan modelini peygamber efendimiz sayesinde sergilemiş O'nu bütün insanlık alemi için bir örnek şahsiyet kılmıştır. O'nun eşsiz ahlakını hayatımıza tatbik etmek ve O'nun ümmeti olma şerefinin hakkını vermek için O'nu iyi tanımalı ve anlamalıyız." dedi.
Mustafa İslamoğlu ise "Kardeşliği konuşmak Allah'ı konuşmak peygamberi konuşmaktır. Kardeş olmak için insan olmak yeterlidir." dedi.
İslamoğlu, "Müslüman her şey olabilir ama ırkçı olamaz. Biriniz kendisi için istediğini kardeşi için de istemeli, adaletli olmalı, samimi olmalı. İnsanlar arasında fark yoktur." diye konuştu. Mustafa İslamoğlu'nun, Selahattin Eyyubi ile Fatih Sultan Mehmet'in kardeşliğini örnek göstermesi izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

**

Van'da Kutlu Doğum konferansına yoğun ilgi 
 
Van'da Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenenen konferansa bin 500 kişi katıldı.
Erenoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen Kur'an ve Hazreti Peygamber konulu konferans, İstiklal Marşı okunmasıyla başladı
.
Programın sponsorluğunu yapan Ceylan Kırtasiye yöneticisi Abudurrahman Canga, Kultlu Doğum etkinlilerini her geçen yıl artarak devam ettirdiklerini söyledi.
Canga, bu yıl Sakal-ı Şerif'i ziyarete açtıklarını, günlük binlerce insanın ziyarette geldiklerini belirterek, "İki yıl içerisinde Kutlu Doğum haftasında 15 bin zikirmatik sattık. İnanıyoruz ki halkımızın büyük bir bölümü bu haftada milyonlarca salavat getirdiklerine inanıyoruz. Amacımız Kutlu Doğum programlarıyla Peygamber Efendimiz'i (sav) anlatarak herkesin onu anlamasını sağlamaktır." dedi
Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Yağmur da Kutlu Doğum Haftası'nda hem Kur'an'ı, hem de Peygamberimiz'i anlatma fırsatı doğduğunu belirterek, "En önemli hadise de hem Peygamber'i hem de Kur'an'ı keşfetmektir. Biz Peygamber Efendimiz'i muhabbet ve sevgi ile anıyoruz. Peygamber Efendimiz'in hayatı kontrol altındaydı. Peygamber Efendimiz'in hayatı örnek ve ibret vericidir. Putların olduğu bozuk bir düzende bir o tertemiz kalmıştır." diye konuştu.

**

Batman'da Kutlu Doğum coşkusu 
 
Batman'da Kardelen Derneği tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programına kadınlar yoğun ilgi gösterdi.
Sena Düğün Salonu'ndaki programa gelen konuklara kapıda gül suyu tutup lokum ikram edildi. Slayt gösterimi ile başlayan programda kadınlardan oluşan ney grubu bir birinden güzel eserler seslendirdi. Daha sonra ilahi grubu sahne alarak ilahi okudu.
Programın sonunda İlahiyatçı Muammer Erdönmez, Peygamber Efendimiz'in eğitimci yanı ve ahlakı üzerine bir konuşma yaptı.
Kardelen Derneği Başkanı Sevil Evin ise Kutlu Doğum Haftası nedeniyle kadınlara yönelik düzenledikleri programda, Batmanlılarla beraber bu manevi atmosferi güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

**

Ceylanpınar'da Kutlu Doğum sevgisi salondan taştı 
 
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde Kutlu Doğum münasebetiyle 'Kur'an'ı anlamak ve yaşamak' konulu bir etkinlik gerçekleştirildi. İlçe halkı programa büyük ilgi gösterildi.

Konferansa Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, Kaymakam İlker Özerk Özcan, Belediye Başkanı İsmail Arslan ve kurum amirleri katıldı.
Konferansın başında bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı ve Kur'an okundu. Müftülüğün ilahi korosu birbirinden güzel ilahiler söyledi. Müftü Selahattin Basançelebi, yaptığı konuşmada Peygamber Efendimiz'in hayatında örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, Peygamber Efendimiz'in Kur'an'ı nasıl okuduğunu ve nasıl yaşadığını anlattı . Program, müftülük personeli arasında ve okullarda yapılan hadis yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Kutlu Doğum münasebetiyle 2 bin kişiye yemek verildi 
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr . Hamza Aktan, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Yukarı Karataş köyünde Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinliğe katıldı.

