Yaratılış harikası Yusufçuk, yeni drone tasarımlarına ilham veriyor

Yaratılış harikası Yusufçuk, yeni drone tasarımlarına ilham veriyor

Bu canlının kanat çırpan uçak tasarımlarına paha biçilmez mühendislik bilgileri sunabileceğine inanılıyor.

Akıllı tasarım söz konusu olduğunda, doğadaki örneklerinden daha iyisini yapmak oldukça zor.

Avustralya'daki araştırmacılar bunun için, droneların gelecekteki tasarımını geliştirebilmek adına doğal dünyadaki en eski uçan makinelerden birinin orijinal planlarına geri dönmeye karar verdiler.

Droneların pratik kullanımları son yıllarda hızla arttı. Güvenlik güçleri, film, fotoğrafçılık ve çok daha fazlası alanda dronelar hayatımızın bir parçası oldu.

Dronelar son olarak koronavirüs salgını sırasında gıda ve reçeteler gibi temel öğeleri kendi kendini izole edenlere ulaştırmanın bir yolu olarak kullanıldı ve ne kadar değerli ve yararlı bir teknoloji olduğunu kanıtladı.

Ancak tüm teknolojilerde olduğu gibi, yeniliğe ve inovasyona devam etmek gerekiyor çünkü teknolojinin faydalarının ve kullanım alanının artması buna bağlı.

Profesör ve proje lideri, Güney Avustralya Üniversitesi'nden Javaan Chal, 300 milyon yıllık bir havacılık harikası olan yusufçuktan ilhamını aldı.

Doktora öğrencisi ekibi ile birlikte yusufçuğun havada süzülme, seyir ve akrobasi konusundaki özel becerileri incelendi. Bu canlının kanat çırpan uçak tasarımlarına paha biçilmez mühendislik bilgileri sunabileceğine inanılıyor.

Chal, "Yusufçuklar uçmanın her alanında son derece etkilidir. Hayatta kalabilmek için öyle olmaları gerekir. Erkek yusufçuklar, dünyaya geldikleri andan öldükleri ana kadar (altı aylık bir süre) erkek rakiplerine karşı sürekli ve tehlikeli bir mücadeleye giriyor. Çiftleşme, dişilerin havadan takip edilmesini gerektiriyor ve sürekli olarak avcılardan kaçınmaları lazım. Uçma yetenekleri, hayatta kalmalarını sağlamak için milyonlarca yıl içinde gelişti." diyor.

Devam eden salgın nedeniyle uzaktan çalışan ekip, Drones dergisinde yayınlanan ve çığır açacak olan bir çalışma üretmek için uğraşıyor. Evlerinde yaptıkları prototipleri laboratuvarda bir araya getiren ekibin çok yeni türde droneları ortaya çıkarabileceği olasılığı sektörde heyecan yarattı.

Kanatların 3 boyutlu görüntüleri çıkarıldı

Ancak araştırmacılar için yusufçuk böceklerini onlara zarar vermeden yakalamak oldukça zor ve böceğin benzersiz vücudunu inceleyebilmek için yeni yollar bulmaya uğraşıyorlar.

Bu yollardan biri de müze koleksiyonlarından 75 farklı yusufçuk türünün kanat geometrisini fotoğraflamak için geliştirdikleri optik bir teknik oldu.

Dünyada ilk kez yapılan bu deneyde kanatların üç boyutlu görüntüleri oluşturuldu.

Chal, "Yusufçuk kanatları, onlara üstün aerodinamik performans sağlayan yüksek kaldırma-sürükleme oranına sahip uzun, hafif ve sert bir yapı" diyor.

Mevcut araçlara büyük üstünlük sağlayabilir

Genellikle enerji açısından verimli olmayan mevcut hantal insansız hava aracı tasarımlarıyla karşılaştırıldığında, yusufçuktan ilham alan insansız hava araçlarının sürüklenmeyi azaltarak ve yük kapasitesini artırarak çok daha iyi ve stabil bir aerodinamiğe kavuşabilecekleri düşünülüyor.

Chal şunları ekliyor:

"Yusufçuklar yüksek hızlarda hızla dönebilir ve kendi vücut ağırlıklarının üç katından fazlasını taşırken havalanabilirler. Yüzde 95 başarı oranıyla avlarını hedef alan, kovalayan ve yakalayan, doğanın en etkili avcılarından biri bu böcekler. Öğrenecek çok şey var."

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum