Yemenli mülteci çocuğun telden yaptığı gözlük rekor fiyata satıldı

Yemenli mülteci çocuğun telden yaptığı gözlük rekor fiyata satıldı

Bu iki çocuğa yaklaşıp, bir gözlük almak istediğini söyleyen Jaradi, “Fakat teklifimi reddettiler...

Yemen’in Ma’rib şehrindeki bir mülteci kampında yaşayan iki çocuğun, metal tellerden yaptıkları gözlüklerin, onlara 2 milyon 500 bin Yemen riyalinin (4 bin dolar) yanı sıra şöhret ve yeni kıyafetler getireceği akıllarına bile gelmezdi.

Yemenli foto muhabir Abdullah Al-Jaradi'nin Independent Arabia’ya anlattığına göre hikaye, Ma’rib’te mülteci kamplarından birinde fotoğraf çalışmalarını yaparken Muhammed (7) ve Ceber (13) adındaki iki çocuğun, kamptaki diğer çocukları mutlu etmek ve neşelendirmek için tellerden gözlük yapmaya çalışmalarının ilgisini çekmesiyle başladı.

Bu iki çocuğa yaklaşıp, bir gözlük almak istediğini söyleyen Jaradi, “Fakat teklifimi reddettiler ve bana gözlüğü hediye ettiler. Ben de bu hediyeyi gözlüğü takan Muhammed'in fotoğrafını çekmek şartıyla kabul ettim. Fotoğrafını çekmem Muhammed’i çok mutlu etti” dedi.

Fikrin ortaya çıkışı

Jaradi, kampı kendisine hediye edilen gözlüklerle terk ederken aklına bu iki çocuğa kıyafet almak geldi. Jaradi bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

"Muhammed'in gözlüklü fotoğrafını sosyal medyada yayınlamaya karar verdiğimde fikir başka bir yöne doğru gitmeye başladı ve gözlük, kamptaki tüm çocuklara kıyafet alabileceğim, bir açık artırmaya çıktı."

Jaradi, Yemen'deki mülteci kamplarında kalan insanların içinde bulunduğu koşulların, özellikle kaldıkları barakaları kaybetmelerine neden olan son sel baskınlarının ardından çok daha kötü bir hal aldığına dikkati çekti.

Jaradi, gözlüğün, sosyal medya siteleri üzerinden yapılan sanal açık artırma başladığında, yaklaşık 4 bin dolara alıcı bulmasını beklemediğini söyledi.

Jaradi, Facebook’taki hesabından bin Yemen riyali yani 4 dolar karşılığında gözlüklerle fotoğraf çektirmek isteyenleri çağırdığı bir açık artırma başlattı.

İnsani amaç

Açık artırmaya olan talebin artmasıyla, gözlük, Ma’rib’de yaşayan Yemen'deki Mayın Temizleme Projesi (MASAM) Direktörü Usame el-Kusaybi’nin dikkatini çekti ve foto muhabirin açıklamasındaki bilgilerin gerçekliğini kontrol etmeye başladı.

Independent Arabia’ya konuşan Kusaybi, Abdullah Al-Jaradi’nin paylaşımının dikkatini çektiğini ve bu bilginin doğruluğunu araştırmaya başladığını açıkladı. Kusaybi şunları söyledi:

"Açık artırmaya katılmaya karar verdim. Çünkü MASAM Projesi Yemen'deki insani çalışmaların bir uzantısıydı. Açık artırma insani bir fikirdi ve kamptaki çocukları mutlu etmeyi hedefliyordu. Açık artırmayı kazandım ve foto muhabir ile iletişime geçildi. Çocuklara bayramlık dağıtımı sırasında biz de orada hazır olacağız."

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.