Yarım milyon Filistinli çocuğun eğitimi tehlikede

Yarım milyon Filistinli çocuğun eğitimi tehlikede

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı UNRWA, Amerika Birleşik Devletleri'nin kendilerine sağladığı fonları kesmesi nedeniyle zor günler geçiriyor

Örgütten yapılan açıklamada, maddi imkansızlık nedeniyle özellikle eğitim faaliyetlerinin askıya alınmak durumunda kalacağı bildirildi. Bu durumun da yaklaşık 500 bin Filistinli çocuğun okula gidemeyeceği anlamına geldiği kaydedildi.

UNRWA, kaynak sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz günlerde Gazze'deki hizmetlerini kısıtlamanın yanı sıra yüzlerce çalışanının işine son vermek zorunda kalmıştı.

BM ajansı ayrıca, önümüzdeki öğretim yılı için Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da desteklediği okulların açılıp açılamayacağının da belli olmadığını duyurdu.

Zira UNRWA bu bölgelerde Filistinli mülteci çocukların eğitim aldığı 711 okulu destekliyordu.

Gelinen durumu felaket olarak tanımlayan UNRWA Sözcüsü Chris Gunness, "Enerjimiz kalmadı. 711 okulumuzda, yarım milyondan fazla öğrenciye eğitim veren 22 bin öğretmenimizin maaşlarını ödeyecek paramız yok" diye konuştu.

BM yetkilileri UNRWA'nın yaşadığı krizin ana nedeninin örgütün en büyük donörü konumundaki ABD'nin sağladığı fonlarda yaptığı kesintiler olduğunu belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, ocak ayında aldığı bir kararla Filistinli mültecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA'ya yaptıkları bağışın 305 milyonunu kesme kararı almıştı.

Trump, Filistinlileri 2014'te kesilen barış müzakerelerine dönmeye zorlamak amacıyla böyle bir uygulamaya gitmişti.

Ancak Filistinliler, İsrail yanlısı olmakla suçladıkları Trump'ın özellikle ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararıyla tarafsızlığını tamamen yitirdiğini belirtiyor.

Filistin tarafı, 1948 ve 1967'de yerlerinden edilen Filistinli mültecilerin yeniden evlerine dönüşünün sağlanmasını ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının durmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA)

Filistin'in büyük bir kısmının işgal edilip İsrail devletinin kurulmasının ardından 1948 yılında en az 700 bin Filistinli evlerinden sürülmüştü.

BM bünyesinde 1949 yılında kurulan UNRWA, 70 yıl önce mülteci durumuna düşen ve halen kamplarda kalan Filistinlilerin çocuklarına ve torunlarına eğitim, iş ve gıda desteği sağlıyor.

Orta Doğu'nun farklı ülkelerinde yaşayan 5 milyon Filistinli mülteci, doğrudan UNRWA'nın desteğiyle ayakta kalıyor.

BM üyesi ülkelerin gönüllü bağışlarıyla finanse edilen BM ajansının en büyük destekçisi uzun yıllar boyunca ABD oldu.

Ancak Donald Trump yönetiminin göreve gelmesinin ardından ABD önce UNRWA'nın yapısını eleştirdi ardından örgütü Filistin yanlısı olmakla suçladı.

Trump yönetimi son olarak ajansa sağladığı mali desteği kesti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Trump'ın söz konusu kararını memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım Ajansı UNRWA, Filistinli mültecilere yardım edebilmek için acilen en az 200 milyon dolar desteğe ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Ajans, ocak ayından bu yana kademeli olarak Filistinli mühendislerin iş akitlerini feshediyor.

UNRWA son olarak Gazze'de yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye gıda yardımı olarak sunulan "Olağanüstü Yardım Programı"nı geçen ay kapatma kararı almıştı.

BM Filistinlilere Yardım Ajansı, okulların açılmasına kısa süre kala, hala kaynak bulamadığını ve ay sonuna kadar bu sorunun çözülmüş olması gerektiğini belirtiyor.

Aksi takdirde en az yarım milyon Filistinli mülteci çocuk okuldan mahrum kalacak.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.