Yemen'de hastaneler kısıtlı hizmet veriyor

Yemen'de hastaneler kısıtlı hizmet veriyor

Yemen'in Taiz kentindeki bazı hastanelerin, yeterli oksijen tüpü bulunamadığı için kısıtlı hizmet verdiği bildirildi.

Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) uyguladığı abluka nedeniyle Taiz'deki Özel Er-Ravda Hastanesi cerrahi vaka kabulünü durdurdu. Kentteki diğer hastanelerin de benzer durumda olabileceği belirtildi.

Ravda Hastanesi Genel Müdürü Suheyl ez-Zebhani AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Savaşın başlamasından itibaren her gün onlarca sivil ve Halk Direniş Gücü (HDG) milisinin tedavi edildiği hastanede bugün sadece ilk yardım hizmeti veriliyor. Dün gece hastanemizin ameliyat odaları ve yenidoğan ünitelerini tamamen kapattık. Yoğun bakım ünitesinde ise sadece 5 hastamız var" dedi.

Zebhani, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün de aralarında bulunduğu insani yardım kuruluşlarının, Husilerin elindeki oksijen tüplerinin hastaneye ulaştırılmasını sağlayamadığını ifade etti.

Zebhani, Husilerin dün Ed-Demne bölgesinde, 23 oksijen tüpüne sahip bir tedarikçiyi alıkoyduğunu ve tüplerin içindeki havayı boşaltıp tedarikçiye de direniş güçlerini tedavi eden hastanelere oksijen tüpü vermeyeceğine dair belge imzalattığını dile getirdi.

Ravda Hastanesi'nde ameliyat ve yoğun bakım ünitelerinin durmasının ardından hastalar Sevra Hastanesi'ne sevk edilmeye başladı.

Hastane doktorlarından Ahmed ed-Demini, "Dün gece elimizde 2 gün yetecek kadar tüp vardı. Bu tüpleri kritik durumlar için saklıyorduk ancak yaralıların sayısında artış yaşanması nedeniyle elimizde sadece bir oksijen tüpü kaldı o da ilerleyen saatlerde bitebilir" diye konuştu.

Husiler uzun bir süredir, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yandaşı Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) kontrolündeki bölgeler ağırlıklı olmak üzere Taiz'i abluka altında tutuyor. Çatışmaların devam etmesi ve yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle kentteki 20 hastaneden 16'sının kapandığı ve bu durumun sağlık alanında büyük sorunlara yol açtığı belirtiliyor.

Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Ofisi'nin de aralarında bulunduğu uluslararası örgütler daha önce yaptıkları açıklamada Husileri Sevra Hastanesi'ne tıbbi yardım girişini engellemekle suçlamıştı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.