Yemen'de 9 ayda 747 çocuk öldü

Yemen'de 9 ayda 747 çocuk öldü

Yemen'de hükümet güçleri ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında 9 aydır devam eden olaylarda 700'den fazla çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Yemen'de 26 Mart'tan bu yana devam eden olaylarda 747 çocuğun öldüğü, bin 108 çocuğun yaralandığı" belirtildi.

Açıklamada, ismi zikredilmeyen silahlı gruplar tarafından 724 çocuğun asker olarak toplandığı, 189'unun kaçırıldığı ifade edilerek, "Çocukların gerek ordu güçleri gerekse diğer silahlı gruplar tarafından asker olarak toplanması ve kullanılması uluslararası hukukun cezalandırabileceği büyük bir suçtur" ifadesine yer verildi.

Söz konusu dönemde yaklaşık 60 okul ile 60 hastanenin de saldırılara maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, "Okullar, hastaneler ve kamu kurumlarını hedef alan bombardımanlar yahut buraların askeri amaçlı kullanılması da uluslararası hukuk açısından büyük bir suçtur" şeklinde değerlendirildi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri mart ayında, ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu. Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar ise ülkenin çeşitli kentlerinde sürüyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.