Akatan'a, Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tahiroğlu ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Cüneyt Gökçe eşlik etti. Programda yaklaşık 2 bin kişilik yemek verildi.
Her yıl Ceylanpınar İlçe Müftülüğü'nün organize ettiği Kutlu Doğum töreni bu yıl Yukarı Karataş köyünde yapıldı. Yemeğe Ceylanpınar'dan ve çevre köylerden insanlar katıldı. Köye girişte şeker ve gül suyu dağıtıldı. Yoğun ilgi gösterilen programda, ilahiler okundu. Aktan'ın, yaptığı konuşmanın akabinde yemekler yendi.

**
Dalaman'da Kutlu Doğum coşkuyla kutlandı 
 
Dalaman Müftülüğü tarafından düzenlenen Kutlu Doğum programına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Dalaman Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe Kaymakam Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, çevre ilçe müftüleri ile resmi kurum amirleri de iştirak etti.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Yiğit, "Kur'an ve Hz. Peygamber'in Hayatımızdaki Yeri" konulu konferansta, "Kur'an-ı Kerim Peygamberimiz'in âlemlere rahmet olarak gönderildiğini ifade eder. Hakikaten O (sav), katiller için, zalimler için, diri diri toprağa gömülmeye mahkûm kız çocukları için, horlanan toplumda adı duyulmayan kadın için rahmetti. Komşular için, çevremiz ve çevremizde yaşayan diğer canlılar için Allah'ın Resulü rahmetti. O'nun rahmeti bütün varlığı kuşatmaktaydı." ifadelerini kullandı.

Şiirler ve ilahilerle devam eden program, Dalaman Müftülüğü'nce Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen "Güzel Şiir Okuma" yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. Ayrıca programın başında ve sonunda davetlilere bir gelenek haline gelen kutlu doğum lokması ve ücretsiz kitap dağıtıldı.

**

Tire Müftülüğü, Kutlu Doğum'u Büyük Kemerdere köyünde kutladı 
 
Tire Müftülüğü, Peygamber Efendimiz'in (sav) doğumunun 1439. yıldönümü münasebetiyle Büyük Kemerdere köyünde program düzenledi.
Muhtar Süleyman Aksu, gelenek hale getirdikleri organizasyona her yıl katılımın arttığını söyledi.

Aksu, üç binden fazla kişinin katıldığı Kutlu Doğum etkinlikleri için bir büyük, 20 küçükbaş hayvan keserek misafirlere yemek ikram ettiklerini ifade etti.

Aksu, 20 köy muhtarının ve köylülerin maddi manevi desteğini aldıklarını açıkladı.

Tire Müftüsü Bekir Derin ise Peygamber sevgisinin zirve yaptığını, asıl amacın Peygamber Efendimiz'i (sav) en iyi şekilde anlamak ve anlatmak olduğunu belirtti.

Bu organizasyonun dört yıldır yapıldığını her geçen yıl ilginin ve katılımın arttığını kaydeden Derin, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bartın İl Müftü Yardımcısı Halil Taşpınar, Peygamber Efendimiz ve Kur'an adlı konferans verdi. Misafirlere gül ve Diyanet Vakfı'na ait dua kitabı hediye edildi.

Programa, Bartın İl Müftü Yardımcısı Halil Taşpınar, Tire Müftüsü Bekir Derin, Tire vaizlerinden Hüseyin Alınmaz, Müftülük Murakıbı Satılmış Adıtepe, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Refik Konur, CHP İl Genel Meclis Üyesi Hidayet Petin de katıldı.

**

Kur'an, insanların okuyup tefekküre dalması için gönderildi
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, Kur'an-ı Kerim'in, insanların okuyup üzerinde derin düşüncelere ve tefekkürlere dalmaları için gönderildiğini ifade etti.
Ağrı'nın Patnos ilçesinde Kutlu Doğum Haftası nedeniyle İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen 'Kur'an ve Hz. Muhammed' konulu konferans büyük ilgi gördü.

Program öncesi müftülük tarafından misafirlere Veda Hutbesi hediye edildi. Kapalı Spor Salonu'ndaki programda, Dedeli Beldesi Camii imam hatibi Mehmet Babar, Kur'an tilavetinde bulundu.
Daha sonra kürsüye çıkan Mehmet Keskin, Peygamber Efendimiz'in doğumuyla dünyanın aydınlandığını belirterek, O'nun yetim olarak dünyaya geldiğini ve iki cihan sultanı olduğunu vurguladı.

