Yemenliler açlıkla karşı karşıya

Yemenliler açlıkla karşı karşıya

BM Gıda Kuruluşu Yemen’de her 5 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini ve durumun kıtlığa doğru gittiğini söyledi. Ülkede milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Gıda Programı (BMGP) Yemen’de gıda güvencesi olmayanların sayısının 13 milyona yükseldiğini ve ülkede her beş kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini açıkladı. Yemen’e üç günlük ziyareti sırasında başkent Sana, Aden ve Amran kentlerinde durumu inceleyen BMGP Direktörü Ertharin Cousin, gıda yardımların acil ve engelsiz bir şekilde muhtaç insanlara ulaştırılamaması ve mevcut bütçe kıtlığı nedeni ile milyonlarca insanın kıtlıkla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

“Bu kriz daha başlamadan önce bile Yemen, dünyanın en yüksek yetersiz beslenmenin olduğu ülkeler listesinin başlarında geliyordu. Şu an gıda yardımlarının ulaştırılamaması sebebiyle bu oranın çok daha fazla arttığını görüyoruz.”
BMGP açıklamasına göre, Yemen’de son dönemde yaptığı bir çalışmada, en çok açlık çekenlerin ülke içinde göç etmek zorunda kalanlar olduğunu gösterdi. Bir çok aile sadece ekmek, pirinç ve çay ile ayakta kalıyor.

Yemen'de İran yanlısı Şii Husiler Şubat 2015'te başkent Sana'daki yöneime silah gücüyle el koymuştu. Ülkenin bir çok kentinde aynı şekilde hakimiyet sağlamaya devam eden Husiler,İran'ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan'ı harekete geçirmişti. Suudi Arabistan Mart ayında bir çok Sünni Arap ülkesi ile beraber, Yemen'in Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin talebiyle Husilere karşı hava operasyonu başlatmıştı. Savaşın o zamandan bu yana devam ettiği Yemen'de insani durum alarm zilleri çalıyor.

Aljazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.