Yavaşça ölen bir galaksinin görüntüsü

Yavaşça ölen bir galaksinin görüntüsü

Cenab-ı Hakk'ın sanatına muhteşem bir örnek daha. Ölürken bile güzel... Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanarak ölmekte olan bir galaksinin görüntüsünü yakaladı

ESA, neredeyse 40 milyon ışık yılı uzaklıkta uzayda süzülen NGC 1947'nin yaklaşık 200 yıl önce keşfedildiğini ve yalnızca güney yarım küreden, Dorado takımyıldızında görülebildiğini belirtti.

Bir galaksinin ölümü olağanüstü ve nadir görülen bir olaydır. Bu yıl ocak ayında gökbilimciler, bir galaksinin her yıl 10 bin Güneş değerinde gaz kaybettiğini ve Samanyolu Galaksimizden çok daha hızlı şekilde yeni yıldızlar oluştuğunu gözlemledi. Fakat malzemeyi geri kazanmanın bir yolu olmadığı için nihayetinde kendi kendini tüketecek.

Gökbilimciler etkileyici ölümün iki galaksinin çarpışması nedeniyle yaşandığını, bunun sonucunda -gökbilimcilerin gözlemleyebildiği- ID2299'un oluştuğunu düşünüyor.

Yakın zamanda başka tuhaf galaksiler de keşfedildi: NASA, muhtemelen yörüngesindeki dev bir yıldızı yok eden yıldız kümesinin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik nedeniyle her 114 günde bir patlayan bir galaksi tespit etti.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.