Yemen'deki çatışmalarda korkunç bilanço

Yemen'deki çatışmalarda korkunç bilanço

BM, Mart 2015 tarihinden bu yana Yemen’deki çatışmalarda aralarında 700 çocuğun da bulunduğu 2 bin 997 sivilin öldürüldüğünü, 5 bin 659’unun ise yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi 15 ülkeye brifing verdi. O'Brien, Rusya tarafından talep edilen brifingde, Mart 2015 tarihinden bu yana Yemen’deki çatışmalarda aralarında 700 çocuğun bulunduğu 2 bin 997 sivilin öldürüldüğünü, 5 bin 659’unun ise yaralandığını belirtti. O’Biren, ülkede toplamda ise 6 binden fazla kişinin öldüğünü, en az 35 bin kişinin ise yaralandığını belirtti. 

Uluslararası toplumun ülkenin tüm bölgelerine koşulsuz ve sürekli insani yardım sağlayabilmesi için çatışan tarafları uyaran O’Brien, sivilleri korumak için daha fazla önlemler alınması gerektiğini belirtti.

O’Brien, ihtiyaç sahibi milyonlarca insana yardımları ulaştırmanın olağanüstü zorluklarından ve tehlikelerinden bahsetti. Pazar günü Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırısında BM ve diplomatik personeli barındıran tesisten 200 metre uzaklıkta bir binanın hedef alındığını belirten O’Brien, "Çatışan tarafların yürütülen askeri operasyonlarda, diplomatların, sağlık çalışanlarının, tesislerinin ve tüm sivil kişilerin güvenliklerine dikkat etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen taraflar, müzakerelerin başladığı gün ilan edilen 7 günlük ateşkes kararını bir hafta daha uzatmıştı. Ancak iki tarafın da ateşkes zamanı, kararı birçok kez ihlal ettiği bildirilmişti. Müzakerelerin devamının 14 Ocak'ta Etiyopya'da yapılması kararlaştırılmış, ardından bu müzakereler de iptal edilmişti. Müzakerelerin askıya alınmasının sebebinin İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan kriz olduğu iddia edilmişti.

Mezhep çatışmalarının tırmanmaya devam ettiği Yemen'de Şii Husiler, Sünni askerlerin olşturduğu orduya karşı savaşıyor. Yemen merkezli Arap Yarımadası el-Kaidesi ise hem orduya hem de Husilere saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Suudi Arabistan ve İran'ın ise ülkede kendilerine yakın gruplara lojistik destek sağladıkları iddia ediliyor.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.