Yaş sebze meyve sektöründeki panik havası dağıldı

Yaş sebze meyve sektöründeki panik havası dağıldı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithalatına kısıtlama getirmesine ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithalatına kısıtlama getirmesine ilişkin, "Panik havası dağıldı, elimizden çıkarmak zorunda olduğumuz çok acil ürünler kalmadı zaten. Soğuk hava depolarında kısmen nar ve üzümlerimiz var. Bunları zaten diğer ülkelere belli oranlarda gönderiyorduk, şimdi oraya biraz daha yoğunlaşıp, sezonu iyi değerlendireceğiz" dedi.

Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeden 50'den fazla ülkeye yaş sebze ve meyve ihracatı yaptıklarını belirterek, en çok ihracatı da Rusya'ya gerçekleştirdiklerini söyledi.

Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithalatına kısıtlama getirmesinin sektöre etkilerine değinen Satıcı, "Bu konuda gerek hükümetimizin, Ekonomi Bakanlığımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisinin gerekse sektör paydaşlarının hızlı hareket edip, burada oluşan mağduriyeti giderme anlamında son bir hafta, 10 gün içerisinde harcamış olduğu çabalar sonucunda bu krizin şokunu atlattık ve sektör normal seyrine doğru ilerliyor" diye konuştu.

Satıcı, Rusya'nın önemli bir pazar olduğununu vurgulayarak, "Yine de kaybetmek istemiyoruz ama eğer burada olası bir yasak gelirse, 1 Ocak'tan itibaren böyle bir yasaklama kararı olduğu ifade edildi. Buna göre alternatiflerimizi geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Satıcı, ihracat yapılan ülkelere Ekonomi Bakanlığının destekleriyle ihracatı belli oranlarda artırmaya çalışacaklarını kaydetti.

Satıcı, bu çerçevede ürün fiyatlarında kısmen gerileme olsa bile üretici açısından geçmiş yıllarda yaşanan krizler gibi çok ciddi ve olumsuz sonuçların oluşmayacağını söyledi.

Rusya dışında Almanya, Romanya, Irak, Avrupa ülkeleri, Balkan ülkeleri, Baltık ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaptıklarını ve mevcut pazarlarda herhangi bir risk olmadığını vurgulayan Satıcı, şöyle konuştu:

"Her pazarın kapasitesi, talebi, ürün çeşitliliği ve diğer rakiplerin pozisyonlarını da hesaba katarak, ne kadar daha fazla o pazarda yer alabiliriz diye ihracatımızı artırabiliriz, onun çalışmasını yapıyoruz. Zaten burada ürün fiyatları da bir dengeye oturuyor, yani siz Rusya'ya ürün gönderemiyorsunuz, diğer ülkeler gönderiyor. Bu sefer diğer ülkelerin göndermiş olduğu pazarda oluşan boşluğu siz dolduruyorsunuz, böyle kendi içerisinde birbirini kaplar mantığıyla bir denge var bu işin, yavaş yavaş bunun oturacağını düşünüyoruz."

- Bosna Hersek ile ihracat artırılacak

Hemen hemen çevredeki ülkelerin tamamına ihracat yaptıklarını anlatan Satıcı, 2006-2007'den beri Uzakdoğu ülkelerine ihracatla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Japonya'yı ve Çin'i de devreye aldıklarını vurguladı.

Satıcı, bunların ciddi ve büyük pazarlar olduğunu anlatarak, "O pazarlarla birlikte bu sorunu ciddi oranda aşacağız ama bu süre zarfında mevcut pazarlarımızı geliştirerek, Rusya'nın yaşattığı şoku atlatmaya çalışacağız" ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'in Türkiye'den daha fazla yaş sebze meyve alma kararına ilişkin de Satıcı, Türkiye ile Bosna Hersek arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının bulunduğunu ve bu çerçevede birtakım avantajlara sahip olduklarını söyledi.

Satıcı, bu anlamda ihracatı artırmayı planlandıkları birkaç ülkeden bir tanesinin Bosna Hersek olduğunu anlatarak, "Dönem dönem Bosna'da birtakım ürünlerin pazarlanmasında problem olması durumunda Türk ihracatçılar onların imdadına yetişiyordu. Türkiye'nin belli ürünlerde ithalatta Bosna Hersek'e tanıdığı birtakım ayrıcalıklar vardı, o iş birliğinin devamı niteliğinde olacak. Bu çerçevede Bosna Hersek'i önemsiyoruz ve orada ihracatımızı önümüzdeki dönemlerde artırmayı planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Panik havası dağıldı"

Sektördeki "panik havası"nın dağıldığına işaret eden Satıcı, şöyle devam etti:

"Elimizden çıkarmak zorunda olduğumuz çok acil ürünler kalmadı zaten fakat bu dönemde yoğun narenciye ürünleri ihracatımız var, sera ürünleri ihracatımız başladı, özellikle domates başta olmak üzere, diğer sera sebzeleri. Soğuk hava depolarında kısmen nar ve üzümlerimiz var. Bunları zaten diğer ülkelere belli oranlarda gönderiyorduk, şimdi oraya biraz daha yoğunlaşıp, sezonu iyi değerlendirip, o ürünleri pazarlamaya çalışacağız."

- Ürünlerin yüzde 90'ı iç pazarda tüketiliyor

Türkiye'nin kendi iç pazarının dinamik bir yapıda olduğuna dikkati çeken Satıcı, üretilen ürünün yüzde 90'dan fazlasının içeride tüketildiğine dikkati çekti.

Bu tür kriz dönemlerinde daha rekabetçi bir yapıya girmek gerektiğini anlatan Satıcı, üreticinin bu süreçte daha dikkatli ürün yetiştirmeleri ve kaliteye odaklanmalarını önerdi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.