Kur'an'ın insanları doğru yola yönelttiğinin altını çizen Keskin, ''Kuran, ilahi bir rehber, insanı doğru yola sevk eden ilahi bir kılavuz ve mucize bir kitaptır. Kur'an-ı Kerim kıyamete kadar aslını muhafaza edecektir. Hiç kimse Kur'an'ı hayatımızdan söküp alamayacak, O'nu değiştiremeyecektir." diye konuştu.
Müslümanların hayatlarının merkezine Peygamber Efendimiz'i (SAV) koyması gerektiğine dikkat çeken Keskin, hayatın ancak ondan sonra bir anlam ifade edeceğini belirtti.
Keskin, Kur'anı sadece okumakla yetinilmemesi gerektiğini ifade ederek, O'nun ilahi bir tebliğ olduğunu ve insanların O'nu okuyup üzerinde düşüncelere ve tefekkürlere dalmaları için gönderildiğini dile getirdi.
İlçe Müftüsü Şevket Dilmaç ise amaçlarının âlemlere rahmet olarak gönderilen ve her zaman kendisine ihtiyaç duyulan Efendimiz'i (SAV) çeşitli yönleriyle tanımaya çalışmak, O'na olan ihtiyacı hatırlamak olduğunu kaydetti.
Efendimiz'in insanlığı yeniden inşa ettiğinin altını çizen Dilmaç, ''Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz'in misyonunu yerine getirmek için O'nun sünnetini ihya etmeye gerek vardır.'' dedi.
Programda Antalya Merkez Vaizi Bekir Ağlamaz da Peygamberimiz'in (SAV) hayatı, faziletleri, mucizeleri, güzel ahlâkı, evlilikleri, ölümü ve Yüce Allah'ın O'nun için söyledikleri konularında bilgi verdi.
Programda ayrıca Patnos'ta görev yapan din görevlilerince oluşturulan Tasavvuf Musiki Korosu, seslendirdiği ilahilerle vatandaşlardan büyük beğeni topladı.

**

Zonguldak Belediye Başkanı Eşref: Peygamberimizi (SAS) çok iyi anlamalıyız 
 
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, bu yılki Kutlu Doğum kutlamalarının, Kur'an-ı Kerim'in ve Hz. Peygambere (SAS) indirilmesinin 1400. yılına rastlamasından dolayı çok daha anlamlı geçtiğini belirtti.
Başkan Eşref, "Bizler bu haftayı, eskiden bu yana kutlarken sadece bir anma değil, O'nu (SAS) ve Kur'an'ı anlamak için bugünleri düzenliyoruz. Peygamberimizi (SAS) çok iyi anlamalıyız; çünkü O'nun (SAS) insanlara sevgi ve şefkat dolu bakış açısını iyi öğrenmeliyiz ki biz de öyle davranalım." dedi.

Zonguldak Belediyesi tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Programı büyük ilgi gördü. İlk kez belediye tarafından düzenlenen etkinlikte Peygamber Efendimiz'in (SAS) hayatı anlatılırken, Belediye Başkanı İsmail Eşref katılımcılara gül dağıttı.

Zonguldak'ta CHP'li Belediye Başkanı İsmail Eşref tarafından Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, İl Müftüsü Selami Emen, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Osman Yayla ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası Konferans Salonu'nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Acılık Camii İmam-Hatibi Nizamettin Dereli'nin Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Daha sonra, kentte görev alan imam ve müezzinlerden oluşan 'Zonguldak İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu', ilahi okudu.

