Yazın susuz kalmak unutkanlığa bile sebep oluyor!

Yazın susuz kalmak unutkanlığa bile sebep oluyor!

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte vücudun çok fazla sıvı kaybettiğini ve bu durumun bulantı, baş dönmesi gibi belirtilere neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, yaz mevsiminde su tüketimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Dünya Sağlık Örgütü, özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmelerini öneriyor. Yeterli ve düzenli miktarda su tüketiminin bağışıklık, böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıdığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hayriye Belma Siber, “Az su içilmesi ciddi birçok hastalıktan kilo alımına kadar pek çok olumsuz tabloya neden olabilir. Ayrıca bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için aileler bu konuda dikkatli olması gerekir” dedi ve birkaç ana başlıkta su tüketiminin önemi hakkında bilgi verdi.

UNUTKANLIĞA BİLE NEDEN OLUYOR

Yaşam için hayati öneme sahip olan suyun, bütün biyolojik yaşamı ve faaliyetleri ayakta tutuğunu belirten Siber, biyolojik bir çözücü olan suyun vitamin ve minerallerin vücutta taşınmasını ve çözülmesini sağladığını söyledi.

Uzm. Dr. Siber, düzenli ve yeterli su tüketilmemesinin başta böbrekler olmak üzere kalp, karaciğer gibi organlarda hayati olumsuzluklara yol açabileceğini, vücut ısısında dengesizlikler, ciltte kuruluk, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa neden olabileceğini vurguladı.

'SUSAMA HİSSİ BEKLENMEMELİ'

Hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli miktarda yani, günde 2-2,5 litre su tüketmenin vücudun su ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Siber, suyun tadını sevmeyenler ya da mide bulantısı yaşayanlar dilimlenmiş meyve dilimleri, salatalık, elma, tarçın veya havuç, kereviz gibi sebzelerle de suyu tatlandırabileceğini belirtti.

Siber, ayrıca çay ve kahve gibi içeceklerin vücuttan su atımını artırdığı için suyun yerine konmaması gerektiğinin altını çizdi.

Susama hissi yanında, idrar renginin de su dengemiz hakkında bilgi verdiğini söyleyen Uzm. Dr. Siber, "İdrar miktarı azalıp rengi koyulaştıkça su içmek gerekiyor. Susama hissi beklenmeden de su tüketmeli. Uyanınca 1 bardak, her idrar sonrası 1 bardak su içilmeli. Egzersiz yaparken, sıcakta çalışırken, uzun-hareketsiz yolculuklarda su tüketimi arttırılmalı" dedi.

EN BÜYÜK ETKİSİ BÖBREKLER ÜZERİNDE

Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisinin böbrekler üzerinde görüldüğünü ifade eden Siber, vücutta oluşan üre, kreatin, ürik asit gibi zararlı maddelerin seyreltilip vücuttan atılabilmesi için su tüketiminin hayati önem taşıdığını, vücutta yeterli su miktarı olmadığında idrar akımı yavaşladığı için kişilerde idrar yolu iltihapları, böbrek taşları ve ilerleyen durumlarda böbrek yetmezlikleri oluşabildiğini söyledi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.