Yemen'deki iç savaşın bedelini halk ödüyor: Binlerce masun sakat kaldı!

Yemen'deki iç savaşın bedelini halk ödüyor: Binlerce masun sakat kaldı!

Yemen'de yaşanan savaş yedinci yılına girerken evlerini kaybedenler yeniden inşa etmeyi, işsizler işe dönmeyi umuyor. Bacaklarını kısmen ya da tamamen kaybedenler ise yeniden normal bir şekilde yürümeyi bekliyor

Yemen'de mayınların, bombardımanların ve hava saldırılarının kurbanı olan ve umutlarını hala kaybetmeyen Yemenliler; yaşları, cinsiyetleri fark etmeksizin aynı acıyı paylaşıyor. Mıddle East Eye haber sitesi savaştan etkilenen Yemenlilerin hayat hikayelerini yazdı. 

''BÖLGE HALA MAYINLARLA DOLU''

65 yaşında 13 çocuk babası Abu Said, savaşta bir cephe hattı olan Yemen’in Taiz şehrinde yaşıyor. Şuanda bölgede sıcak çatışma olmamasına rağmen kara mayınları sivilleri öldürmeye ya da sakat bırakmaya devam ediyor. Eskiden çiftçi olarak çalışan  Abu Said 2019 yılında mayına bastığı ve bacağını kaybettiği anları şöyle anlattı: 

“Dağlık bir bölgede ikamet ediyorum ve çiftçilikte çalışıyordum. 4 Nisan 2019'da dağda hayvanları otlatıyordum ve gün batımından önce hayvanları eve götürmeye gittim. Bir kara mayına bastım ve beni birkaç metre savurdu. İnsanlar beni hastaneye götürdü ve sonra bacağım dizimin üstünden kesildi. Diğeri de kırıldı.’’

SAVAŞI ASLA UNUTMAYACAKLAR

‘’Kırık olan bacağımdan hala acı çekiyorum. Savaştan önce rahatça yürüyebiliyor ve çiftlikte çalışabiliyordum. Sakat kalmadan önce aileme bakardım, ancak şimdi evde oturan engelli bir adamım ve hiçbir iş yapamıyorum. Eskiden aileme yardım ederdim ve şimdi bana yardım edecek birine ihtiyacım var. Herkes bir gün bu savaşı unutsa bile biz bu savaşı unutmayacağız.”

Bacaklarının tedavisi için fizik tedavi merkezine muhtaç olan Abu Said, koltuk değnekleri olmadan hareket edemediğini dile getirdi. İki komşusuyla aynı kaderi paylaştığını söyleyen Said, bölgenin hala mayınlarla dolu olduğunu hatırlattı. 

''YENİ BACAKSIZ HAYATA UYUM SAĞLAMAK''

5 yaşındaki Ala Wisam komşularının evine bomba düşmesinden sonra bacağına gelen şarapnel parçası yüzünden bacağı kesilen onlarca çocuktan yalnızca biri. Annesi Muna, trajik olayı şöyle anlattı:

“Ala, kapı önünde oynadığı sırada komşumuzun evine bomba düştü ve bir şarapnel parçası Ala'nın bacak kaslarını yaraladı. Onu hemen doktora götürdük, ameliyata aldılar. Ala geçirdiği ameliyattan sonra hala kötü durumdaydı. Bir hafta sonra doktorlar bacağını kesmeye karar verdi.”

Haberi duyduğunda oldukça üzüldüğünü söyleyen Muna, Yemen'deki birçok çocuğun aynı durumla karşılaştığını ve yeni bacaksız hayata uyum sağlaması gerektiğini ifade etti. 

''GÜZEL OLAN HER ŞEYİ KAYBETTİM''

30 yaşındaki Delila Abdu Ahmed, bir kara mayınının tüm hayallerini mahvettiğini söyledi. Evlenmek üzereyken yaşadığı talihsiz olayı anlatan ve gözyaşlarını tutamayan Delila şöyle konuştu:

''İki yıl önce köyümüzde bir düğün vardı ve düğüne gitmeden önce eve su getirmeye gittim. Su tankının yakınında bacağımın altında bir kara mayını patladı. Kuzenim bana yardım etmeye çalıştı ama başka bir mayına bastı ve bacağını kaybetti. Çok sayıda kara mayını olduğu için insanlara yaklaşmamaları için bağırıyordum. Babam hayatını riske attı ve bizi hastaneye götürdü. Rahat bir hayatım vardı. Dükkanım vardı, çiftliklerim vardı ve evlenmeyi umuyordum ama şimdi gördüğünüz gibi ben bu hayatta güzel olan her şeyi yitirmiş engelli bir kadınım.”

NİŞANLISI TERK ETTİ

Hastanenin, köylerinden 8 saat uzak olduğunu söyleyen Delila, kendisinin ve kuzeninin çok kan kaybettiğini ve hayatlarını kurtarabilmek için bacaklarının kesilmesine karar verildiğini kaydetti. Bu olaydan önce nişanlı olduğunu söyleyen Delila “Engellilikten önce, köyümüzden biriyle nişanlandım ve düğünümüzü yapacaktık. Ancak nişanlım bacağım kesildiğinde, beni dört ay boyunca ziyaret etmedi ve sonra benimle evlenmemeye karar verdi.” dedi. 

Uzaktan kumandalı patlayıcı cihazlar 2015'ten bu yana Yemen'de en az 5 bin 500 can kaybına neden oldu.

UNICEF raporuna göre, 2015-2020 yılları arasında Yemen'de en az 3 bin 153 çocuk öldü ve 5 bin 660 çocuk yaralandı. Her ay ortalama olarak Yemen'de patlayıcı silahlardan zarar gören 50 çocuk ölürken 90 çocuk yaralanıyor. 

Diriliş Postası

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.