Yeni yıla kaç yıl kaldı? Biletler tükenmeden...

İnsanın ümidi yeni yıldadır.

Yeni yıl her yıl beklenir. Bulunamadığındandır ki, her yıl beklenir. Bulunduğundandır ki her yıl yeniden beklenir.

Yeni yıl hem gelecek başka bir yıldır hem de bitmesi istenmeyen gelecekteki bir yıldır.

Yıllar yenilenmeli ki bitmemelidir. Öte yandan, öyle bir şeydir ki yeni yıl, henüz gelmemiştir ve gitmeden gelmelidir.

İnsan hem şikayet de etse elindekileri bırakmak istemez, bu yüzden yenilenerek devamını bekler. Hem de şikayet etmeyi sürdürür ve yeni bir yıla hasretini söylemekten geri durmaz.

İnsan için yeni yıllar çoktur, her yeni yıl yeni bir insan demektir. Yıllar için de insan pek çoktur, insan değiştikçe yeni yıllar da ortaya çıkacaktır. İnsanı yıllar değiştirdiği gibi yılları da insan değiştirebilir.

Yıllar insanı inşa ettiği gibi insan da yılları inşa edebilecek (midir?)

Yıllar göstermiştir ki, her ikisini de inşa eden, aslında emeldir. İnsan sonu gelmez emellere sahiptir. İnsan da yıllar da hem yenilenmek hem de hiç yenilenmeyecek bir yeniye dair emellere sahiptir.

Yeni yıl, bir şekliyle yenilenmeyi, bir şekliyle de hiç yenilenmeyecek olanı anlatır. Yeni yıl, hem bozulanın yenilenmesi hem de hiç bozulmayacak olan ideali tanımlar.

Arzu ve emelleri ebede uzanmış insanın, yeni bir yılı beklemesi iki yüzünden dolayıdır. Birinci yüzü: yaşadığı yılların bitmemesini istemesi, bitse de yenilenmekle varlığını sürdürmek istemesi, her şeyin de yenilenmekle varlığının sürmesine bağlı görmesi, yılları da, kendi varlığının şahitleri olarak, yenilenmesi ve yeni yılları gördükçe kendi varlığına olan ümidinin artması...

İkincisi: insanın hiç bitmeyecek ve yenilenmeyecek, eskimeyecek bir yeni yıla özleminin vicdan denen evinden hep dışarı taşması... Öyle bir yeni yıl ki, artık gitmeyecek, gitmediğinden geçmişi de götürmeyecek, mesela gençliği peşinden sürüklemeyecek; bitmeyecek ve bitmediğinden insanı da bitirmeyecek.. Vicdan evinden yükselen 'ebed ebed' çığlıklarını susturacak, ümidin havai fişeklerinin patlayıp ertesi gün sönmüş olarak yere düşmeyeceği, sonsuz bir başlamak...

Her yeni yıl bir haşir sabahının ümidiyle beklenmiyor mu aslında...

Dolayısıyla...

Her bir insan yeni yılında mutluluk ve zenginlik istiyor. Son kalan ümidlerini yeni yıla taşıyor, bitmeyen emellerini yeni yıla bırakıyor. Kavuşmalarını, kaybetmemelerini yeni yıla emanet ediyor. Acılarını unutup güzellikleri yeni yıldan bekliyor.

İnsan, yeni yıldan, ihtiyaçlarına karşı durmasını istiyor. Çalışmak değil ücret almak istiyor.

Bunun için cebindeki yarı malını bir piyango biletine verebiliyor. Milyonda bir ümidini bir bilete bağlıyor. Yeni bir yıl için, bitmeyecek bir servet ve tükenmeyecek bir mutluluk için varlığının yarısını belki tamamını ortaya koyabiliyor.

İnsan için yeni yıl özlemi o kadar yoğun ki, son çare olarak düşündüğü kumara mecbur kalıyor.

İnsan için, yenilenecek yeni yıllara bu kadar yatırımı kabul etmek makul gelebiliyor.

Bütün bunlardan sonra...

İnsanın bitmeyen emellerinin ve vicdan evinden kesilmeyen 'ebed' çığlıklarının ve dünya kadar bir mülkün ebedî sahibi yapacak bir idealin karşılığı olacak (ikinci yüzündeki) yeni yılın yatırımı için de yapması gerekenler var.

Hem de o kadar zor olmasa gerek:
Her yılın yalnızca yirmidörtten birini sermaye olarak vermek... Hem de kumara ve ihtimalat hesaplarına bırakmadan teslim etmek...

Yeni yılın her başının, her başını kestiğinde mağdur olmamak, önündeki yeni yılların getirdiği aylara, günlere, saatlere, dakikalara yedirmemek.. ve yılların getirdiği sermayesinin tamamını hem korumak hem de arttıracak bir ticarete dönüştürmek için sadece yirmidörtten birini huzur ve şuurla karşılığını yalnızca Allah'tan bekleyerek vermek...

Her yeni yılın yirmidörtten biri yetecek olan 'namaz'a böylece sarfetmekle, hem bitmeyen ebede uzanmış emellerin ve cennet gibi bir zenginliğin yeni yılın sabahında müminlerin her birini beklediği bir vaade.. yüzde doksandokuz ihtimalle doğruluğu kanıtlanmış olarak.. bilet almamak, en büyük kazanma ümidini başta öldürmek değil de nedir?

Ve bileti olmayanın kazanma umudundan bahsetmesi ne kadar akıllıcadır?

Yeni yılınız (şimdiden) kutlu olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.