Yemeni ustaları mesleklerini yaşatmak istiyor

Yemeni ustaları mesleklerini yaşatmak istiyor

Gaziantep'in yöresel ayakkabısı olarak bilinen yemeninin üreticileri, mesleklerini gelecek nesillere aktaracak çırak bulamamaktan yakınıyor

Deriden yapılan ve yöresel bir ayakkabı olan yemeninin ustaları, çırak bulamadıkları için mesleklerinin gelecek kuşaklara aktarılamayacak olmasından endişe ediyor.

Gaziantep'te maharetli ustalar tarafından tamamen deriden üretilen ve rengarenk modelleriyle dikkati çeken yemeni, Gaziantep'in kültürel değerleri arasında yer alıyor. Kentin tarihi turistik yerlerinde çeşitli renk ve modelleriyle satışa sunulan yemenileri el emeği göz nuruyla üreten ustalar, mesleklerini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 13 yıldır meslek hayatını sürdüren yemeni ustası Adil Keskinsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemeninin genellikle bölge insanı tarafından kullanıldığını, yerli ve yabancı turistlerin de son dönemlerde ilgi göstermeye başladığını vurguladı.

Yemeninin uzun uğraşlar sonucu üretildiğini ve günlük 10 civarında yemeni imal edebildiklerini aktaran Keskinsoy, "Üretimin zor olması ve getirisinin az olması nedeniyle son dönemlerde ciddi şekilde çırak bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu durum mesleğimizin geleceği açısından bizi üzüyor. Çünkü böyle giderse, bizden sonra yemeni üretimini bilen kalmayacak" diye konuştu.

- "Alan memnun kalıyor"

Yemenilerin oldukça dayanıklı bir ürün olduğunu anlatan Keskinsoy, şöyle konuştu:

"Yemeniler, 3-4 yıl dayanır. Arada ufak tefek sıkıntıları olur ama onun da tadilatını yapıyoruz. Yani maddi olarak yemeni, yapanı değil alanı daha çok memnun ediyor."

 AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum