Yemen'de halk rahat bir nefes aldı

Yemen'de halk rahat bir nefes aldı

Suudi öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarına ara verdiği Yemen'de halkın gıda stoklarına erişimine de izin verilince aylar sonra insanların yüzü güldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'in Hudeyde kentinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun kontrolüne geçen kilit öneme sahip gıda deposuna erişim izni verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon dün itibari ile halkın Hudeyde Limanı vasıtası ile gelen yardım stoklarına erişmesine izin verdi. 


Öte yandan koalisyon, Husilerin tıbbi ekibinin Hudeyde’den çıkarak Umman Sultanlığına gitmesine de onay verdi.

Yemen’in dörtte üçü insani yardıma muhtaç


Koalisyon uzun süredir Husilerin kontrolündeki Hudeyde kentine hava saldırıları düzenliyor, kara birlikleri ise kent merkezinde Husi militanları ile çatışıyor.


Hudeyde kentine düzenlenen hava saldırıları insanların yaşamlarını sığınaklarda sürdürmesine, sağlık hizmetlerinin de aksamasına neden oluyor.
Kızıldeniz kıyısındaki liman kenti Hudeyde'ye yapılan bombardıman, halkın bir kısmınının kenti terk ederek kamplarda yaşamasına neden oldu.

Halk, kent çevresinde kurulan bu çadır kamplarda çok zor şartlarda yaşıyor.

BM'den Yemen'de "kıtlık riski'' uyarısı 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen'deki kıtlık riskinin ''çok ciddi olduğu'' uyarısında bulunmuştu.

Guterres, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, iç savaşın devam ettiği Yemen'deki insani krize dikkat çekmişti.

Genel Sekreter Guterres, ''Yemen'deki kıtlık riski çok ciddi'' uyarısı yaparak, savaşa son verilmesi ve gerçek bir siyasi diyalog başlatılması gerektiğini söylemişti.

BM'ye göre, dünyanın en kötü insani krizinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya. 

BM'den Yemen için yeni insani yardım planı

Yemen'de yaklaşık 4 sene önce patlak veren iç savaş nedeniyle ülkede son yüzyılın en büyük açlık ve insani krizlerinden biri yaşanıyor. 29 milyon nüfuslu ülkede 22,2 milyon sivil, insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Herve Verhoosel, dün yaptığı açıklamada da Yemen'de dünyanın en büyük açlık ve insani krizinin yaşandığını belirterek, "WFP Yemen'de kitlesel açlığı önlemek için ayda 14 milyon insana ulaşmayı hedefleyen plan hazırlıyor" ifadesini kullanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı ülkede, meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Ülkenin birçok kenti ordu ile Husiler arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: Reuters, AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.