Prof. Dr. Yasin ÇİÇEK

Prof. Dr. Yasin ÇİÇEK

Zemzem Hakkında Bir Hurafe

Zemzem Cenab-ı Hakk'ın hazinesinden bizlere sunulan şifalı bir sudur. Suyun kendisi bizzat mucizevi bir sıvıdır. Allah'ın insan için en büyük maddi nimetlerinin birincisi hava, ikincisi de içilecek tüm sulardır.

Zeytin ve incir de önemli gıdalardandır. Kur'an'da Allah bunların üzerine yemin ediyor.

Cenab-ı Hakk'ın nimetleri güzeldir ve bir çoğu da insan içindir. Hiç birisi insandan daha mükerrem değildir. Zemzem de bunlardan birisidir. Hadislerde de belirtildiği gibi insan için şifa kaynağı olarak sunulmuştur.

Şifa Allah'tandır. Zemzem ise buna vesiledir. Bazı özellikleri vardır. Ben o konulara girmeden mevzuya döneyim.

Çevremde çok yakınlarımdan da duyduğum halk arasında dolaşan şöyle bir inanış yerleştirilmeye çalışılıyor: "Aman ha sürekli zemzem içmeyin böbrekleriniz iflas eder çünkü zemzem suyu böbreklerle ve idrarla atılmaz."

Şimdi herkes zemzemin hikayesine bir yolculuk yapsın. Hacer validemiz ve oğlu İsmail (as) çöldeler. Çocuk olan İsmail'i koyuyor bir Merve'ye bir Safa'ya doğru koşuyor. Bir gayret ve bir çalışma içerisinde hayatta kalmak için su ve yiyecek arıyor. İsmail (as) de ağlayarak ve tepinerek gayret ederek çabalıyor. Hacda Say olarak adlandırılan ibadet ona dayanıyor. Bu gayret neticesinde Cenab-ı Hak rahmetiyle Zemzem denen suyu onlara ikram ediyor. Eğer zemzem, böbrekler ve idrar yoluyla atılmasaydı Hacer validemiz ve İsmail (as) hasta olur böbrekleri iflas ederdi.

Bazı batıl mezhepler şerrin yaratılmasını Allah'a vermeyerek haşa Allah'ı böylelikle güya noksanlıktan kurtarıyorlar. Zemzem suyunun idrarla atılmasını hoş karşılayamayanlar güya ona fazla kudsiyet vererek şifalığına bilmeden zarar veriyorlar. Zemzem de sonuçta bir sudur. Allah ona rahmetiyle bazı özellikler vermiştir. Bu söz Allah korusun tehlikelidir çünkü bununla ilgili ne ayet, ne hadis ne de önemli alimlerimizden bir söz vardır. Böbreklerden atılıp atılmadığına dair de bir bilimsel çalışma görmedim. Bilen varsa kaynaklı şekilde yorumlarda paylaşsın.

Şu an ben Mekke-i Mükerreme'deyim. İki haftadır bağırsaklarımdan hastaydım. Doktorlar bol su içmemi tavsiye ettiler. Hanım sağ olsun bana bol bol zemzem taşıdı. Ben de şifa niyetiyle sürekli içtim ve içtikçe de Allah'ın kanuni gereği idrara çıktım. Dedikleri gibi kana kana içtim çok şükür. İnşallah Cenab-ı Hakk'ın izniylede şifayı bulacağım. Eğer Allah şifa vermezse zemzem de nafiledir.

Lütfen dini hususlarda Kur'an'a, Sünnete, İcmaya ve Kıyasa dayanmayan hiçbir söze itibar etmeyin.
Her şeyi olduğu gibi tavsif edelim. İfrat ve tefritten kaçınalım.

Cenab-ı Hak bizleri istikametten ayırmasın. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
17 Yorum