Yemen'de avlanan balıkçılar sürekli ölüm riski yaşıyor

Yemen'de avlanan balıkçılar sürekli ölüm riski yaşıyor

Yemen'deki savaşın kritik bölgelerinden biri olan Hudeyde'de balıkçılar avlanmazlarsa açlık, avlanırlarsa ölüm riski yaşıyorlar.

Yemen’in Kızıldeniz kıyısındaki kenti Hudeyde’de çocukluğundan beri balıkçılık yapan Ali Muhammed, ülkenin batısında yer alan kente savaşın sıçraması ile 30 yıldır ilk defa evine ekmek götüremiyor.

Ali Muhammed, balık tutmak için küçük tahta teknesiyle denizde bombalanma veya durdurulma korkusuyla fazla uzağa açılamıyor.

"Ayrılırken çocuklarımıza veda ediyoruz"

Muhammed içinde bulundukları durumu, "Biz gerçekten çok kötü haldeyiz. Denize açılmaktan korkar olduk. Evimizden ayrılırken bile çocuklarımıza veda ediyoruz. Zira geri dönüp dönemeyeceğimizi bilmiyoruz" sözleriyle anlattı.

Ali Muhammed, denizlerde yaşadıkları tehlikeleri ise, "Tehlike bitmiyor, öncelikle gemiler ve uçaklar. Bir füze gelir, nereden ve nasıl geldiğini dahi anlayamazsınız. Birçok balıkçı var, denize gidip geri dönemeyen" diye ifade etti.

"Evimde bir pirinç tanesi bile yok"

Uzun yıllardır balıkçılık yaparak hayatını kazanan Muhammed, 2015 yılından beri binlerce kişinin hayatını kaybettiği ülkede, başka iş yapmayı ise düşünmüyor.

Muhammed, "Evinde çocukların için bir günlük gıda bile yokken nasıl başka iş aramaya gidebilirsin?" dedi ve ekledi:

"İşlerin hepsi durdu, insanlar artık yoruldu. Tabii bende. Yemin ediyorum evimde bir pirinç tanesi bile yok."

Balık pazarı sessiz

Savaş öncesi birçok balık çeşidinin sergilendiği ve insanlarla dolup taşan bu pazar, geçen ay başlayan çatışmalar ile sessizliğe bürünmüş halde.

Pazarda denize açılabilen ve şansı yaver giderse balık tutabilen balıkçı sayısı, eskisine nazaran çok az.

Balıkçılık yaparak hayatını idame ettirmeye çalışan Muhammed Salim, daha önce bu bölgede çok balık tutulduğunu ancak şimdi uzak mesafelere açılamadıklarını söyledi.

Muhammed Salim, "15- 20 deniz mili ancak açılabiliyoruz. Çok korkuyoruz gerçekten. Önceden 50-60 deniz mili açılabiliyorduk. Şimdi bu imkansız" dedi.

Hudeyde’de tahtadan yapılmış renkli tekneler, içerisinde balıkçılarla birbiri ardına denize açılıyor. Muhtemelen birlikte balık tutmaya çıkan ve her biri 6 balıkçıyı taşıyan teknelerden 1'i geri dönemeyecek.

Savaştan önce 10 bin balıkçı vardı

Balıkçılık, Hudeyde ekonomisi için önemli. Dünya Bankasının yaptığı bir araştırmaya göre, savaştan önce kentte 10 bin kişi balıkçılık yapıyordu.

Ancak Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, kasım ayının başında doğu ve güneyden kente girdi. Hudeyde’de başlayan şiddetli çatışmalar, halkın balık pazarından uzak durmalarına neden oldu.

Savaş şiddetlendikçe balıkçılar zarar gördü

Müşterilerin artık balık pazarına gidememesinin yanında Hudeydeli balıkçılar, Yemen’de hava ve deniz hareketini kontrol eden koalisyon güçleri tarafından durdurulma korkusuyla uzak mesafelere açılamıyor.
Bu durum, balıkçıları sahile daha yakın alanlarda avlanmaya zorluyor.

Kızılhaç’a göre ağustos ayının başında kente düzenlenen ve balıkçı pazarı ile Devrim Hastanesini hedef alan saldırıda 55 sivil öldü, 170 sivil yaralandı.

Husi militanları, saldırıların koalisyon güçleri tarafından düzenlendiğini savunurken, koalisyon güçleri de Husi militanlarını suçladı.

Evde veya denizde fark etmiyor

Balıkçı pazarında yaşanan ile çatışmaların meydana geldiği bölge sakinlerinin durumu neredeyse aynı.

Çatışmaların başlamasıyla halk sokaklara çıkamamaya başladı.

Kentin çatışmalara uzak bölgelerinde de durum farklı değil.

Bu bölgelerde halk, diğer bölgeler gibi kuşatma altına alınma korkusuyla yaşıyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre çatışmalar, milyonlarca kişinin açlıkla mücadele ettiği ülkede, insani yardımların ulaştırıldığı Hudeyde Limanı'nı tehdit ediyor.

Ve tüm olup biteni, balıkçı pazarında görevli Tur Amer'in şu sözleri özetliyor:

"Balıkçı evinde oturursa açlıktan, denize açılırsa bombalamadan ölür."

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.