Yeni uygulama sürücü adaylarını terletti

Yeni uygulama sürücü adaylarını terletti

Ehliyet alacaklar için getirilen yeni düzenlemeyle sürücü adayları direksiyon sınavına girdi. Yeni uygulama sürücü adaylarını terletti

1 Ocak 2016'dan itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'nca(MEB) ehliyet alacak sürücü adayları için yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeye göre sürücü belgesi türü çeşitlendirilerek 8 den 17 çıktı. Bu uygulama ile her farklı araç türünde yeni bir ehliyet sınıfı oluşturuldu. Önceki uygulamada otomatik şanzımanlı araçlardan ehliyet alınamazken şimdiki yönetmelikte otomatik şanzımanlı araçlar da sistemde eklendi. Pist ve simulatör eğitimi 2 saat olarak belirlendi. Sürücü kurslarında adaylara 2 saat araç başı eğitim dersi veriliyor. Pist ve simulatör eğitimi de 2 saat olarak belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, yeni yıldan sonra ilk kez ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini yeteri kadar bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılıyor. Samsun'da yeni yılda, yeni düzenlemeyle ilk kez direksiyon sınavına giren adayların araçlarını tanımaları istendi. Sürücü adaylarının sınavın ilk aşamasında aracın kaputunu açarak motor yağının, soğutma suyunun, ayrıca bagajdaki stepne ve krikonun yerini göstermesi, lastiklerin havasına bakması isteniyor. Yeni düzenlemeyle direksiyon sınavlarına başlar başlamaz araç bilgisini sorgulamaya yönelik adaylara 14 soru soruluyor. Bu sorulardan 5'ine hatalı yanıt verenin sınavına son veriliyor.

BAŞARI ORANI YÜZDE 55'İN ALTINDA OLAN KURSLAR EĞİTİM VEREMEYECEK

Yeni düzenleme de önemli değişikliklerden birisi de adayların ani fren yapması. Sınav sırasında adaylardan ani fren yapmaları isteniyor. Daha önce direksiyon sınavlarında adaylara bir kez stop etme hakkı verilirken, yeni düzenlemeyle stop etme hakkı 2'ye çıkarıldı. Sürücü kursları için yapılan düzenlemede ise sürücü kurslarının sınavda başarı oranlarının yüzde 55’in altına düşmesi halinde, inceleme ve soruşturma neticesinde kursun bir sonraki dönemde kurs açma hakkı elinden alınıyor.

Direksiyon sınavının ilk ayağı olan araç tanıma sınavına giren adaylar pek fazla zorlanmadıklarını söylediler. Kurslarda bu konularda eğitim aldığını belirten sürücü adayları, direk sürüşe başlamadan böyle bir uygulamanın olması streslerini de azalttıklarını söylediler.

1 Ocak 2016'dan önce ehliyet alan sürücü adayı yakınları ise araç başı eğitiminin ehliyet alacak olanlar için araçlarını tanımaları açısından güzel bir uygulama olduğunu belirttiler.
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.