'Yeni Cami İslam Birliğinin mülkiyetine iade edilmeli

'Yeni Cami İslam Birliğinin mülkiyetine iade edilmeli

'Makedonya İslam Birliği, sanat galerisi olarak kullanılan Manastır'daki Yeni Cami'nin İslam Birliğinin mülkiyetine iade edilmesini talep etti.

Makedonya İslam Birliği, Manastır şehrinde sanat galerisi olarak kullanılan Yeni Cami'nin Makedonya devletince "işgal edildiğini" savunarak, caminin İslam Birliğinin mülkiyetine iade edilmesi çağrısında bulundu.

 İslam Birliğinin açıklamasında, sanat galerisi olarak kullanılan caminin Makedonya devletince "işgal edildiği" ifadesine yer verildi.

"Devletin yasaları çiğnenerek camiye karşı terör uygulandığı" belirtilen açıklamada, caminin eski haline çevrilerek İslam Birliğinin mülkiyetine iade edilmesi gerektiği kaydedildi.

Makedonya İslam Birliği Başkanı Suleyman Recepi, düzenlenen basın toplantısında, iki hafta önce cami bahçesine konulan, üzerinde caminin restorasyon çalışmasının Makedonya Kültür Bakanlığınca yapılacağı yazılı panonun İslam Birliğine yönelik provokasyon niteliği taşıdığını savunarak, bu eserin Türk kültür mirası olduğunu hatırlattı. 
 
Manastır Müftüsü Plumi Veliu de İslam Birliğinin Yeni Cami'den vazgeçmeyeceğini ifade ederek, "Bu işin ciddiyeti için bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz" şeklinde konuştu.
 
İslam Birliğinin olayla ilgili yasal süreç başlatacağını söyleyen Veliu, sorunun çözümü için Avrupa Komisyonu ve BM gibi uluslararası kurumlara da başvuracaklarını bildirdi.
 
Makedonya İslam Birliği ile Manastır Müftülüğü tarihi caminin yeniden hizmete açılmasını talep ederken Kültür Bakanlığı ise herhangi bir "işgalin" söz konusu olmadığını savunuyor.
 
İnşası 1552-1556 yıllarında olan Yeni Cami, İkinci Dünya Savaşı'na kadar Müslümanların ibadetine açık kalmıştı. Camiye, savaşın ardından komünist Yugoslavya devleti el koymuştu. 
 
(AA)
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.