Yeni Ümit Dergisinin son sayısında neler var?

Yeni Ümit Dergisinin son sayısında neler var?

Üç aylık dini ilimler ve kültür dergisi Yeni Ümit, yeni yılın ilk sayısını, iman ve ümidin huzurun ilk şartı olduğunun vurgulandığı, inananlar ve gerçeğin yolunda olanlar için ise mutlak huzursuzluğun mümkün olmadığının ifade edildiği “Huzur Topluluğu” ba

Risale Haber – Haber Merkezi

Prof.Dr. Suat Yıldırım, ömrünü hadisleri öğrenmeye, anlatmaya ve tatbike vermiş, geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Prof. Dr. İbrahim Canan’ı anlattığı “Canan ki Bir Melekti, Uçtu” yazısında, Canan Hoca’nın çok önem verdiği; gençleri aile kurmaya hazırlama, onlara sorumluluk şuuru aşılama, hayatın gayesini anlatma, mesken seçimi, evlerin fiziki nitelikleri, aile içinde eşlerin birbirlerine ve çocuklarına davranışlarını iyileştirme, aile bağlarını güçlendirecek şartlar ve pekçok hususu kapsayan  “Aile Vakfı” projesinin, bir an önce hayata geçirilmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.    

Doç.Dr. Ayhan Tekineş “Bizim Rönesansımız” makalesinde, bizim dünyamızın muasır ülkeler seviyesine ulaşamaması ve bir türlü beklenen rönesansı gerçekleştirememesinin, ülkenin coğrafi konumu, imkânların eksikliği ya da insanımızın kabiliyetsizliğinden değil; yenilenme esprisinin kavranamayışı, düşünce eksikliği, ilim ve hakikat aşkının yerini, şablonculuğun almasından kaynaklandığını söylüyor.

Yeni Ümit bu ay, 20.yüzyılda ortaya çıkan yeni dini cereyanları, “Yeni Din Görünümlü Hareketlerin Ortaya Çıkış Sebepleri” ve “Doğu Kökenli Bazı Dini Düşünce ve Uygulamalar” olmak üzere iki ayrı başlık altında ele alıyor. Din görünümlü bu yeni oluşumun, bilhassa boşluktaki günümüz insanını, entelektüel bilgi ve taktiklerle etkileme tehlikesine işaret ediliyor. 2000’li yıllardan itibaren bu akımların özellikle ülkemizdeki faaliyetlerini hızlandırdığı ve bu grubların kendilerini yeni bir sistem ve din olarak takdim etmelerinin arka plânında büyük dünyevi, siyasi ve ekonomik beklentiler olduğu vurgulanıyor.

Tarih boyunca pek çok kültür ve inanç, çeşitli milletlerin hâkimiyeti altına girmiş ve belli bir güce erişinceye kadar da onların idaresi altında yaşamak zorunda kalmıştır. Farklı inanç ve kültürler üzerinde hâkimiyet kuran kimi milletler, öteki olarak kabul ettikleri milletleri dini ve kültürel açıdan kendilerine tâbi kılmak istemişler, inanç ve kültürlerini zorla değiştirmeye kalkmışlardır. Prof.Dr. Osman Güner, dini müsamahanın alâmet-i farikası olarak görülen mabet unsurunu, “İslâm’ın Gayrimüslimlerin Mabetlerine Bakışı” isimli makalesinde ele alıyor.

Prof.Dr. Hamdi Döndüren’in  “Helâl Gıda ve Gıda Maddelerinde İstihâle ve Tegayyür, Prof.Dr.Davut Aydüz’ün “İslâm’da Savaş ve Barış”, Mustafa Yılmaz’ın ”Zikir ve Duada Esma-i Hüsna” ve  Musa Hub’un “Göz Nuru ve Gönül Meyvesi Çocuklarımız” ise 87.sayının emek mahsûlü çalışmalarından bazıları.

pages-from-yeni_umit_87.jpg