Yeni Havalimanı kulesi için tasarım yarışması

Yeni Havalimanı kulesi için tasarım yarışması

İstanbul Yeni Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi için dünyanın alanında önemli isimlerinin katıldığı konsept tasarım yarışması sonuçlandı.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi için dünyanın alanında önemli isimlerinin katıldığı konsept tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmayı lale figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla AECOM ve Pininfarina kazandı.

Havalimanının işletmeci firması İGA açıklamasına göre, İstanbul Yeni Havalimanı'nın "Hava Trafik Kontrol Kulesi" için dünyanın önde gelen tasarımcılarını davet ederek başlattığı konsept tasarım yarışması sonuçlandı.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın 'Hava Trafik Kontrol Kulesi'ni dünyanın alanında önemli firmalarından olan AECOM ve Pininfarina tasarlayacak.

- Kulenin esin kaynağı lale çiçeği

Açıklamada görüşlerine yer verilen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, AECOM ve Pininfarina'nın lale çiçeğinden esinlenerek tasarladığı Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin İstanbul Yeni Havalimanı'na simgesel anlamda çok şey katacağını belirtti.

Dünyanın en büyük havacılık merkezi projelerinden biri olarak kabul gören ve Türkiye'nin uluslararası havacılık sektöründeki rolünü zirveye taşıyacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın en önemli unsurlarından biri olan Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin tasarım yarışmasıyla belirlemek istediklerini anımsatan Akçayoğlu, "Dünyanın önemli firmaları yarışmaya birbirinden değerli tasarımlarıyla katıldı. Zorlu bir seçim sürecinden sonra AECOM ve Pininfarina'nın lale çiçeğinden esinlenerek tasarladığı konsept kule tasarımını seçtik. Kulenin yapımına önümüzdeki yılın mayıs ayında başlayacağız. Hava Trafik Kontrol Kulesi'ni 2017 yılının ekim ayında tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

AECOM ve Pininfarina'nın otomotiv ve havacılık tasarımında kullanılan aerodinamik biçimleri çağrıştıran tasarımının, yeni havalimanını kullanacak tüm yolcuların görebileceği eliptik bir kule içerdiğini belirten Akçayoğlu, "Kule, yüz yıllardır İstanbul'un simgesi haline gelen ve Türk tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlandı" bilgisini verdi.

AECOM'un Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika mimarlık ofisleri Genel Müdürü Jennifer Dixon ise, "Bu yarışma için Pininfarina'nın dinamizm ve romantizmi harmanlayan ve otomotiv tasarımından esinlenen mimari üslubuyla AECOM'un havacılık mimarisi alanındaki yeteneğini birleştirmek istedik. AECOM ve Pininfarina ekibi Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan kavşakta modern hava yolculuğuna dair heyecan ve ışıltıyı alevlendirecek hem estetik hem de son derece işlevsel bir çalışma ortaya koydu" değerlendirmesini yaptı.

- "Saf ve anıtsal estetiği inovasyonla harmanladık"

AECOM Küresel Havacılık Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Direktörü Bernardo Gogna da yarışmadayı birincilikle bitirmelerine ilişkin, "Bu yarışmada farklı bir tasarım sektörünün uzmanlığıyla AECOM'un şirket için mimarlık ve mühendislik yeteneklerini birleştirmeyi amaçladık. Hedefimiz Pininfarina'nın gelenek ve zanaatten beslenen değerlerini havacılık dünyasına taşımaktı. Böylelikle saf ve anıtsal bir estetiği gerçek inovasyonla harmanladığımız bir çalışma elde ettik" ifadelerini kullandı.

Pininfarina'nın Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Pininfarina, "İstanbul Yeni Havalimanı için yapılacak "Hava Trafik Kontrol Kulesi" İstanbul'un simgesi olmaya aday anıtsal bir yapı. Tüm diğer projelerimizde olduğu gibi bu projede de ortağımızın tasarım kimliğini yansıtan bir fikir geliştirirken yeni bir estetik bakış açısı oluşturmak istedik. Otomobilden, süper yatlara, lüks ürünlerden mobilyaya uzanan 85 yıllık tasarım tecrübemizin verdiği imkânları, dünya çapında gerçekleştirdiğimiz projelerle elde ettiğimiz mimarlık bilgisiyle benzersiz biçimde harmanlayarak kendine özgü bir karaktere sahip, teknolojik olarak gelişmiş bir yapı ortaya koyduk" bilgilerini aktardı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum