Yemen'de barış süreci uzun ve zorlu olacak

Yemen'de barış süreci uzun ve zorlu olacak

"Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elyemeni: "Yemen'de barış süreci uzun ve zorlu olacak. Görüşmelerin bu turundan büyük bir beklentimiz yok" dedi.

Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Hüseyin Muhammed Elyemeni, Yemen'de barış sürecinin uzun ve zorlu olacağını, görüşmelerin bu turundan büyük beklentilerinin bulunmadığını söyledi.

 Elyemeni, İsviçre'nin Biel kenti yakınlarında Macolin köyünde 15 Aralık'ta hükümet güçleri ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) ve onları destekleyen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarları arasında başlayan görüşmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
 
Cenevre'de altı ay önce yapılan Yemen görüşmelerinin ilk turunun başarısız geçtiğini belirten Elyemeni, şunları kaydetti:
 
"Görüşmelerin bu turunda başarı sağlanması için bir takım güven artırıcı önlemler alındı. İlk olarak ateşkes ilan edildi ama defalarca ateşkes ihlali yaşandı. İkinci adım ise Husilerin tutukladığı savunma bakanı, generaller, aydınlar, akademisyenlerin serbest bırakılmasıydı ancak Husiler bunu kabul etmedi. Güven artırıcı önlemler alıyorsak, bunlar gerekli ama Husiler bunu sona bırakıyor."
 
Elyemeni, barış görüşmelerinin olumlu atmosferde devam edebilmesi için Husilere, tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
 
- "Barış süreci uzun ve zorlu olacak"
 
Husilerin, işgal ettikleri yerlerden geri çekilmeleri halinde boşluğu DAEŞ, El-Kaide gibi terörist grupların dolduracağını iddia ettiğini hatırlatan Elyemeni, bunun propagandacı bir yaklaşım olduğunu ve Husilere, defalarca yasal hükümetin bir parçası olmayı kabul ederlerse terörle daha kolay mücadele edecekleri mesajı verdiklerini ifade etti.
 
Elyemeni, "Yemen'de barış süreci uzun ve zorlu olacak. Görüşmelerin bu turundan büyük bir beklentimiz yok" dedi.
 
Ülkedeki krizi çözerek Yemen halkının acılarına son vermenin ahlaki sorumlulukları olduğunu belirten Elyemeni, "Husilere barış eli uzatmaya devam ediyoruz. Görüşmeleri ciddiye alıp işbirliğini kabul ederlerse çözümün bir parçası olacaklar" ifadelerini kullandı.
 
- "İran iyi bir komşu olmak istiyorsa elini Yemen'den çeker"
 
Elyemeni, Husilere, ele geçirdikleri bölgelerden geri çekilme, ağır silahları teslim etme ve siyasi sürece dönmeyi öngören BM'nin 2216 sayılı kararını uygulamayı kabul etme çağrısında bulunarak, "Karar uygulanırsa kriz çözülür" diye konuştu.
 
Sana'ya ve Husi kontrolü altındaki Taiz'e bir an önce insani yardım ulaştırılması gerektiğini ve ateşkesi uzatmayı hedeflediklerini dile getiren Elyemeni, "Sana'da petrol istasyonlarında benzin yok çünkü Husiler benzini, insani yardımları kara borsada satıyor" iddiasında bulundu.
 
Elyemeni, İran'ın Husilere destek verdiğine de dikkati çekerek, "Husiler, çözümün bir parçası olmak istiyorsa, ulusal çatı altında toplanmalı. İran da iyi bir komşu olmak istiyorsa elini Yemen'den, bölgeden çeker" dedi.
 
- 3. tur görüşmeler ocak ayı ortasında yapılacak
 
Üçüncü tur görüşmelerin ocak ayı ortasında yapılacağını ifade eden Elyemeni, savaşın ardından ülkenin yeniden inşasında bölgenin önemli rol üstleneceğini ve bu nedenle yeni görüşmelerin bölgede yapılmasının daha iyi olacağını düşündüğünü söyledi.
 
Görüşmelerinin başlamasıyla eş zamanlı olarak ülkede 7 günlük ateşkes kararı alınmasına rağmen, ateşkes ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. Daha önceden salı gününe kadar sürmesi beklenen görüşmeler, bugün sonlanıyor. BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed, bu akşam görüşmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.
 
BM'nin verilerine göre, Yemen'de devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 5 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, 27 bin 800 civarında kişi yaralandı. Yemen'de nüfusun yüzde 80'inini oluşturan 21 milyon Yemenli için insani yardım gerekiyor.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.