Yemenli çocuklar birçok acıyı bir arada yaşıyor

Yemenli çocuklar birçok acıyı bir arada yaşıyor

Yemen'de Husilerin Eylül 2014'te başkent Sana'yı ele geçirmesinden bu yana süren şiddet olaylarında en ağır bedeli çocuklar ödüyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nde öğrenim gören Müslüman Öğrenciler tepkili. Nedeni ise Üniversite Yönetiminin yeni aldığı bir karar ile öğrencilerin namazlarını kıldığı Mescidin çalışma saatlerini kısıtlaması.

Üniversite, geçtiğimiz hafta aldığı karar doğrultusunda Kral 6. George binası içinde bulunan Mescidin çalışma saatlerini sadece hafta içi saat 07 ila 23.00 olarak düzenledi. Mescid hafta sonları kapalı olacak. Bu karar Müslüman öğrencilerin hafta sonları namaz kılacak yeri kalmaması anlamına geliyor. Hafta içi ise sabah namazı için yer yok.

Kararın ardından Müslüman öğrenciler mağduriyetlerini belirtmek için Üniversite yönetimini dilekçe yağmuruna tutmuş. Fakat yönetimden bir cevap dahi gelmeyince, dün hep beraber kıldıkları Cuma Namazı ardından bir protesto yürüyüşü düzenlemek zorunda kaldılar.

Newcastle Üniversitesi İslam Topluluğu'ndan ikinci sınıf dişhekimliği öğrencisi Ghadah Ali konu ile ilgili; " İnancımızın gereği kısıtlanıyor. Kısa sürede açacaklarını söylemişlerdi. Fakat haftalardır mağduruz. Bizler ibadet özgürlüğümüzü geri istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Protestolara katılan bir Müslüman öğrenciye yöneltilen; "Yatakhanelerinizde veya başka yerde neden kılmıyorsunuz?" sorusu üzerine; " Biz ibadetimizi toplu olarak yapınca daha çok sevap kazanan bir dinin mensubuyuz. Ayrıca yatakhaneler ve diğer bölümler son derece sıkışık. Namazımızı kılarken başkasının özgürlüğünü de kısıtlamak istemiyoruz" cümlelerini sarf etti.

Chronical live'in haberine göre, Üniversite yönetimi protestolar üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı. Üniversite sözcüsünden gelen bilgilere göre kısıtlamanın nedeni 18 gün daha sürecek inşaat çalışması. Fakat bu süre zarfında öğrencilerin mağduriyeti nasıl giderilecek sorusu yanıtsız kaldı.Yemen'de savaşın gölgesinde hayatları cehenneme çevrilen çocuklar, bir yandan ölüm korkusu, bir yandan açlık ve sefalet, bir yandan da hastalıklarla boğuşuyor.

Yemen'de Husilerin Eylül 2014'te başkent Sana'yı ele geçirmesinden bu yana süren ve diğer kentleri de içine alan şiddet olaylarında en ağır bedeli çocuklar ödüyor. Küçük yaşta savaşın acı yüzüyle karşılaşan çocuklar, aynı anda birden fazla acıyı yaşıyor.

Her 10 dakikada 1 çocuk ölüyor
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) geçen hafta yayımladığı rapora göre, Yemen'de Mart 2015'ten Eylül 2017'ye kadar insani yardıma muhtaç çocuk sayısı 11 milyon 300 bine ulaştı.

Bu, yaklaşık 14 milyon 304 bin çocuğun bulunduğu ülkede 18 yaş altındakilerin yüzde 79'unun insani yardıma muhtaç olduğu anlamına geliyor.

Rapora göre 8 milyon 100 bin çocuk orta dereceli, 386 bin ise vahim derecede kötü beslenme sıkıntısı çekiyor. Her 10 dakika en az 1 çocuk, kötü beslenme, solunum yolu iltihabı, ishal gibi "engellenebilir sebeplerden" ötürü hayatını kaybediyor. Beş yaş altında 2 çocuktan biri, gelişim geriliği yaşıyor.

Çocuklarda kötü beslenme ve ishal nedeniyle, geçen nisan ayından bu yana görülen kolera salgınında da artış yaşanıyor. Şüpheli kolera vakalarının yüzde 26'sı 5 yaş altı, yüzde 56'sı 18 yaş altı çocuklarda görülüyor.

Bunun yanı sıra onlarca çocuk menenjit nedeniyle hayatını kaybederken, kızamık da özellikle daha geri kalmış kentlerde yayılıyor.

Ülkedeki iç savaş, çocukları sadece dolaylı olarak değil, doğrudan da etkiliyor.

Yüzlerce çocuk şiddet olayları nedeniyle hayatını kaybediyor. Yüzlercesi hukuka aykırı bir şekilde zorla silah altına alınıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), eylül ayına kadar bin 700 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 6 bin çocuğun yaralandığını, 18 yaş altı bin 600 çocuğun zorla silah altına alındığını açıklarken, rakamların bundan daha fazla olabileceğini kaydetti.

Eğitim hakkından mahrum kalıyorlar
Savaş, özellikle Husiler ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının kontrolü altındaki bölgelerde eğitim hayatını da sekteye uğrattı. Ülkede 166 binden fazla öğretmen meşru hükümet ve darbeciler arasındaki çatışmalar nedeniyle maaşlarının ödenmemesi yüzünden greve gitti.

Meşru hükümet, Husileri eğitimi siyasileştirmek ve öğrenim programını bozarak, radikal fikirlerini dayatmakla suçlarken, Husiler bunu reddediyor.

Yemen'de eğitim sisteminin çökmek üzere olduğu uyarısında bulunan BM, 5 milyon çocuğun, öğretmenlerin maaşlarının ödenmemesi nedeniyle eğitim hayatından tamamen mahrum kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

Okul çağındaki 3 milyon 200 bin çocuk, eğitim desteğine ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 1 milyon 100 bini savaşın ciddi zarara uğrattığı bölgelerde yaşıyor.

Okullar kışlalara dönüştürülüyor
Eğitim kurumları, savaş nedeniyle yıkılıyor ya da amacı dışında kullanılıyor. Bazıları işgal edilerek, çatışan taraflarca askeri kışlalara, karargâhlara ya da tutuklama merkezlerine dönüştürülürken, bazıları da sığınmacılar için barınaklara çevriliyor.

OCHA'nın raporuna göre savaşta 2 bin 531 devlet okulu zarar gördü, işgal edildi ya da barınağa dönüştürüldü. Bu da 1 milyon 500 bin çocuğun eğitimden mahrum kalmasına neden oldu. Tüm bu binaların yeniden imarı için ise 1,5 milyar dolar gerekiyor.

Husilerin kalesi olarak görülen Sada okulların en çok zarar gördüğü kentlerin başında geliyor. Sada'da 237, Taiz'de 233, Sana'da 227 okul savaştan zarar gördü.

Yıl başından bu yana 317 okul onarılırken, 180 okulun da tamiratı devam ediyor. 146 okul hâlâ barınak olarak kullanılırken, 23'ü de silahlı grupların elinde bulunuyor.

Sığınmacıların yüzde 55'i çocuk
OCHA'nın raporuna göre şiddet olayları nedeniyle 27 milyon nüfuslu Yemen'de 2 milyon 900 bin kişi evlerini terk ederek başka yerlere sığınmak zorunda kaldı. Bunların yüzde 55'i çocuklardan oluşuyor.

Sığınmacı çocuklar, zor şartlar altında yaşıyor. 513 bin çocuk, okula gidemezken bir kısmı çalıştırılıyor. Sığınmacılar arasında 148 bin yetim çocuk bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.