İl Müftüsü Selami Emen, yaptığı konuşmada, "Bugün buraya sadece Resulullah'ı (SAS) anmak için toplandık. O'na (SAS) layık ümmet olabilmek ve O'nu (SAS) daha iyi anlamamız için düzenlenen programda bizi bir araya getirdiği için Sayın Belediye Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref de bu yılki Kutlu Doğum kutlamalarının, Kur'an-ı Kerim'in ve Peygamber Efendimize (SAS) indirilmesinin 1400. yılına rastlamasıyla çok daha anlamlı geçtiğini belirtti. Başkan Eşref, "Bizler bu haftayı, eskiden bu yana kutlarken sadece bir anma değil, O'nu (SAS) anlamak ve Kur'an'ı anlamak için bugünleri düzenliyoruz. Çünkü hepimiz Elhamdülillah Müslüman'ız ama bunu yerine getirmede, Kur'an'ı iyi anlamada ve Peygamberimizi (SAS) iyi tanımada eksiklerimiz olabiliyor. Peygamberimizi (SAS) çok iyi anlamalıyız; çünkü O'nun (SAS) insanlara sevgi ve şefkat dolu bakış açısını iyi öğrenmeliyiz ki biz de öyle davranalım." diye konuştu.

"KIYAMET GÜNÜ ADALETLİ İDARECİLER PEYGAMBERİMİZİN (SAS) SANCAĞINDA GÖLGELENECEK"

Peygamberimizin (SAS) toplumsal sıkıntıların olduğu bir anda yeryüzüne güneş gibi doğduğunu ifade eden Eşref, şunları söyledi:

"O'nun (SAS) yeryüzüne gelmeden önceki döneminde çok büyük toplumsal sıkıntılar vardı. Bu sıkıntılar hiç insanca değildi, yani kız çocukları genellikle küçük yaşta evlendirilir, kadınlar ancak çocuk dünyaya getirdikten sonra aileye kabul edilirdi. Böyle bir karanlık dönemde yeryüzünü güneş gibi aydınlatan Hz. Muhammed, Peygamberimiz (SAS) dünyaya geldi ve bizlere bugün bu yaşadığımız huzurlu ortamı sağladı. Peygamberimiz (SAS) bir hadiste diyor ki; 'Kıyamet günü Peygamber sancağı altında, o sıcak günde gölgelenecek olanların birincisi adaletli yönetenlerdir.' Yani hakkını verenler ve insana saygı duyanlardır diyor. Ben de hep bu hadis çerçevesinde ahlaklı olmaya, karşımdakilere sevgiyle davranmaya ve adaletli olmaya çalıştım. Ve ilk sorguya çekilecek o yöneticilerden birisiyim. Evet ben bu soruya hazırım, görevimi layıkıyla yaptığıma inanıyorum."

KONFERANSI İLAHİYATÇI AKYÜZOĞLU VERDİ

Daha sonra kürsüye çıkan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akyüzoğlu, salona hitap etti. Konuşmasına Mehmet Akif Ersoy'un 'Bir Gece' isimli şiirini okuyarak başlayan Akyüzoğlu, "Mevlana'nın 'ne olursan ol gel' derken, bizler gel yerine git anlamışız. Birbirimize git demişiz. Bu çağda, hala Mevlana'yı tam olarak anlayamamışız. Bunun için önce Peygamberimizin (SAS) mesajlarını iyi öğrenmeliyiz. Efendimizi (SAS) terbiye eden Allah'tı. O (SAS) öyle Peygamberdi ki bütün çabası ümmetinin iyiliği içindi. İnsan, tanıyıp bilmediğini sevmez. Sevmek için önce tanıyacak ve bilecek. Bizler de O'nu (SAS) tam olarak anlayabilmek için hayatını okumalıyız. Buradaki herkesten istirham ediyorum; bir daha seneki kutlamalara kadar herkes Peygamberimizin (SAS) hayatını okusun." diye konuştu.

Programın sonunda, ilahiyatçı Akyüzoğlu'na madenci heykeli ve çeşitli hediyeler veren Başkan Eşref, salon çıkışında da davetlilere gül dağıttı.

**

Cizre'de Kutlu Doğum coşkusu yaşandı 
 
Kutlu Doğum Haftası Cizre'de de coşku ile kutlandı. Cizre Kapalı Spor salonundaki kutlamaya, Müftü Abdullah Kaplan, Emniyet Müdürü Ali Aydın Akkoca, Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören, Özel İdare Müdürü Faruk Özervarlı, okul müdürleri, öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören, Müftü Vekili Bilal Aydoğdu'nun Kuranı Kerim okuması ile başladı. Daha sonra il müftülüğüne bağlı ilahi grubu sahneye çıkarak ilahi okudu.
Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Recep Özdirek, konuşmasında Peygamberimizin yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Tören, şiir, kompozisyon ve 40 Hadis ezberleme yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesiyle son buldu. Duygulu anların yaşadığı kutlama 3 saat sürdü.