Yemen halkı sağlık desteği ve insani yardıma muhtaç

Yemen halkı sağlık desteği ve insani yardıma muhtaç

Yemen'de savaş sağlık sistemini vurdu. Güneydeki vilayetlerden Aden'de yaşayanların tamamının, Taiz'dekilerin ise dörte üçünün insani yardımlara muhtaç olduğu belirtildi. Taiz'de 240 bin insan kuşatma altında yaşıyor.

Yemen'in diğer bölgelerinde de sağlık sistemi büyük zarar gördü. 70 sağlık merkezi ile 27 ambulans çatışmalarda hasar aldı. Alanda fiilen çalışan sağlık personeli sayısı da yetersiz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yemen Temsilcisi Ahmed Şadul, ülkeye sağlık desteği için çatışan iki taraftan da izin alma zorunda kaldıklarını, bunları ülke içinde dağıtmada da güvenlik sorunları sebebiyle büyük zorluklar yaşadıklarına değindi.

DSÖ, Yemen'de sağlık hizmetlerinin devam etmesi için acilen 31 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç olduğunu açıkladı. Dr. Şadul, , uluslararası toplumun bu yıl talep ettikleri yardımın ancak yüzde 53'ünü karşıladığını; özellikle diyabet, kanser ve tansiyon hastalarına ilaç ve tedavi hizmetleri için yardıma ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Yemen'de akaryakıt sıkıntısı da hastane ve ambulansların normal şekilde çalışmasını engelliyor. Sezaryen dahil olmak üzere ameliyatlar, enerji kesintilerinden etkileniyor. Yaşamak için makineye bağlı olan hastalar da bu yüzden tehlike altında. 

Akaryakıt problemi ayrıca gıda, ilaç ve su dağıtımı ile su pompaları ve jeneratörlerin çalışmasını da engelliyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.