Yanan ormanlar yeniden yeşerdi

Yanan ormanlar yeniden yeşerdi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde geçen yıl çıkan orman yangınında zarar gören 44 hektarlık kızılçam alanında gerçekleştirilen tohumlama çalışmasında yüzde 75 başarı sağlandı.

Yanan alanlara Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince ikinci ekim yapılarak 750 bin kızılçam tohumu daha toprakla buluşturuldu.

Marmaris'in Beldibi Mahallesi Gökbel mevkiindeki ormanlık alanda 19 Ekim 2014 tarihinde çıkan yangının zarar verdiği 44 hektarlık milli park alanı, ekilen 2 milyon kızılçam tohumuyla yeşermeye başladı.Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 'bir avuç tohum at Marmaris'e hayat kat' kampanyası ile gerçekleştirilen tohumlama etkinliğinden yüzde 75 başarı elde edildi. Orman İşletme Müdürlüğü, sahanın tamamını ağaçlandırmak için ikinci bir ekim çalışması başlattı.

Tohumlama işlemini yerinde izlemek üzere sahaya giden Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek çalışmalar hakkında İHA Muhabiri’ne açıklamalarda bulundu. Çıkan yangında 8 bin 903 adet , 5 bin 509 metreküp kızılçam ormanının hayati faaliyetini kaybettiğini hatırlatan Zeybek, 4 ay gibi kısa bir süreden tohumlama çalışmasının tamamlandığını ifade etti. Ekilen alanda bu yıl içinde 2 defa fidan sayımı gerçekleştirildiğini anlatan Hakan Zeybek, yüksek oranda başarı elde edilerek sahanın yeşillenmeye başladığını kaydetti. Marmaris’in yüzde 86’sının ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çeken Zeybek, bu rakamın yüzde 77’sini kızılçam ormanlarının kapladığını vurguladı.

100 YAŞINDAKİ KIZILÇAM AĞAÇLARI KÜL OLDU

Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, geçen yıl Ekin ayında Beldibi Gökbel mevkiindeki çıkan orman yangınında yüz yaşındaki kızılçam ormanın yok olduğunu söyledi. Zeybek, “Bu ormanın tekrardan eski haline gelebilmesi için bir yüz yıl daha geçmesi demektir. Yani 200 yıl gibi bir zaman dilimini kaybetmiş durumdayız” ifadesini kullandı.

“ERKEN İHBAR ÇOK ÖNEMLİ”

Zeybek, orman yangınlarında erken ihbarın hayati önem taşıdığına vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kızılçamın olduğu yerde yangın her zaman risktir.Biz özellikle vatandaşlarımızdan gördükleri herhangi bir dumanı yaz kış demeden idaremize bildirmelerini istiyoruz. Geçtiğimiz sezonda bu konudaki duyarlılığından dolayı tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Her zaman savunduğumuz ,erken müdahale önemli ama erken ihbar çok daha önemli."

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.